Δεν (πρέπει να) υπάρχει πολιτικό τεκμήριο της αθωότητας

Πίσω από το αεροσκάφος του Προέδρου και τα ταξίδια του ΥΠΕΞ, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα… 

Με τον φόβο του δημοσιογράφου που γράφει τρεις εβδομάδες για το ίδιο θέμα, προτίμησα να κάνω ένα διάλειμμα και να μην γράψω πόσο τραγικό είναι το έλλειμμα και πόσο λίγος χρόνος μας έμεινε για να λάβουμε σοβαρά και ολοκληρωμένα διαρθρωτικά μέτρα. Υπάρχει ένα άλλο θέμα που απασχόλησε εσχάτως την κοινή γνώμη, και το οποίο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, με την αποκάλυψη που έγινε για τα «ιδιωτικά» ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν πιστεύω πως ο Πρόεδρος κακώς μισθώνει ιδιωτικό αεροσκάφος. Ή, τουλάχιστον, υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να το πράξει. Πρώτος λόγος, είναι πως είναι θεσμικά και ηθικά ορθότερο να πληρώνει ο Πρόεδρος ιδιωτικό αεροσκάφος παρά να δανείζεται το αεροσκάφος μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα υποβάλλει συχνά-πυκνά και προσφορές για το δημόσιο.

Αυτό γινόταν μέχρι πρόσφατα. Δεν εννοώ πως οι προκάτοχοι του κ. Χριστόφια ή και ο ίδιος στην αρχή της θητείας του, έκαναν λαμογιές με τις προσφορές του δημοσίου, ούτε πως τα κίνητρα του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι αλλότρια. Ο άνθρωπος χάρη έκανε στο κράτος και μπράβο του. Ωστόσο, θεσμικά και ηθικά δεν είναι δόκιμο κι αυτό είναι ένα σημείο για το οποίο έγραψα αρκετές φορές. (πχ. πιο πρόσφατα, εδώ)

Τώρα, όσον αφορά τα επιχειρήματα για τον χρόνο παραμονής –αλλά και τον χρόνο πτήσεων- του Προέδρου και της συνοδείας του, όταν αναγκάζεται να ταξιδεύει με την «γραμμή», αυτά ειπώθηκαν πολλές φορές. Ως εδώ, καλά. Το πρόβλημα, όμως, είναι άλλο και αφορά άμεσα και τον υπουργό Εξωτερικών.

Στην πολιτική, και στον έλεγχο των πολιτικών, δεν πρέπει να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν πρέπει, δηλαδή, να υποθέτει ο κόσμος πως οι πολιτικοί κάνουν το σωστό, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Αντιθέτως, οι πολιτικοί -και δη οι ηγέτες- οφείλουν να φωτίζουν τις πράξεις τους με διαφάνεια. Αλλιώς, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα.

 Όσο κι αν πιστεύω προσωπικά πως ο Πρόεδρος (και ο ΥΠΕΞ) αδίκως κατηγορείται για χλιδή και καλοπέραση διότι μισθώνει αεροσκάφος, δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ του. Για να μπορεί κάποιος με καθαρή συνείδηση να στηρίξει ένα πολιτικό, πρέπει να έχει μπροστά του τα στοιχεία. Και το τονίζω, διότι αυτό ισχύει για όλους ανεξαίρετα τους πολιτικούς, αλλά και διότι προσωπικά θεωρώ πως ήταν απολύτως ορθή η απόφαση να μισθώσει το Προεδρικό αεροσκάφος για ορισμένα ταξίδια του Προέδρου (και ενίοτε ορισμένων υπουργών.)

Πότε χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος; Για ποιες πτήσεις; Πόσα στοίχησε; Πόσα άτομα ήταν στην πτήση; Ήταν όλοι υπηρεσιακοί; Ποιες ήταν οι εναλλακτικές επιλογές μέσω εμπορικών πτήσεων; Πότε, από ποιόν και με ποια κριτήρια αποφασίζεται αν θα χρησιμοποιηθούν εμπορικές πτήσεις ή αν θα χρησιμοποιηθούν τα μισθωμένα αεροσκάφη; Ποιες ήταν οι λεπτομέρειες των προσφορών για την μίσθωση;

Το ΥΠΕΞ μπήκε στην λογική της διάψευσης και της απόκρυψης στοιχείων. Το Προεδρικό μπήκε στην λογική της αδιαφάνειας. Μέχρι αυτό να αλλάξει, δεν δικαιούνται στήριξη από τον Τύπο. Και, η επίκληση του απορρήτου, είναι φτηνή δικαιολογία. Διότι αν πήγε με ιδιωτικό αεροσκάφος ο Πρόεδρος στην Ουκρανία και μετά στην Γενεύη, δεν υπάρχει λόγος εθνικού συμφέροντος αυτό να είναι κρυφό. Ούτε κρυφές μπορεί να είναι οι δαπάνες. Σε εκείνες τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ισχύει το απόρρητο, ας σημειώσουν τον αριθμό των απόρρητων ταξιδιών, το ποσό της δαπάνης και το μέγεθος της συνοδείας και ας ενημερώσουν την Βουλή, μυστικά.

Αφού όλα δείχνουν πως είναι «καθαροί» ο πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ, τότε μόνο κερδισμένοι μπορεί να βγουν από την πλήρη διαφάνεια. Αλλιώς, όμως, δεν δικαιούνται στήριξη, ούτε αυτοί, ούτε οι προηγούμενοι, ούτε οι επόμενοι. Περπιμπτόντως, τα πιο πάνω ισχύουν και για τα μέτρα για την οικονομία: Η αδιαφάνεια πρέπει να τιμωρείται πολιτικά.

 Και, για να μην ξεχνιόμαστε, πρέπει να προχωρήσει το αραχνιασμένο ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

3 thoughts on “Δεν (πρέπει να) υπάρχει πολιτικό τεκμήριο της αθωότητας

  1. Υπάρχει μια φήμη ότι πολίτες δικαιούνται(;) δωρεάν ταξιδι στις Βρυξέλλες και ασφαλώς επιλέγονται οι «δικοι»

  2. Παράθεμα: Το τεκμήριο της ενοχής…. « Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

  3. Παράθεμα: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευτούμε τον «κ. Χριστόφια» « Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s