Στάχτη στα μάτια μας ο Ινδός

Είναι πια ξεκάθαρο, ότι η κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί «εγχώριο» προϊόν κάποιων αρρωστημένων μυαλών. Μάλιστα, κατά περίεργο τρόπο, το βασικό τεκμήριο έδειχνε τους Τούρκους, ο γύψος από τον Πενταδάκτυλο, ξαφνικά «μετατράπηκε» σε ασβέστη από τη Λάρνακα.

Μόλις έγινε το έγκλημα, κάποιοι από τους πολιτικούς μας ηγέτες έσπευσαν χωρίς να χάσουν χρόνο, να αποδώσουν αυτή την αρρωστημένη πράξη σε ξένους, οι οποίοι έκλεψαν, δήθεν, τη σορό με σκοπό να προκαλέσουν πολιτική ζημιά στον τόπο. Αξίζει να θυμηθεί κανείς, μάλιστα, ότι παρόμοια ήταν και η αντίδραση όταν δολοφονήθηκε ο Άντης Χατζηκωστής, όταν πολιτικοί ηγέτες έτρεξαν στις κάμερες λίγα λεπτά μετά το έγκλημα, για να αποδώσουν στη δολοφονία πολιτικά κίνητρα. Εξ όσων γνωρίζει ο γράφων, ακόμα δεν έχουν απολογηθεί.

Πίσω από την άμεση αντίδραση των πολιτικών ηγετών μας, όμως, κρύβεται και κάτι άλλο. Φαίνεται πως, σε όλες τις εκφάνσεις των παθογενειών του τόπου, έχουμε την τάση να φταίμε πάντοτε εκείνο το συγκεκριμένο «άλλο» για το οποίο έγραψε πρώτος ο Carl Jung. Όταν γίνει κάτι που δεν βολεύει την Κύπρο, πάντοτε εφευρίσκουμε συνωμοσίες και στοχευμένες προσπάθειες από ξένους να μας πλήξουν. Αυτό ισχύει, φυσικά, πολύ έντονα στη σφαίρα της πολιτικής, όπου ουδείς παραδέχτηκε ακόμα πως οι δικοί μας χειρισμοί είναι συχνά ανεπαρκείς και αρκούνται οι ηγέτες μας να τα ρίχνουν σε συνωμοσίες της φαντασίας τους.

Πέρα, όμως, από την πολιτική, υπάρχει και η κοινωνία. Ενώ για βέβηλα εγκλήματα μας φταίνε διάφορα φαντάσματα που μόνο εμείς βλέπουμε (οι ιμπεριαλιστές, οι Άγγλοι, οι ΟΗέδες κοκ), το ίδιο συμβαίνει και στα κοινωνικά προβλήματα. Για τα διαζύγια φταίνε οι ξένες ψηλές ξανθιές. Για το έγκλημα φταίνε οι ξένοι μετανάστες. Για την οικονομική κρίση φταίνε οι καπιταλιστές Αμερικάνοι. Για την ανεργία φταίνε οι κοινοτικοί. Φαίνεται, έτσι, πως οι πολιτικοί μας, που ανακαλύπτουν συνωμοσίες πριν καν αρχίσουν οι έρευνες της αστυνομίας, δεν είναι μόνοι, αν και οφείλουν να είμαι πιο σοβαροί από τις συζητήσεις του καφενείου και του κομμωτηρίου.

Αν μάθαμε κάτι, όμως, από τα δύο μεγάλα εγκλήματα της εποχής μας (την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου και το φόνο του Άντη Χατζηκωστή), αυτό είναι πως μάλλον στον εαυτό μας πρέπει να κοιτάξουμε. Αν χανόμαστε διεθνώς, μπορεί να φταίει και η δική μας ανεπάρκεια. Αν οι άντρες μας ξεμυαλίζονται, μπορεί να φταίνε και οι ίδιοι. Αν δεν έρχονται τουρίστες, μπορεί να φταίει και το γεγονός πως το προϊόν μας είναι φτωχό και ακριβό. Αν η οικονομία δεν πάει καλά, ίσως ρόλο να έχουν και τα δικά μας διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Ακόμα, όπως έγραψε επανειλημμένα η «Οικονομική Καθημερινή», όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανεργία «αποενοχοποιούν» του ξένους εργάτες, κοινοτικούς και μη.

Αν μιλάμε και για το έγκλημα, ας κοιτάξουμε και πίσω από τον προφανώς όχι και τόσο ευφυή Ινδό στην υπόθεση Παπαδόπουλου. Από τότε που ανακαλύφθηκε στον σκουπιδότοπο το πτώμα της Οξάνα Λίσνα (ποιος το ξεχνά), τα μεγάλα εγκλήματα του τόπου διαπράχθηκαν από Κύπριους. Τα δύο πιο σοβαρά των τελευταίων μηνών αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα, ενώ εξίσου πειστικό θα ήταν και ένα πέρασμα από τις Κεντρικές Φυλακές. Και δεν μιλάμε για φόνους του εραστή ή μικροκλοπές. Μιλάμε για τα πιο άρρωστα εγκλήματα. Για φόνους εκ προμελέτης, για συστηματική εγκληματικότητα, για ναρκωτικά, για βομβιστικές επιθέσεις, για βιασμούς μαθητριών φωνητικής, για ασέβεια προς τους νεκρούς. Σ‘ αυτά τα εγκλήματα, όπως και στις πολιτικές μας ανεπάρκειες, πίσω από τον Ινδό του τηλεφωνικού θαλάμου, υπάρχει και μια δική μας, αμιγώς «Κυπριακή» παθογένεια. Ίσως να έχει έρθει, πια, η στιγμή να την παραδεχτούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s