…και στο βάθος προεδρικές…

Αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία της οικονομίας, κανένας δεν θα θέλει να κερδίσει τις προεδρικές του 2013.

 

Οι προεδρικές του 2013 είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουν οι περισσότεροι. Οι κομματικές ηγεσίες ήδη η μελετούν σενάρια υποψηφίων, ενώ και στα εσωτερικά των κομμάτων το ρευστό τοπίο αλλάζει τα ισοζύγια δυνάμεων. Ήδη, στον ΔΗΣΥ γίνονται σκέψεις, ενώ προχτές ο Πρόεδρος έκανε μια ομιλία περισσότερο προεκλογική παρά μνήμης.
 

Στο τέλος δεν θα θέλει κανένας...

Στο ΔΗΚΟ, η παραίτηση Κυπριανού και ο επερχόμενος μαζικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, προκαλεί εσωτερικές ανησυχίες και το κόμμα αγωνιά για τα νέα δεδομένα που ξεγυμνώνουν την πλασματική του παραμονή στην κυβέρνηση. Στην ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους, οι προεδρικές ήδη απασχολούν υψηλά ιστάμενα στελέχη. Ακόμα και οι ηγέτες της εκκλησιαστικής πολιτικής σκηνής κάνουν ζυμώσεις και «δοκιμάζουν» υποψήφιους.

Η καταστροφή στο Ζύγι έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό πεδίο. Στην οικονομία δεν έχει αλλάξει η πορεία αλλά η τελική της έκβαση, η κρίση χρέους, έχει δεχτεί καταλυτικές επιδράσεις από τις ζημιές στο Μαρί και καταλήξαμε ταχύτερα εκεί που θα καταλήγαμε μετά από μερικούς μήνες.

Τα μέτρα που συζητούνται, και που ελπίζουμε όλοι πως θα εγκριθούν από το Υπουργικό την Παρασκευή, δεν πρέπει να υποστούν την διαδικασία εκπτώσεων, πολιτικών υπολογισμών και ελιγμών. Ο χρόνος τέλειωσε, άσχετα με την τοποθέτηση του κ. Χριστόφια πως έχει «τεράστιες» διαφωνίες με τον Διοικητή της Κεντρικής, ο οποίος, με την σειρά του, προειδοποιεί. Το άγχος, μάλιστα, που εκπέμπει η Κεντρική Τράπεζα, δεν βρίσκει το Υπουργείο Οικονομικών να διαφωνεί.

Πριν από δύο εβδομάδες, έγραψα πως οι μικροί πολιτικοί αγωνιούν για τα αυριανά πρωτοσέλιδα, ενώ οι μεγάλοι ηγέτες αγωνιούν για τον επικήδειό τους. Σήμερα, όμως, υπάρχει και μια άλλη ανησυχία. Αν δεν ληφθούν μέτρα που να σφύζουν από τόλμη και να φτάνουν στην εξυγίανση, θα πάμε πάλι στα νερόβραστα ημίμετρα που παρατείνουν τα προβλήματα για το επόμενο δίμηνο.

Αν, όμως, σταματήσουν να αρνούνται όλοι (χωρίς καμία εξαίρεση) πως στο μυαλό τους υπάρχουν και οι προεδρικές του 2013, τότε ίσως να προχωρήσουμε επιτέλους σε μια θεραπευτική αγωγή που να καταφέρει να μας γλιτώσει. Αν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ δείξουν αγωνία για το τι κράτος θα παραδώσουν, θα τολμήσουν να λάβουν μέτρα. Αν οι άλλοι ανησυχήσουν για το τι κράτος θέλουν να παραλάβουν, τότε θα πιέσουν για συμφωνία.

Το 2013 θα δει την πιο μαζική λήξη χρέους των τελευταίων ετών. Ίσως μάλιστα η μαζική λήξη χρέους να είναι και η πιο μεγάλη λήξη στην ιστορία της Δημοκρατίας. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης, κάτω από ρευστές συνθήκες, υπό το βάρος νέων ελλειμμάτων και αυξημένου χρέους, θα είναι χρωματισμένες με τρεις αποχρώσεις του μαύρου: Την ανεργία, τον πληθωρισμό και την μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης, η οποία εντάθηκε σημαντικά από την καταστροφή στην ναυτική βάση Ε. Φλωράκης, θα καταστήσουν δύσκολη την εξεύρεση δανειστών ενώ σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις και στα επιτόκια.

Η ήδη άσχημη εικόνα ίσως να αμβλυνθεί κάπως το 2012, αλλά η πορεία προς το 2013 έχει ήδη αρχίσει να φαντάζει τρομακτική. Όπως πάμε το κυριολεκτικό αποτέλεσμα θα είναι πως κανένας δεν θα θέλει να κερδίσει τις προεδρικές του 2013, ούτε οι νυν κυβερνώντες, αλλά ούτε και όσοι βρίσκονται σήμερα εκτός κυβέρνησης. Κι αυτό ας το προσέξουν όλοι καλά και να λάβουν αμέσως τα μέτρα τους, διότι δεν αφορά μόνο τους προφανείς υποψηφίους αυτό το ενδεχόμενο. Τους αφορά όλους.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s