Στο Βιετνάμ, τους πέρνουνε το ρύζι, γιε-γιε

Χωρίς να σκάσει ούτε και ένα πυροτέχνημα, η Συνθήκη της Λισαβόνας μπήκε, τελικά, σε ισχύ, με ισχυρές προεκτάσεις για την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Τα δικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται ιδιαίτερα από την κοινή «εξωτερική υπηρεσία», η οποία επιτρέπει, συλλογικά, την ανάπτυξη κοινής διπλωματικής εκπροσώπησης σε σημεία της υδρογείου των οποίων η σημασία έχει αυξηθεί ραγδαία, και στα οποία η ευρωπαϊκή παρουσία είναι δευτερεύουσας ισχύος. Πρωτεύουσες όπως το Τμπιλίσι, το Ντουσαμπέ, ή το Κίεβο, θα βιώσουν πολύ πιο έντονα την «ευρωπαϊκή» παρουσία από ότι σήμερα.

Σε αντίθεση με πρωτεύουσες που αποτελούν «κλασικούς» κόμβους γεωστρατηγικής επιρροής, όπως την Μόσχα, το Τόκυο, ή την Ουάσιγκτον, σε αυτά τα «νέα» μεταψυχροπολεμικά κέντρα του διεθνούς συστήματος, η «παρουσία» της Ευρώπης περνά μέσα και από την στρατιωτική της δραστηριότητα.

Η Συνθήκη, με την οποία επιτρέπεται με πιο σαφή τρόπο η «μόνιμη δομημένη συνεργασία» στην εξωτερική πολιτική, δημιουργεί μία κούρσα όσον αφορά τα δικά μας συμφέροντα: στους σχεδιασμούς της αρχιτεκτονικής της πολιτικής ασφάλειας και της κοινής «εξωτερικής πολιτικής» της ΕΕ, θα μπουν όσοι μπορούν και όσοι διαθέτουν, στρατιωτικά μιλώντας, την ικανότητα να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις τύπου Πέτερσμπεργκ.

Ευρωπαίοι "Φονιάδες των λαών..."

Ευρωπαίοι «Φονιάδες των λαών…»

Είτε επιθυμούμε να το αντιληφθούμε, είτε όχι, άρχισε από προχτές μία κούρσα μεταξύ ημών και της Τουρκίας για το ποιος θα μπει πρώτος σε αυτόν το αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ο πρώτος θα αποκλείσει τον άλλο. Με δεδομένο ότι η νέα αρχιτεκτονική της «δομημένης συνεργασίας» δεν προϋποθέτει πλέον την χρήση κοινοτικών πόρων ή θεσμών, οι Τούρκοι έχουν ανοικτό το «παράθυρο», μέσω ΝΑΤΟ, για να μπουν στη δικής μας σφαίρα ισχύος. Με βάση μία λογική που όφειλε –για το καλό του τόπου- να εγκαταλείψει το ΑΚΕΛ πριν από 20 χρόνια και μερικούς μήνες, επιμένει το κόμμα του προέδρου ότι το ΝΑΤΟ αποτελείται από φονιάδες των λαών, και πως οι αμυντικοί σχεδιασμοί του «αδερφού» του «συνδικάτου», της ΕΕ είναι εξίσου απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για ένα πρόγραμμά του, τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, του οποίου μέλη έγιναν η Ρωσία αλλά και η Σερβία.

Η επιλογή για την Κύπρο σήμερα είναι κατά πόσον θα μπει στο στρατιωτικό σκέλος των ανθρωπιστικών αποστολών (τύπου Πέτερσμπεργκ), ή εάν ο Τουρκικός στρατός θα μας παριστάνει τον ανθρωπιστή μεταφέροντας ρύζι και φάρμακα σε πεινασμένα παιδιά στο Νταρφούρ ή την Κινσάσα.

Αξίζει να σημειωθεί ξανά και η σημασία των αποστολών για τις οποίες η Ευρώπη αποκτά πλέον ένα μόνιμο θεσμικό σύστημα. Διότι, στην εποχή μετά την συνάντηση στο Σαιντ Μαλώ, η διαφορά νοοτροπίας ξέσπασε όταν η Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν εκπαιδεύονται για να συνοδεύουν παιδιά στο σχολείο», για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον Σιράκ: «οι δικοί μας θεωρούν την συνοδεία παιδιών στο σχολείο ως την πιο έντιμη και άξιά τους αποστολή». Για αυτές τις αποστολές μιλούμε -ρύζι, φάρμακα, παιδιά στο σχολείο, και όχι ναπάλμ στο ρύζι.

Οι επιλογές είναι απλές, εάν κανείς εγκαταλείψει τα στεγανά ιδεολογιών και εστιάσει τη προσοχή του στο συμφέρον του τόπου και μόνο.

Κι ακόμα κάτι. Εάν υπήρχε μια σταγόνα οράματος, ίσως να μιλούσαμε για ένα μικρό Κυπριακό Στρατό που –μετά την λύση- να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε μία πτυχή των αποστολών τύπου Πέτερσμπεργκ –κινητά χειρουργεία-νοσοκομεία εκστρατείας, ιατρικές υπηρεσίες, διοικητική μέριμνα ή ανεφοδιασμούς εδάφους, για παράδειγμα. Αυτές οι ειδικότητες, που θα είχαν μειωμένη αξία ως «μάχιμες» δυνάμεις (και επομένως λιγότερο «προβληματικές για μια ενωμένη Κύπρο) θα μετέτρεπαν την Κύπρο σε ένα ουσιαστικό, ανθρωπιστικό και απαραίτητο εταίρο ενός σχεδιασμού από τον οποίο σήμερα κινδυνεύουμε να αποκλειστούμε.

Advertisements

One thought on “Στο Βιετνάμ, τους πέρνουνε το ρύζι, γιε-γιε

  1. Παράθεμα: Ο 13ος νεκρός της Ε.Φ. « Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s