Υστερική ευφορία από την συγχώνευση Alpha Eurobank

 

Εμβόλιο ευφορίας αποτέλεσε, από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσής της, η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank. Με τη συγχώνευση, ουσιαστικά οι δύο τράπεζες διορθώνουν τα προβληματικά μέχρι σήμερα θεμελιώδη στοιχεία τους, αυξάνοντας τα πρωτοβάθμια κεφάλαιά τους με «συμβολή» κατά 0,5 δισ. ευρώ από την Paramount Holdings Services Ltd, θυγατρική της Qatar Investment Authority.

Χοροπηδούν στις αγορές...

Παρόλο που η συγχώνευση αποτέλεσε αντικείμενο πληροφοριών το τελευταίο διάστημα, οι αγορές έδειξαν να ξαφνιάζονται από την είδηση και αντέδρασαν με εξαιρετικά θετική διάθεση. Όλα δείχνουν πως οι επενδυτές ερμήνευσαν τη συγχώνευση ως ένδειξη ότι αρχίζει ένας κύκλος συγχωνεύσεων και εξυγιάνσεων στην ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα διορθώθηκε και ένα σημαντικό πρόβλημα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού αποφεύχθηκε η κρατική στήριξη, η οποία θα ήταν σχεδόν βέβαιη αν δεν γινόταν η δραστική αυτή κίνηση.

Στην Κύπρο, πάντως, επικρατεί υστερική ευφορία, με το ΧΑΚ να καταγράφει κατακόρυφη άνοδο που προσεγγίζει το 20%. Τραπεζικοί κύκλοι εκφράζουν την ανακούφισή τους, αφού η κατάσταση στην οποία είχαν περιπέσει οι δύο τράπεζες δημιουργούσε σημαντικές ανισορροπίες στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως η Eurobank είχε αποτύχει το τελευταίο τεστ αντοχής της ΕΒΑ, καταγράφοντας πρωτοβάθμια κεφάλαια (Core Τier I) 4,9%, έναντι 6% που ήταν το όριο της επιτυχίας. Η Alpha Bank είχε πετύχει, με πρωτοβάθμια κεφάλαια 7,4% κάτω από τα σενάρια του τεστ.

Παρόλο που τα προβλήματα της Eurobank θεωρητικά δεν επηρέαζαν την Κύπρο και την εδώ θυγατρική, η αποτυχία της μητρικής είχε προκαλέσει αρκετά έντονη ανησυχία στην αγορά. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση πως το rollover των ελληνικών κρατικών ομολόγων, στo πλαίσιo του εθελοντικού προγράμματος (PSI) θα επέφερε ζημιές 1,2 δισ. ευρώ, θεωρήθηκε από τους επενδυτές ως ενδεικτική για τα επίπεδα απωλειών που θα ακολουθήσουν και για άλλες τράπεζες από το PSI.

Δεν ήταν τυχαίο
Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρασκήνιο αυτής της κίνησης, δεν είναι απούσα και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εδώ και περίπου 6 μήνες προσπαθεί να «ενθαρρύνει» τους τραπεζικούς οίκους να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με σκοπό να επιτύχουν συνέργειες, να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και να κτίσουν επιπρόσθετες αντοχές στην οικονομική κρίση.

Μπορεί επί υπουργίας Αλογοσκούφη οι «εισηγήσεις» και «παραινέσεις» της κυβέρνησης να ενθάρρυναν την όποια εξαγορά ή συγχώνευση με ξένους οίκους, η κυβέρνηση όμως έχει ανοίξει τον δρόμο των συγχωνεύσεων μεταξύ και ελληνικών τραπεζικών οίκων. Μάλιστα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής η ελληνική κυβέρνηση πέρασε σχετικά νομοθετήματα που είχαν να κάνουν με τον ρόλο της εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο να βοηθήσουν την όποια κίνηση συγχώνευσης.

Με την εξέλιξη που προέκυψε και τη δημιουργία της Alpha Eurobank, πάντως, το ελληνικό Δημόσιο βγήκε κερδισμένο για δύο λόγους: Πρώτο, απέφυγε ισχυρές δυνητικές υποχρεώσεις σε περίπτωση ενίσχυσης τραπεζών (και δη της Eurobank που απέτυχε στο στρες τεστ και έπρεπε να βρει λύσεις μέχρι τον ερχόμενο μήνα). Δεύτερο, η ενίσχυση των τραπεζών δημιουργεί καλύτερες συνθήκες στην χρηματοπιστωτική αγορά, όχι μόνο για να ενισχυθεί η ίδια η οικονομία, αλλά και για να γίνει πιο υποφερτό το σχέδιο για rollover κρατικού χρέους.

Κυπριακές τράπεζες
Με παρόμοιο μάτι βλέπουν και οι εδώ τραπεζίτες τη συγχώνευση. Πέρα από το γεγονός ότι το κλίμα ευφορίας έχει ενισχύσει τους καταταλαιπωρημένους τίτλους των κυπριακών τραπεζών, η εξέλιξη δημιουργεί και καλύτερες συνθήκες σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Η αμοιβαία ψήφος εμπιστοσύνης που αντάλλαξαν οι δύο τράπεζες, αλλά και η ψήφος που έλαβαν από το Εμιράτο του Κατάρ (το οποίο θα κατέχει το 16% της Alpha Eurobank), διορθώνει κινδύνους που μπορεί να ήταν και συστημικοί. Υπό την απειλή νέας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, και με δεδομένα τα πρώτα σημάδια αποστροφής των επενδυτών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η εξέλιξη λειτούργησε ως μια ισχυρή δόση αντικαταθλιπτικού. Και τη δόση αυτή την έλαβαν, τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές, καταθέτες και δανειζόμενοι.

Οι δείκτες του ΧΑΚ αντικατοπτρίζουν αυτή την ευφορία, παρόλο που οι ποσοστιαίες αυξήσεις στους δείκτες των τραπεζικών οίκων αντικατοπτρίζουν εν μέρει και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει εσχάτως οι τιμές των αξιών.

Επίσης, ο υψηλός όγκος δείχνει πως επικρατεί μία κατάσταση μάλλον υπερβολική που υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να ηρεμήσει στο επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αντιδράσεις στην είδηση της συγχώνευσης Eurobank και Alpha Bank είναι καθόλα θετικές, αφού η κίνηση των δύο τραπεζών δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι. Την ίδια στιγμή, η έκδοση αξιόγραφων 200 εκατ. ευρώ από την Μαρφίν ενισχύει το καλό κλίμα.

Πρέπει, ωστόσο να καθαρίσει πρώτα ο καπνός από τη συγχώνευση και να διασαφηνιστεί και ποια θα είναι η εξέλιξη στο ελληνικό δημόσιο χρέος πριν να μιλήσει κανείς για «αλλαγή δεδομένων».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s