Novaya Ekonomicheskaya Politika, τώρα αμέσως!

Μια υποψία ελπίδας για την οικονομία, μετά την αποχώρηση ΔΗΚΟ

Στα δύσκολα τον θέλουν...Novaya Ekonomicheskaya Politika, τώρα αμέσως! Μια υποψία ελπίδας για την οικονομία, μετά την αποχώρηση ΔΗΚΟ Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση προκάλεσε ρίγη τρόμου στην αγορά και ήδη εκφράζονται έντονες ανησυχίες πως η κυβέρνηση, που ως σήμερα είχε αν μη τι άλλο μια φωνή εκ των έσω που να επιμένει σε μέτρα, πλέον μένει μόνη να κάνει ό,τι θέλει. Και δεν θέλει να κάνει και πολλά, αν κρίνουμε από τα όσα έχει δείξει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική διάσταση, που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία, νοουμένου ότι θα αναδειχθεί εκ νέου ο ρόλος κάποιων στελεχών του ΑΚΕΛ που, ενώ αποτελούσαν ανέκαθεν το βαρύ πυροβολικό του κόμματος, έχουν παραγκωνιστεί τον τελευταίο καιρό. Η στάση «μένω φεύγοντας-φεύγω μένοντας» και «συμφωνώ-διαφωνώ» του ΔΗΚΟ μπορεί να ασκούσε μια πίεση στο Προεδρικό, αλλά δεν συνέβαλλε στην πολιτική σταθερότητα. Πλέον, το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας υπάρχει, με την έννοια ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα κόμμα μόνο.

Έστω κι αν κυβέρνηση έμειναν, πλέον, άτομα των οποίων η πορεία δείχνει πως αδιαφορούν για την οικονομία και πως δεν κατανοούν το βάθος και το εύρος του προβλήματος, ανοίγει τουλάχιστον η πόρτα για μια εσωτερική αλλαγή. Πάντως, ΑΚΕΛ και Προεδρικό δεν κόπτονται για την πορεία της οικονομίας, ή για το βάρος που ασκεί στην κοινωνία και επιμένουν να δηλώνουν πως όλα πάνε καλά, παρά τους ανεμοστρόβιλους που σηκώνουν γη και ουρανό γύρω τους. Οι προχτεσινές δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού είναι ενδεικτικές.

Διότι, ενώ η Κομισιόν κατέτασσε την Κύπρο στην ίδια κατηγορία με την Ισπανία και την Ιταλία, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνιζε πως «δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης» από την ΕΕ. Αντί να προκαλέσει κλάματα στον κ. Κυπριανού η δήλωση της Κομισιόν, προκάλεσε ανακούφιση. Αυτό έγινε και παλαιότερα, πολλάκις. Εντός του ΑΚΕΛ, όμως, υπάρχουν και άτομα που αντιλαμβάνονται το εύρος του προβλήματος. Μπορεί το Προεδρικό να βάζει στην γωνία όποιον δεν έχει ωραία λόγια να λέει στον Πρόεδρο, αλλά ορισμένα από τα βαρετά κανόνια του ΑΚΕΛ δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο περιθώριο. Ιδίως τώρα, με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ, έχουν μπροστά τους μια πόρτα ανοικτή.

Πλέον, οι ελπίδες όλων κρέμονται από πάνω τους. Μια «Νέα Οικονομική Πολιτική» πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν. Το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί όσα χρειάζεται τους επόμενους 7 μήνες, ενώ η ανεργία θερίζει κατά βάση τους νέους που εγκαταλείπουν την χώρα. Το ενδεχόμενο Μηχανισμού στο επόμενο επτάμηνο είναι κάτι παραπάνω από πραγματικό.

 Ενώ μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να δείξει τόλμη και αποφασιστικότητα, ίσως η επάνοδος στο προσκήνιο των Δομάζων της πολιτικής, να εμβολιάσει τους κυβερνώντες με μια δόση υπευθυνότητας, που τόσο έλειπε από το Προεδρικό.

Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για το ΑΚΕΛ μόνο του να πιστωθεί την έξοδο από την σημερινή κρίση, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του κυπριακού λαού. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για βαρετούς παίκτες του ΑΚΕΛ να επανέλθουν εκεί που τους χρειάζεται η οικονομία, η κοινωνία και ο λαός. Αν αρπάξουν την ευκαιρία, βγουν στο προσκήνιο και ξεπεράσουν την τυφλή υπακοή σε ένα κόμμα που δεν τους κατανοεί διότι αδυνατεί να ακολουθήσει τον ειρμό της σκέψης τους, τότε υπάρχει μια υποψία ελπίδας πως θα την γλιτώσουμε.

 Επίσης –κι αυτό ορισμένοι το καταλαβαίνουν, ακόμα εντός του ΑΚΕΛ- πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ για χάρη των πιο φτωχών ανάμεσά μας και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s