Δειλός ή συνωμότης;

όλα καλά κι όλα ωραία....

Μόνο δύο θεωρίες μπορούν να εξηγήσουν την στάση του Προεδρικού: Η συνομωσία και η δειλία

 Eίχε πει ο Ναπολέοντας πω ς δεν πρέπει να αποδίδεται τίποτε στην κακία όταν η βλακεία αποτελεί αρκούντως πειστική εξήγηση. Το ίδιο ισχύει και με την ανικανότητα, αλλά και την δειλία. Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε από πολλούς επώνυμους να διερωτούνται αν ο πρόεδρος επιθυμεί να μας πάρει, εσκεμμένα, προς Μηχανισμό Στήριξης για να μπορεί να τα ρίξει όλα στην «κακή Ευρώπη» που, αφού είναι «νεοφιλελεύθερη και μισεί τους εργαζομένους», μας εξαναγκάζει να λάβουμε μέτρα που δεν μας αρέσουν.
 
Αυτή η θεωρία συνομωσίας δεν με έβρισκε ποτέ σύμφωνο. Πρώτο δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόση ανευθυνότητα. Δεύτερο, κάτι τέτοιο κινείται επικίνδυνα στις παρυφές της εθνικής προδοσίας. Και τρίτο, αυτή η σκέψη είναι τόσο εξωφρενική που δεν μπορεί καν να περάσει από το μυαλό μας.
 
Τον τελευταίο καιρό, όμως, ακόμα και οι πιο νηφάλιοι άρχισαν να διερωτούνται αν εκεί το πάει ο Πρόεδρος. Η χτεσινή, αισχρή, κίνηση να κάνει η κυβέρνηση το απόλυτο πισωγύρισμα στο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, καταδεικνύει πως πλέον δεν σωζόμαστε με τίποτα.
 
Δική μου αίσθηση είναι πως η όλη ιστορία αποτελεί μια εντυπωσιακή επίδειξη δειλίας από πλευράς του προέδρου. Αυτό φαίνεται εδώ και καιρό διότι, ενώ δήλωνε και το έπαιρνε πάνω του για διάλογο με τις συντεχνίες, σήμερα η πρώτη του κίνηση ήταν, πριν καν γίνει διάλογος, να τρομοκρατηθεί και να προχωρήσει σε ισπανική υποχώρηση.
 
Δεν πιστεύω πως για την χτεσινή αθλιότητα φταίει ο Χαρίλαος Σταυράκης. Πρώτο, από μόνος του δεν θα έκανε μια τόσο ανεύθυνη κίνηση. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δείχνει πως αντιλαμβάνεται πλήρως το εύρος του προβλήματος της οικονομίας. Επιπλέον, η ακύρωση μέτρων συμπεριλαμβάνει και 1-2 στα οποία ο κ. Σταυράκης πόνταρε όλα τα λεφτά για διόρθωση και, χωρίς σαφείς εντολές δεν θα ακύρωνε αυτά τα μέτρα.
 
Έτσι καταλήγουμε στον πρόεδρο, ο οποίος ζει πλέον μόνος σε ένα κόσμο δικό του, μοναδικό.
 
Η δειλία του δείχνει πως δεν έχει, ακόμα και τώρα, επίγνωση της κατάστασης και πως φαντάζεται πως θα την βγάλουμε, ως διά μαγείας, καθαρή. Κάτι σαν το «αι ημετέραι δυνάμεις αναδιπλούνται ομαλώς» που λεγόταν τέτοιες ημέρες το 1974. Και μιλώ για δειλία διότι όποιος αντιδράσει, γίνεται αμέσως το δικό του. Ακόμα και πριν από 4 μήνες, όταν οι μπετονιέρες ήθελαν να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να παραδίδουν σκυρόδεμα χαμηλής ποιότητας, μια αντίδραση ήταν αρκετή για να φέρει πισωγύρισμα. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση όχι μόνο ανέχτηκε να πιάσει ένα λόμπι την οικονομία και την οδική κυκλοφορία από τον λαιμό, αλλά επιπλέον τους επιβράβευσε κιόλας.
 
Σήμερα, ο κ. Χατζηπέτρου έκανε το ίδιο. Μάλιστα, όπως συνηθίζει, εξασφάλισε τα προνόμια των προνομιούχων επικαλούμενος το συμφέρον εκείνων που δεν την έχουν τόσο καλά αλλά τελικά θα την πληρώσουν. Εδώ που φτάσαμε, η δειλία αποτελεί την πιο σταθερή πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία –και διερωτάται κανείς πού αλλού.
 
Αλλά, πλέον, το πιο βασικό είναι πως όταν μιλάνε διάφοροι για συνομωσία του προεδρικού για εσκεμμένη καταστροφή της Κύπρου και είσοδό της σε κάποιου είδους Μηχανισμό Στήριξης, δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα για να αντικρούσει αυτή την θεωρία συνομωσίας. Πλέον, καταντήσαμε η θεωρία εσκεμμένης καταστροφής της Κύπρου να είναι η πιο λογική εξήγηση, μαζί με την θεωρία της δειλίας.
 
Διότι, ακόμα κι αν ο πρόεδρος ζει σε ένα κόσμο διαζευγμένο με την πραγματικότητα, κάποιος έπρεπε εκεί στον λόφο του Προεδρικού, να του πει: «ε Πρόεδρε, έλεος. Ξύπνα».
 
Όσο για το ΓεΣΥ και το ΜΔΠ, ό,τι δόσεις του πνιγμένου, καλό είναι. 

 

ΥΓ. Εν τω μεταξύ, μας έκοψε και η Moody’s μια νέα διπλή υποβάθμιση (στο Baa1) σήμερα το πρωί….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s