Δέστε τις ζώνες σας

Πώς ανέχονται αυτή την κατάσταση τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, αποτελεί μυστήριο…

Η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος υπακούει πιστά την ΠΑΣΥΔΥ σαν όμηρος με σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν μπορεί πλέον παρά να αποτελεί μια καταθλιπτική σκέψη όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το χειρότερο, όμως δεν είναι αυτό.

Τα μέτρα που στέλλει η κυβέρνηση στην Βουλή, είναι όσο δειλά όσο φοβόμασταν. Ούτε αυτό είναι το χειρότερο.

Να δεις τί σου'χουν για μετά....

Τα μέτρα σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα, που είναι άμεσο και εφιαλτικό. Αλλά, αφού εμπεδώσαμε πλέον τι μας περιμένει, ούτε αυτό είναι το χειρότερο.

Τα μέτρα προστατεύουν τους πρίγκιπες του ρουσφετιού και καταρρακώνουν τους αληθινούς εργαζόμενους, τους ήρωες της ευημερίας μας η οποία φτάνει στο τέλος της. Κι αυτό είναι το χειρότερο.

Τα μέτρα συνεχίζουν στο κλασσικό μοτίβο του Προεδρικού, να επικαλείται τους φτωχούς για να προστατεύει τους προνομιούχους. Οι υψηλές βαθμίδες της Δημόσιας Υπηρεσίας, έχουν και πάλι προστατευτεί πλήρως από την κρίση και από την δειλία του εργοδότη τους να κάνει αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες. Γι αυτό αποφασίζει να πληρώνουν όλοι οι άλλοι που δεν την έχουν τόσο καλά: Οι απλοί πολίτες, η «Κούλα η ράφταινα, η έχουσα και κατέχουσα» και οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτά, από μια «αριστερή» (στραβάρα σας) κυβέρνηση.

Έγραψε χτες ο Παναγιώτης Τσαγγάρης πως μας πήραν για κορόιδα όταν λένε πως θα «κόψουν» 3% από τους μισθούς στο δημόσιο, αφού μιλάμε για μειωμένες αυξήσεις και όχι για μείωση μισθών. Αλλά υπάρχει και το άλλο: Θα δώσουν όλοι από 3% με στόχο να διαφυλαχτούν οι υψηλόμισθοι του δημοσίου. Τίποτε άλλο. Αντί να δώσουν 4% ή 5% οι υψηλόμισθοι και να περιφρουρηθούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων του Δημοσίου, αποφασίστηκε να κόψουν από όλους –ακόμα και ημερομίσθιους. Πιο απλά, οι χαμηλόμισθοι του δημοσίου, αλλά και όλοι οι πολίτες μαζί, πριμοδοτούν την αύξηση των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων.

Θυμάστε όταν γινόταν λόγος για εισοδηματικό όριο στα 1500 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα γίνονταν περικοπές; Το Υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, εισηγήθηκε στην ΠΑΣΥΔΥ να αυξηθεί αυτό το όριο στα 1700 ευρώ και όσοι έχουν εισόδημα χαμηλότερο από αυτό, να μην έχουν περικοπές. Η ΠΑΣΥΔΥ, που προσποιείται κόπτεται για τους χαμηλά αμειβόμενους, θεώρησε πως δεν είναι πρέπων να πληρώσουν οι όσοι βρίσκονται στην κλίμακα Χατζηπέτρου. Και, η «Αριστερή» κυβέρνηση ανέχτηκε να κόψει από όλους για να προστατέψει τους έχοντες (και έχοντες, εννοούμε λεφτά, προνόμια και καρέκλες).

Τώρα, πώς ανέχεται η βάση της Αριστεράς να δημιουργείται μια νομενκλατούρα πριγκίπων εν ονόματι των φτωχών, δεν μπορώ να το ξηγήσω. Ούτε μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν αντιδρούν οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου (μέλη της ΠΑΣΥΔΥ). Ίσως πείθει η λογική των «κεκτημένων». Φυσικά, «κεκτημένα» έχουν και τα τουρκικά άρματα πίσω από το πρέμιξ και οι μεχμετζήδες στην Μια Μηλιά, αν αυτή είναι η λογική τους.

Παρόμοιο είναι και το σκηνικό στον υπολογισμό της σύνταξης. Η απόφαση να μην υπολογίζεται η σύνταξη στους τελευταίους 30 μισθούς, αλλά επί του τελευταίου μισθού πριν την αφυπηρέτηση, αποτελεί απόφαση που διασφαλίζει δύο μόνο πράγματα: Πρώτο, την θεσμοθετημένη λαμογιά των αυξήσεων/προαγωγών αμέσως πριν την αφυπηρέτηση και δεύτερο, τις υψηλότερες συντάξεις. Ένα μέτρο του οποίου ο στόχος ήταν να νομιμοποιεί την διαφθορά, έτυχε προστασίας από μια «Αριστερή» κυβέρνηση. Οι άλλοι ας πληρώνουν, φτάνει το φαξ για τις προαγωγές να έρχεται στην ώρα του. Λόγου χάρη, στο Τελωνείο για όσους ξέχασαν.

Εκεί που οι αγορές αναμένουν κάποιο σημάδι πως κατανόησε το προεδρικό το εύρος του προβλήματος, έρχεται να μας πει πως θα κάνει ένα νερωμένο πακέτο με κάποια από τα συμφωνηθέντα του Εθνικού Συμβουλίου και μετά θα κάνει αυτό που νομίζει με τα υπόλοιπα. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι η πρώτη φορά που το Προεδρικό «συμφωνεί» σε κάτι και μετά το αλλάζει. Και, ο Πρόεδρος που πριν δυόμισι χρόνια υποσχέθηκε διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεχνά υποσχέσεις.

Το μόνο που μένει, πλέον, είναι τα κόμματα να δείξουν την ανδρεία που δεν δείχνει το προεδρικό. Με πράξεις –κι ότι θέλουν ας λένε ορισμένοι- να προστατέψουν όσους δεν την έχουν τόσο καλά και να καταθέσουν με τροπολογίες το πακέτο που ο Πρόεδρος δέχτηκε στο προεδρικό αλλά μετά μετάνιωσε (πάλι).

Κι αυτό συμφέρει τον Πρόεδρο. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, το μόνο ερώτημα που θα μένει πλέον είναι με τι μούτρα θα πάει, σε λίγο καιρό στην ΠΑΣΥΔΥ και στις άλλες συντεχνίες ο Πρόεδρος για να τους πει πως δεν αρκούν τα μέτρα και πως θα πρέπει οι μειώσεις να είναι δραστικές. Με τι μούτρα θα ρίξει στην ανεργία κι άλλους χαμηλόμισθους. Και με τι μούτρα θα μας πει πως προσπάθησε να αποφύγει τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Δέστε τις ζώνες σας.

Επίσης πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s