Ο Ρένενκαμφ, ο Λίτβινοφ, και το κότσι του Καζαμία

Όταν είσαι fashion victim, δεν αρκεί μόνο η αλλαγή προσώπων γύρω σου…

Μετά την ήττα από την Ιαπωνία το 1905 και αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματός τους, οι στρατηγοί της Πετρούπολης άρχισαν έναν έντονο διάλογο για το πώς να διαχειριστούν τον επόμενο πόλεμο, που μάλλον θα ήταν με την Γερμανία.

Αν έχεις κότσια διάβαινε...

Ο διορισμός του Κίκη Καζαμία στο Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να μεταφραστεί και σε αλλαγή προσέγγισης. Σήμερα, εις το όνομα των «εργαζομένων» και των χαμηλόμισθων, το κράτος αρνείται να στηρίξει την ανάπτυξη και να δώσει το μήνυμα πως είναι αποφασισμένο να μειώσει πριγκιπικά προνόμια.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών είναι άνθρωπος με δικές του απόψεις και έχει την πρόθεση να ακολουθήσει μια πολιτική πολύ πιο ανοικτόμυαλη από εκείνη που επιβλήθηκε στον προκάτοχό του.
Η οικονομία προσδοκεί σε μια στενή συνεργασία του κ. Καζαμία με άτομα που έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να εμβολιάσουν την πολιτική με νέες ιδέες. Μάλιστα, το γεγονός ότι, πριν να υπουργοποιηθεί, έδωσε γραπτώς στο ΑΚΕΛ τις σκέψεις του για την οικονομία, δείχνει πως δεν έχει την πρόθεση να ακολουθήσει τυφλά τις πρακτικές που έχουν ήδη δοκιμαστεί και έχουν ήδη φέρει την Κύπρο προ του φάσματος του Μηχανισμού.

Για να γίνει αυτό, όμως, ο κ. Καζαμίας θα πρέπει να δώσει μια τρίτη μάχη. Οι δύο πρώτες είναι ξεκάθαρες: Τα νερόβραστα και εντελώς άτολμα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας, τα οποία εκπέμπουν δειλία, πρέπει να τονωθούν με τόλμη και μεταρρυθμιστική διάθεση.

Επιπλέον, ο κ. Καζαμίας θα πρέπει να διαχειριστεί και το «δίδυμο» πρόβλημα τους χρέους. Εκτός από αυτές τις μάχες, όμως, θα έχει να αντιμετωπίσει το Προεδρικό και το ΑΚΕΛ, που ήδη τον έχουν τιμωρήσει για τη στάση του το 2004, στέλνοντάς τον στην επίχρυση «εξορία» του Λουξεμβούργου.

Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια του ομολόγου έχουν ξεφύγει εντελώς και το κράτος χρειάζεται δανεισμό, τον οποίο δεν μπορεί να βρει. Κινδυνεύουν ακόμα και οι πληρωμές μισθών και συντάξεων στο επόμενο επτάμηνο. Αν δεν αρπάξει αμέσως την ευκαιρία ο νέος υπουργός για να δώσει σαφή μηνύματα στην αγορά, δεν θα υπάρχει ούτε η σημερινή αμυδρή ελπίδα.

Και, ενώ σε λίγο καιρό θα πρέπει να περάσει νέο προϋπολογισμό με μεσοπρόθεσμο (τριετές) πλαίσιο, θα πρέπει να αρνηθεί το πολιτικό παιγνίδι που ως στόχο θα έχει να φταίξει την κόντρα κυβέρνησης-βουλής για το χάλι που θα επέλθει από τον Νοέμβριο και μετά.

Η πορεία του κ. Καζαμία δείχνει πως έχει τον εγκέφαλο και την διάθεση για να σώσει ό,τι σώζεται. Αλλά, τώρα, θα πρέπει να δείξει, από αύριο και όχι
αργότερα, πως έχει και τα κότσια να σταθεί αμετακίνητος. Κι αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

One thought on “Ο Ρένενκαμφ, ο Λίτβινοφ, και το κότσι του Καζαμία

  1. Παράθεμα: Η “μόλυνση” πίσω από τον ανασχηματισμό… « Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s