Παράπονο: «Είμαστε ανίκανοι»

Γιατί ο αστυνομικός είναι μόνος του;

 Όταν πριν μερικούς μήνες ο γράφων υπέδειξε σε αστυνομικό πως ο Αστυνομικός Σταθμός Ορόκλινης είναι άχρηστος διότι, είτε υπάρχει είτε όχι, το ίδιο κάνει, ο κύριος έβγαλε χειροπέδες να με συλλάβει. Γιατί, δεν κατάλαβα, αλλά εξακολουθώ να το βρίσκω αστείο και τριτοκοσμικό.

Τώρα, πώς το θυμήθηκα; Παρατηρούμε πάλι την Αστυνομία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς να δέρνει φοιτητές με χειροπέδες στην Αρμενίας όταν οι αστυνομικοί είναι πολλοί και μάγκες, να μην μπορεί να κάνει τίποτε για τα επεισόδια στο ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι στην ηγεσία της Αστυνομίας και στην προσέγγισή της. Διότι, όταν λένε πως δεν μπορούν να βάλουν τάξη σε 200 χούλιγκαν, τότε γεννιέται μια απλή απορία: Ποια ακριβώς είναι η δουλειά τους, αν όχι να επιβάλλουν την τάξη;

Η κατάσταση φάνηκε και πριν μερικές εβδομάδες όταν ακούσαμε πως αστυνομικός σε ποδοσφαιρικό αγώνα «απομονώθηκε», όπως είπαν, από χούλιγκαν, οδηγήθηκε σε κιγκλίδωμα και ξυλοκοπήθηκε. Κι εδώ γεννιέται μια άλλη απορία: Πώς απομονώνεται ένας αστυνομικός, αν όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Πώς τον απομόνωσαν οι χούλιγκαν, αν στέκονταν όλοι οι συνάδελφοί του στον σχηματισμό τους; Και ακόμα, όλοι οι υπόλοιποι αστυνομικοί πού ήταν;

Μετά από εκείνο το συμβάν, ακούσαμε πως οι αστυνομικοί δεν είχαν πρόθεση να αστυνομεύουν ποδοσφαιρικούς αγώνες διότι οι συνθήκες είναι δύσκολες. Τι σημαίνει, δηλαδή, «δύσκολες»; Οι πυροσβέστες, ας πούμε, θα μας ενημερώσουν πως οι συνθήκες στις πυρκαγιές είναι δύσκολες και γι’ αυτό δεν θα τις σβήνουν; Οι στρατιωτικοί θα πουν πως ο εχθρός προσπαθεί να τους σκοτώσει, όπως ο Yossarian στο Catch 22;

Αν το πρόβλημα της Αστυνομίας είναι πως δεν είναι ικανή να κάνει τη δουλειά της, τότε οφείλει να απευθυνθεί ιεραρχικά, πρώτα στον Αρχηγό και μετά στον υπουργό Δικαιοσύνης, και να απαιτήσει καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη επάνδρωση και καλύτερο εξοπλισμό. Το λειτούργημα του αστυνομικού δεν είναι ένα απλό επάγγελμα. Αν δεν μπορεί η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, τότε υπάρχουν ευθύνες. Και τις ευθύνες δεν τις έχει κανένας άλλος από την ιεραρχία της ίδιας της Αστυνομίας, η οποία σήμερα κάνει παράπονα.

Το ζήτημα που προέκυψε από τον χουλιγκανισμό δεν αφορά μόνο την Αστυνομία, και όσοι επιρρίπτουν ευθύνες (και) στην ΚΟΠ, δεν έχουν άδικο. Ωστόσο, η όλη στάση της ηγεσίας της Αστυνομίας μαρτυρεί μια προσέγγιση που μάλλον επικίνδυνη είναι. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί είναι δεδομένες και ο κάθε αστυνομικός που κάνει τη δουλειά του δικαιούται να αισθάνεται περήφανος. Ακόμα, υπάρχουν αρκετοί εξαίρετοι αστυνομικοί και η προσωπική μου εμπειρία λέει πως, τουλάχιστον στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού, οι εκεί υπηρετούντες αστυνομικοί αποτελούν υπόδειγμα. Το ίδιο και στο Αρχηγείο της Λάρνακας, σε αντίθεση με την παρωδία της Ορόκλινης.

Ως σύνολο όμως –κι εδώ το γάντι πάει στην ηγεσία της Αστυνομίας– το Σώμα πάσχει σοβαρά. Τελικά, μετά τα όσα έγιναν το σαββατοκύριακο και εν όψει όσων θα γίνουν κάποιο άλλο σαββατοκύριακο, η Αστυνομία αποδεικνύεται ανίκανη να αντιδράσει. Προσέξτε τι κάνει: Παραπονιέται πως δεν της περνά να κάνει τη δουλειά της.

Επομένως, καλά κάνει η ηγεσία της Αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερωτηθούν τι πάσχει στο Σώμα πριν να παραπονιούνται.

Διότι, κύριοι, όταν σας εκθέτουν κάθε εβδομάδα 200 αλήτες, τότε το πρόβλημα της κοινωνίας είναι πρώτα πως δεν έχουμε ικανή Αστυνομία και μετά ότι έχουμε 200 αλήτες.

Υ.Γ. : Μια αφελής απορία: Για τον υπαστυνόμο Ανδρέα Συμεού δεν πρέπει μήπως να γίνει εσωτερική πειθαρχική διαδικασία και να τιμωρηθεί διότι δεν φορούσε το κράνος του; Αν ήταν στρατιώτης, θα έτρωγε πεντάρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s