Και ο Κίκης ήθελε Σαρρή για το Οικονομικών

Έντονο ήταν το παρασκήνιο επιλογής του Κίκη Καζαμία για το Υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος ήθελε τον κ. Σαρρή ως «σύμμαχό» του στο Υπουργικό.

Έφυεν ο Μιχάλης τζι' άφηκεν με μόνο μμου...Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο διορισμός του Κίκη Καζαμία στη θέση του Υπουργού Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Καζαμίας είχε δεχθεί στο παρελθόν σωρεία προτάσεων για ανάληψη θέσεων από την κυβέρνηση, μετά την αποχώρησή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε. την 1η Νοεμβρίου 2010. Άτομο του περιβάλλοντος του κ. Καζαμία, ανέφερε αστειευόμενο πως, «μόνο για επίτροπο στην εκκλησία της ενορίας του δεν τον πρότειναν τον τελευταίο χρόνο».
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θέλησε να αναλάβει νέα καθήκοντα μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει το Ελεγκτικό Συμβούλιο, η υπουργοποίησή του ήταν βέβαιη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Ο ίδιος, πάντως, λόγω ειλημμένης προσωπικής, ηθικής υπόσχεσης που έδωσε σε ογκολογικό ίδρυμα που είναι υπό ανέγερση, τελικά δέχθηκε, «λόγω των περιστάσεων» να υπουργοποιηθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επενδυτές και το ιατρικό προσωπικό του εν λόγω ιδρύματος επέμεναν πως «μπορούν να τον περιμένουν» να επιστρέψει μετά από 18 μήνες, όταν θα λήξει η θητεία του, γεγονός που τον ώθησε να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του.

Ωστόσο, το Προεδρικό δεν τον είχε «σημαδέψει» για το Υπουργείο Οικονομικών, ιδίως πριν από την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη. Το ΔΗΚΟ είχε θέσει ως μία εκ των βασικών του προϋποθέσεων για τη συνέχιση της συνεργασίας του με την κυβέρνηση, τον διορισμό στο Υπουργείο Οικονομικών, του Μιχάλη Σαρρή, τέως υπουργού Οικονομικών.
Όταν, όμως μετά από έντονες πιέσεις, ήρθη η έντονη ένσταση του Προεδρικού στο πρόσωπο του κ. Σαρρή –ο οποίος θεωρείται από κύκλους του Μεγάρου ως «νεοφιλελεύθερος»– προέκυψαν οι «όροι» που έθεσε ο ίδιος ο κ. Σαρρής για να δεχθεί τον διορισμό. Όπως και παλαιότερα, όταν έγιναν βολιδοσκοπήσεις στον κ. Σαρρή για την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών, ο ίδιος είχε θέσει προϋποθέσεις για να δεχθεί την εκ νέου υπουργοποίησή του. Οι προϋποθέσεις αυτές είχαν να κάνουν με την άσκηση οικονομικής πολιτικής, αφού ο κ. Σαρρής αισθανόταν πως, για να αναλάβει θα έπρεπε να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του Προεδρικού για να ακολουθήσει τις πολιτικές επιλογές που ο ίδιος θεωρούσε τις κατάλληλες για τον τόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος του κ. Σαρρή, ο ίδιος αισθανόταν πως δεν θα ήταν σε θέση να «διορθώσει την πορεία της οικονομίας» σε μια δύσκολη περίοδο. Πάντως, η παρουσία του ανάμεσα στου «αγανακτισμένους» έξω από το Προεδρικό μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, «δεν αποτελούσε μήνυμα» προς την κυβέρνηση σχετικά με την υπουργοποίησή του, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά μια απλή έκφραση των ανησυχιών του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος μας.

Πέρα από την ενόχληση του Προεδρικού και του ΑΚΕΛ από τη συμμετοχή του κ. Σαρρή σε ορισμένες διαδηλώσεις, όμως, οι όροι που ο ίδιος είχε θέσει για την υπουργοποίησή του, δημιουργούσαν την αίσθηση ότι θα δημιουργείτο ένα «κράτος εν κράτει» στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Σύμμαχοι»

Στον αντίποδα, όμως, υπήρχε και η επιχειρηματολογία υπέρ του κ. Σαρρή. Μέσα από τις προσωπικές του γνωριμίες και φιλίες στη σκηνή της διεθνούς οικονομίας, τις οποίες απέκτησε ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ως υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Σαρρής αποτελούσε μια αυτονόητη επιλογή σε ένα χρονικό σημείο που η διεθνής οικονομία, οι επενδυτές των διεθνών αγορών, αλλά και στελέχη οργανισμών όπως το ΔΝΤ και την Κομισιόν, «απαιτούν» σήματα από την Κύπρο πως είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά της.

Πέρα, όμως, από την ικανότητά του να διαχειριστεί τις «διεθνείς σχέσεις» της οικονομίας σε μια κρίσιμη καμπή, υπήρχε και μια δεύτερη επιχειρηματολογία υπέρ του κ. Σαρρή: Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν αποχώρησε ποτέ από το ίδιο το Υπουργείο, όπου διατηρεί γραφείο, ενώ είναι άμεσος γνώστης των δεδομένων της οικονομίας. Επιπλέον, έχει άμεση επαφή με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σε μια περίοδο όπου εκφράζονται στους κύκλους του τρίτου ορόφου του Υπουργείου, έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Ακόμα, ως στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, έχει άμεση επαφή με διπλωματικούς και κυβερνητικούς κύκλους.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα επιχειρήματα είχαν εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό –και έντονα– από τον Κίκη Καζαμία, ο οποίος επιθυμούσε να έχει τον κ. Σαρρή ως συνάδελφό του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, συνεργάτης του κ. Καζαμία ανέφερε στην «Καθημερινή» πως ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών «έχει τις δικές του απόψεις για το τι χρειάζεται να γίνει για να σωθεί η οικονομία». Στην έκφραση αυτών των απόψεων, ο κ. Καζαμίας φέρεται να θεωρούσε την παρουσία του κ. Σαρρή ως εξαιρετικά σημαντική στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έτσι θα είχε ένα «σύμμαχο» στην έκφραση των ανησυχιών του για την πορεία της οικονομίας και δη των δημοσίων οικονομικών.

Όταν, όμως, μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ, το Προεδρικό αναζητούσε αμήχανα τρόπο να διαχειριστεί το «πρόβλημα Σαρρή», η κυβέρνηση στράφηκε προς τον κ. Καζαμία ως τον μοναδικό εκ των πιθανών Υπουργών Οικονομικών που να μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της οικονομίας χωρίς να αποτελεί «ξένο σώμα» μέσα στην κυβέρνηση. Επιπλέον, σημειώνεται πως ο κ. Καζαμίας διατηρεί στενή επαφή –εντός των ορίων– με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.

Ήταν «αντάρτης»

Πάντως, ο κ. Καζαμίας παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, «πιστός στρατιώτης» στο κόμμα που τον ανέδειξε. Ωστόσο, όταν το 2004 διαφώνησε με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Συγκοινωνιών, επικαλούμενος λόγους συνείδησης. Όπως έγινε και με άλλους «αντάρτες» του ΑΚΕΛ, ο κ. Καζαμίας επιλέγηκε για να σταλεί σε ένα πόστο για το οποίο ήταν κατάλληλος μεν, αλλά τον έθετε εκτός Βουλής ή κυβέρνησης.
 
Παρά την πίστη του στο ΑΚΕΛ, ωστόσο, ο κ. Καζαμίας δεν δείχνει διατεθειμένος να λειτουργήσει ως απλός διεκπεραιωτής οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα, πηγές από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν πως οι σκέψεις, ανησυχίες και προτάσεις του για την οικονομία του τόπου έχουν υποβληθεί γραπτώς στον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Κι αυτό, τη στιγμή που το ίδιο το κόμμα επεξεργάζεται ένα δικό του «πρόγραμμα διακυβέρνησης» για την οικονομία.
Το γεγονός ότι ο κ. Καζαμίας έχει «προηγούμενο» που δείχνει πως επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει την ακεραιότητά του, σχολιάζεται θετικά από την αγορά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι ανησυχίες πως η κομματική του ταυτότητα ενδεχομένως να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις αντιδράσεις του, όταν συμβαίνει κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί.

Από αύριο θα διαφανεί κατά πόσον ο διορισμός Καζαμία στο Υπουργείο Οικονομικών, δεδομένων και των επαφών του στις Βρυξέλλες, θα ηρεμήσουν κάπως την αγορά. Γι’ αυτόν τον λόγο, οικονομικοί παράγοντες σχολιάζουν πως θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τις αποδόσεις των ομολόγων από αύριο Δευτέρα, με την ελπίδα πως θα διαφανεί κάποια αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Δεν πρέπει να αναμένεται πως τα αστρονομικά επιτόκια του κυπριακού χρέους θα μειωθούν σε επίπεδο που να επιτρέπει την έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά, αλλά μία αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα καταστήσει πιο εύκολο τον δανεισμό με ιδιωτικές τοποθετήσεις ή άλλως πως.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως ο κ. Καζαμίας αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, οπότε και η ανάγκη λήψης διορθωτικών, διαρθρωτικών μέτρων, αλλά και η διαχείριση του χρέους της Δημοκρατίας, ανοίγουν δύο καυτά μέτωπα μπροστά του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s