Τελικά, ποιός ήταν ο κερδισμένος της συγχώνευσης;

Η απειλή μιας ολοκληρωμένης τραπεζικής κρίσης ήταν από την αρχή το πιο εφιαλτικό από τα σενάρια που έκοβαν τον βήχα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ποιός, τελικά, κέρδισε;

Πρώτος είχε στείλει προειδοποιητικές βολές και εκκλήσεις ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Στην συνέχεια, Παπαντωνίου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος επαναλάμβαναν πως το τραπεζικό σύστημα χρειαζόταν λιγότερες, μεγαλύτερες και πιο υγιείς τράπεζες που να μπορούν να αντέξουν στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

Εν τω μεταξύ, παρά το μέγα πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Eurobank αφότου δεν έπιασε την “βάση” των στρες τεστ, και παρά τις προσπάθειες της Εθνικής Τράπεζας να κάνει κίνηση ματ στην Alpha Bank, η κρίση που σοβούσε δεν έδειχνε να οδηγεί τις τράπεζες σε μια σοβαρή κίνηση.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, μπροστά και στην συνεχιζόμενη πτώση των μετοχικών τίτλων, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε τροχιοδεικτικά πυρά με την δήλωση πως το δημόσιο ετοιμάζει το χοντρό κονδύλι που θα χρειαστεί για να αποκτήσει το κράτος “ουσιαστικά” μερίδια στις πιο καταπονημένες τράπεζες. Πλέον, η απειλή των αγορών για φυγή επενδύσεων και ο φόβος νέου πλήγματος από το ντηλ για το rollover του δημόσιου χρέους, δεν μπορούσαν να μείνουν κάτω από το χαλί.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι η κυβέρνηση, που έφτασε στο ανορθόδοξο κατάντημα να είναι ο λιγότερο αξιόπιστος δανειστής στην χώρα, αντί να είναι ο πιο φερέγγυος, ετοιμαζόταν να διασώσει άλλους, ήταν σινιάλο για καταθέτες και επενδυτές πως ήρθε η ώρα να φύγουν από την Ελλάδα.

Και, αφού ο κ. Βενιζέλος αύξησε το ποτ και πήρε το τελευταίο του χαρτί, εκβίασε από τις τράπεζες την κίνηση που μόνες τους όφειλαν να είχαν κάνει προ πολλού. Πλέον, δεν μπορούσε κανένας να περιμένει, ούτε καν μέχρι την τελική ανακοίνωση των ευρημάτων του ελέγχου της Black Rock.

Μια πλήρως εκδηλωμένη τραπεζική κρίση θα ήταν ακόμα χειρότερη από την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Θα έτρωγε τις λίγες καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις. Θα πάγωνε ακόμα περισσότερο τον δανεισμό. Θα έδιωχνε και τα τελευταία ξένα χρήματα στην χώρα και θα ασκούσε νέες πιέσεις, όχι μόνο στην ανεργία, αλλά και στον πληθωρισμό. Όσο αντιπαθείς κι αν είναι οι τραπεζίτες, ακόμα κι αν μας κάνουν κολπάκια και προσβλητικές μικρότητες για δέκα ψωρό ευρώ, η δική τους αποτυχία είναι το χειρότερο από όλα τα εφιαλτικά σενάρια της οικονομίας. (Εγώ έκανα καβγάδες προχτές με τον δικό, ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει την πρόταση “κλείστε τους λογαριασμούς, πάω αλλού”).

Αυτό, εδώ που τα λέμε, είναι κάτι που πολλοί επιμένουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, και λυπούνται όταν οι δικές μας τράπεζες καταγράφουν κέρδη.

Η συγχώνευση, όμως, και η ψήφος εμπιστοσύνης από το Κατάρ (για δικούς του λόγους, φυσικά), ίσως να αποτελέσουν έναυσμα για νέο κύμα διορθωτικών κινήσεων σε ένα ολόκληρο φάσμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πέρα από τον “κλασικό” τραπεζικό τομέα. Αυτό, τουλάχιστον, εύχεται ο κ. Βενιζέλος, που ήταν, ουσιαστικά, ο μεγάλος νικητής της όλης ιστορίας.

Εάν σπάσει για τα καλά το σκληρωτικό σύστημα των επιχειρηματικών κεκτημένων, τα οποία νοσούσαν σχεδόν όσο και το ίδιο το κράτος, τότε θα μπορεί να γίνει ίσως το σημαντικότερο βήμα για έξοδο από την κρίση. Δεν λύνεται, φυσικά, κανένα πρόβλημα προς το παρόν, εκτός από εκείνο των δύο τραπεζών, και ιδίως της Eurobank, αλλά, αν συνεχίσει να ασκεί πίεση ο κ. Βενιζέλος, πιθανό θα είναι να δούμε κι άλλες κινήσεις σε μερικούς μήνες.

Πάντως, η σοβούσα τραπεζική κρίση που στοίχειωνε συγκεκριμένες τράπεζες, αποφεύχθηκε, αλλά τα γενικότερα προβλήματα δεν έχουν ακόμα λυθεί.

Με ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, και μια πιο ανταγωνιστική επιχειρηματική κοινότητα, η Ελλάδα θα μπορεί ευκολότερα να προχωρήσει προς την σταθεροποίηση και, τελικά, στην ανάπτυξη. Και, με αυτό, η νίκη του Βενιζέλου σημαίνει πως ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο απλός πολίτης της Ελλάδας, και μαζί του, ο κύπριος του οποίου η οικονομική τύχη είναι συνδεδεμένη με την Αθήνα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s