Όλοι, πάντα, παντού και οπουδήποτε

…και ο ΕΛΑΜ. Προπάντων ο ΕΛΑΜ.

Άπαντες μεν συμφωνούν όταν το λέει κάποιος, όλοι όμως δυσκολευόμαστε να το πράξουμε: Η ελευθερία της άποψης και της έκφρασης πρέπει να γίνεται σεβαστή. Πάντα.

Κάτι μυρίζει από Ταχρίρ..

Μοναδική εξαίρεση, όταν δημιουργεί άμεσο (όχι έμμεσος) κίνδυνο στην ζωή κάποιου. Αν κάποιος, για παράδειγμα, πει πως ο Μιχάλης ο Περσιάνης είναι προδότης, πως κάθε ημέρα στις 15:00 περνά από την τάδε οδό και σταματά στο περίπτερο και πως αν σταθείς πίσω από τον τάδε στύλο μπορείς και οφείλεις να τον καθαρίσεις με περίστροφο, αυτό είναι έκκληση για βία.

Αν κάποιος πει μόνο πως είμαι παλιόπαιδο και θέλει να με δει νεκρό, αυτό είναι η άποψή του ανθρώπου. Και, όταν η έκφραση της άποψης δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο, τότε ο σεβασμός στο δικαίωμα πρέπει να είναι απόλυτος.

Δυστυχώς το ΑΚΕΛ δεν κατανοεί αυτό το πράγμα, αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λουκαϊδη, ο οποίος τα έβαλε με τους διαδηλωτές διότι πήγαν στο Κελλάκι. Η μηδενική ανοχή της κυβέρνησης σε οποιονδήποτε εκφράζεται εναντίων της διαφάνηκε πολύ νωρίς από το 2008. Ακόμα και η κριτική δύσκολα γίνεται ανεχτή, κι αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία.

Αλλά δεν μπορεί να φτάνει στο όριο της φασιστικής λογικής της αντιδιαδήλωσης, ούτε στις κομματικές δηλώσεις που καλούν τους όποιους διαφωνούν με την κυβέρνηση να σιωπήσουν.

Το δικαίωμα του λόγου έχει μία μόνο εξαίρεση και οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του, είναι φασιστική. Αν ακούγεται αστείο πως το ΑΚΕΛ και η κυβέρνησή του ακολουθούν φασιστικές λογικές, τότε αυτό ας προβληματίσει το ΑΚΕΛ και την κυβέρνησή του. Διότι εντός της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν πολλοί άνθρωποι Δημοκράτες, παρά τα όσα ακούμε και βλέπουμε εσχάτως. Αν το κόμμα, όμως, επιδέχεται μαθημάτων περί Δημοκρατίας, τότε έχουν πρόβλημα, όχι μόνο ηθικό, αλλά και ταυτότητας.

Και, για να είμαστε ξεκάθαροι, η θέση ήταν προχτές πως οι διαδηλωτές δεν σεβάστηκαν την ιδιωτική ζωή και την οικογένεια του Προέδρου. Νομίζω οι πλείστοι συμφωνούμε με αυτή την θέση, πλην όμως είναι άσχετη με το θέμα. Το δικαίωμα να μιλάς υπάρχει παντού και πάντα. Ο Πρόεδρος, ως πρώτος πολίτης, δεν μπορεί να απαιτεί να ξεχνούμε πως είναι Πρόεδρος όταν βρίσκεται στο Κελλάκι.

Αν είναι άκομψο εκ μέρους τους, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όχι του κ. Λουκαϊδη. Παρομοίως, ακούσαμε πως δεν σεβάστηκαν ούτε την γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ναι, δεν την σεβάστηκαν, αλλά κι αυτό είναι άσχετο.
Ακόμα και ασέβεια προς τις κοινότητες της περιοχής επικαλέστηκε ο κ. Λουκαϊδης, λέγοντας πως αυτές απηύθυναν έκκληση για ματαίωση της εκδήλωσης. Και πάλι: Άσχετο. Αν ήταν έτσι, όταν θα γίνει η επόμενη απεργία ή η επόμενη εκδήλωση οποιουδήποτε είδους που θα κλείσει δρόμους ή υπηρεσίες, θα έχουν λόγο οι επηρεαζόμενοι οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις.

Άσε που οι «αντιδιαδηλωτές», εκείνο το βαλτό κόλπο των απανταχού δικτατόρων, δεν φαίνεται να ενόχλησαν τον κ. Λουκαϊδη.

Ως την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, κανένας δεν απάντησε στον κ. Λουκαϊδη, ο οποίος εισήγαγε νέες αρχές στην έννοια της δημοκρατίας. «Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν κατά πόσο συμφωνούν με τέτοιου είδους δραστηριότητες», δήλωσε. Τα κόμματα οφείλουν να απαντήσουν πως σε μια δημοκρατία όλοι δικαιούνται να μιλούν και πως δεν τους πέφτει λόγος πότε και πού θα εκφράζεται ο καθένας. Και δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση σε αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα.
 
Δικαιούνται να μιλούν στα χωράφια, στην Βουλή, στην παραλία, μέσα σε λάκκους, μέσα στο σπίτι τους, στους δρόμους και οπουδήποτε αλλού. Η τοποθέτηση ορίων στο πότε και πού δικαιούται να μιλά κανείς είναι δικτατορική, φασιστική και αντιδημοκρατική, κ. Λουκαϊδη.

Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εκτίθεται κάθε φορά που μιλά, δικαιούται και πρέπει να μιλά. Ακόμα και ο ΕΛΑΜ, με τον οποίο διαφωνεί κάθετα αυτή η στήλη, δικαιούται να μιλά. Όχι μόνο αυτό: Ο ΕΛΑΜ, ο οποίος ενίοτε δυσκολεύεται να αντισταθεί στην ροπή του προς την βία, είναι ο πρώτος του οποίου το δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση πρέπει να προστατέψουμε. Όλοι μαζί. Αν μας εκνευρίζουν οι θέσεις του ως ανώριμες απλοϊκές και παραπλανημένες, αυτό δεν αποτελεί λόγο να τον φιμώσουμε, αλλά αντιθέτως αποτελεί βασικότατο λόγο για να σταθούμε πλάι στο δικαίωμά του να εκφράζεται.

Με εξαίρεση την σαφή έκκληση για βία ή την δημιουργία άμεσου κινδύνου για κάποιον, το δικαίωμα της έκφρασης δεν μπορεί να επιδεχτεί εκπτώσεων. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει δημοκρατία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

2 thoughts on “Όλοι, πάντα, παντού και οπουδήποτε

 1. Πάντως για το επίσης καθόλου αγαπημένο σε μένα ΕΛΑΜ, έγραψα κάτι παρόμοιο: «ΕΛΑΜ, όπως τα σκατά», εδώ: http://goo.gl/4OG99

  Είμαι νομίζω αρκετά μεγαλύτερος σου, αλλά ομολογώ πως η αδυναμία του ΑΚΕΛ να δεχθεί και να ανταποκριθεί στην κριτική, ήταν μια οδυνηρή έκπληξη και για μένα…

 2. Άρκησες , Στροβολιώτη μου….Εγώ δεν εκπλάγηκα καθόλου. Όσον αφορά τον Κο Λουκαΐδη τώρα δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

  Όμως, Περσιάνη, η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό της. Από την στιγμή που ο ΕΛΑΜ έδωσε «δείγματα γραφής» και δη βίαιης , όφειλε η Πολιτεία να τον «ξηλώσει»! Είτε με συλλήψεις είτε με απαγόρευση λειτουργίας!
  ΤΕΛΟΣ!
  Δεν περιμένεις να γίνει το κακό ( να σκοτώσουν κανένα) και μετά να θυμηθείς να τους θέσεις εκτός νόμου.
  Άλλά, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις και κότσια! Πρέπει να συγκρουστείς με τον Αρχιεπίσκοπο, να του κόψεις την φόρα( και το χρήμα) πρέπει να έχεις και τους μηχανισμούς που θα προστατεύσουν αυτούς που θα πρωτοστατήσουν στο να κηρυχτεί παράνομη μια ομάδα και θα πρέπει να θέσεις μεν εκτός νομου ( και εκτός λειτουργίας) τους επικίνδυνους χωρίς , να τους ηρωοποιήσεις!
  ….Ε! εν εις την Κύπρο που ζούμεν! Οπότε , όταν γινεί το ΓεΣΥ, εν να γινούν τζιαι τα άλλα που εισηγούμαι…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s