Πάτωσε το Κατάρ, αλλά οι τιμές στο ζενίθ

Νέες εξελίξεις παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων του Κατάρ. Το εμιράτο, μετά τις μαζικές αποτυχίες τραπεζικών οίκων που χρηματοδότησαν μεγαλεπήβολα έργα στην Ντόχα, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, οι τιμές οικοδομικών υλικών στο Κατάρ, αλλά και η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού για τις κατασκευές, ασκούν πολύ μεγάλες πιέσεις στο πρόγραμμα προετοιμασίες του εμιράτου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Τα υψηλής τεχνολογίας στάδια, τα οποία μάλιστα σχεδιάζονται για να είναι οικολογικά από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απαιτούν νέα μαζική εισαγωγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα έργα προβλέπουν, εκτός από τα στάδια, νέο υπόγειο σιδηρόδρομο αλλά και ευρείας κλίμακας έργα κλιματισμού για όλους τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν.

Επιχειρηματικά στελέχη αναφέρουν επίσης πως επειδή όλα τα οικοδομικά υλικά είναι εισαγόμενα, οι τιμές αυξάνονται ήδη σε αφόρητα επίπεδα, ενώ και ο ήδη πολύ υψηλός αριθμός ξένων εργατών στο εμιράτο, δημιουργεί ερωτηματικά για την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στο Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, και παρά το γεγονός ότι οι αναπτύξεις έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μπρος στο Κατάρ, η δραστηριότητα στον χώρο των ακινήτων έχει πατώσει. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που επικαλείται εφημερίδα που ελέγχεται από την κυβέρνηση, οι συναλλαγές ακινήτων βρίσκονται στο χαμηλότερό τους σημείο από τότε που άρχισε να καταγράφεται δείκτης ακινήτων. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι αγοραπωλησίες έφτασαν, στο τέλος του Φεβρουαρίου, στο «χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών».

Σημειώνεται πως στο εμιράτο, πολλά από τα μεγαλεπήβολα πρότζεκτ παραμένουν χωρίς αγοραστές με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων στην Κεντρική Εμπορική Συνοικία της Ντόχα να είναι σήμερα περίπου στο 40% των τιμών της Λεωφόρου Μακαρίου, ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως έγραψε παλαιότερα η Καθημερινή. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα των εκεί ακινήτων είναι κατά πολύ καλύτερη από εκείνη των ακινήτων στην Λευκωσία, όπου τα κτήρια δεν είναι πολυτελή, ενώ είναι και παλαιότερα. Σημειώνεται επίσης πως το εμιράτο διέσωσε πριν από περίπου 15 μήνες, 8 τράπεζες οι οποίες είχαν μείνει εκτεθειμένες σε μεγάλα δάνεια για τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Για το ίδιο το εμιράτο, πάντως, υπάρχει η ελπίδα ότι οι αγοραστές σήμερα τηρούν στάση αναμονής εν όψει των έργων που σήμερα αρχίζουν να υλοποιούνται, και τα οποία σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Ωστόσο, η ζήτηση για τα διαμερίσματα παραμένει υποτονική και δεν αναμένεται πως θα αυξηθεί σε σημείο που να καλύψει την υπερπροσφορά, όπως παραδέχονται ακόμα και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στη Ντόχα.

Αναλυτές αναφέρουν πως κατά τους πρώτους μήνες του έτους, τα ενοίκια διαμερισμάτων σε ορισμένες περιοχές της Ντόχα έχουν αυξηθεί μεταξύ 3% και 6%. Ωστόσο, η αύξηση αφορά τα μη επιπλωμένα διαμερίσματα μόνο, ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 4% με 6%. Καταγράφεται, επίσης, αύξηση στις «ειδικές προσφορές» που προσφέρουν οι μεσίτες.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά για εμπορικά καταλύμματα, εστιάζεται σε Β’ κατηγορίας γραφεία και καταστήματα, τα οποία έχουν χαμηλές τιμές, ενώ η προσφορά υψηλής ποιότητας γραφείων και καταστημάτων συνεχίζει να αυξάνεται και να μεγαλώνει το κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και παλαιότερα, πως το Κατάρ δεν είναι, κατ’ ανάγκη, σε θέση να εξασφαλίσει δια βεβαιότητας πως οι αναπτύξεις του θα έχουν υψηλή ζήτηση. Η λογική που διέπει την ανάπτυξη στην Κύπρο, ότι, δηλαδή το εμιράτο θα μπορεί «μέσω γνωριμιών» να «γεμίσει» τα διαμερίσματα, καταστήματα και ξενοδοχείο που θα κτιστούν στην Λευκωσία, σκοντάφτει στα δεδομένα. Στην ίδια την Ντόχα, αδυνατούν να εξασφαλίσουν ζήτηση για τα ακίνητά τους και διαφαίνεται πως η ικανότητα του εμιράτου να διαχειρίζεται μεγάλα πρότζεκτ είναι πλέον αμφίβολη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s