Επέλαση επενδύσεων από το Κατάρ

Υπογράφουν εντός του μηνός για την επένδυση στην Λευκωσία

Η τελευταία επένδυση, ύψους 0,5 δισ. ευρώ, στην Alpha Eurobank από το εμιράτο του Κατάρ αποτέλεσε συνέχεια μιας μακράς σειράς από άμεσες ξένες επενδύσεις με τις οποίες η Ντόχα επιχειρεί να διασπείρει το ρίσκο της.

Ως γνωστόν, η εσωτερική αγορά του Κατάρ παρουσιάζει σοβαρές ανισορροπίες, απότοκο της υπερθέρμανσης της αγοράς, των αλόγιστων επενδύσεων σε μεγαλεπήβολα πρότζεκτ ακίνητης περιουσίας και των μαζικών απωλειών των εγχώριων τραπεζών από τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, το Κατάρ επιχειρεί να διαμορφώσει ένα εθνικό πλαίσιο επενδύσεων με το οποίο να μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη ευημερία χωρίς να εξαρτάται πλήρως από την ενέργεια.

Μετά την περσινή διάσωση οκτώ τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης του εμιράτου, της Εθνικής Τράπεζας της χώρας, το Κατάρ ενέτεινε τη στρατηγική της επέκτασής του σε νέους τομείς δραστηριότητας, αλλά και της επέλασής του σε Ευρώπη και Ασία.

Η Αρχή Επενδύσεων
Αιχμή του δόρατος στην επενδυτική επέλαση αποτέλεσε η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority), που είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης των πλείστων από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του εμίρη Αλ Θανί και της οικογένειάς του.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 με δεδηλωμένη αποστολή τη διαχείριση των κεφαλαιακών πλεονασμάτων του Κατάρ που προκύπτουν από την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και συνιστά τον κύριο μοχλό επίτευξης του στόχου που τέθηκε από το Κατάρ για την καθιέρωσή του ως διεθνούς κέντρου χρηματοδότησης και διαχείρισης επενδύσεων.

Σε αυτά τα πλαίσια εμπίπτει και η γνωστή επένδυση στην Κύπρο, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στη σχετική κοινοπραξία λαμβάνει μέρος ο κολοσσός QatariDiar, θυγατρική εταιρεία της QIA. Η συμφωνία βρίσκεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «σε προχωρημένο στάδιο». Αυτή την περίοδο, οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας την ολοκλήρωση διαφόρων διαδικασιών από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να μπορούν να «πέσουν» και οι τελικές υπογραφές για τη διαμόρφωση της κοινοπραξίας που θα έχει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην ανάπτυξη. Τέτοιες διαδικασίες αφορούν την τελική απομάκρυνση του στρατοπέδου που βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο, την εξασφάλιση πολεοδομικών αδειών και την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, όλες οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, αφού έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των επενδυτών από το Κατάρ μέσα στον Σεπτέμβριο. Η επικείμενη επίσκεψη κρίνεται και ως «καταληκτική», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και αναμένεται πως κατά τη διάρκειά της θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και θα πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Τα πάντα, όμως, εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι εσωτερικές διαδικασίες της Δημοκρατίας και δεν αποκλείεται να προκύψουν καθυστερήσεις για γραφειοκρατικούς λόγους.

Παίζουν και...μπάλα...

Κινήσεις και στην Ελλάδα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η απόφαση της QIA να αποκτήσει, μέσω θυγατρικού της οργανισμού, όπως εξάλλου συνηθίζει, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της νεοσύστατης ελληνικής τράπεζας Alpha Eurobank έναντι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ένταξη του Κατάρ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη, τη στιγμή που το Κατάρ δεν μετείχε με άμεσο τρόπο σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΧΠΙ).

Επιπλέον, η τόνωση του εποπτικού κεφαλαίου της Alpha Eurobank από το εμιράτο συμβάλλει καθοριστικά στην ευρωστία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της αύξησης της ρευστότητας του συγκεκριμένου τραπεζικού σχηματισμού.

Η πρόσφατη απόκτηση του 17% της Alpha Eurobank, όμως, δεν αποτελεί την πρώτη περίπτωση εμπλοκής του Κατάρ στην ελληνική αγορά. Πέρσι υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, βάσει του οποίου η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει 5 δισ. δολάρια σε σχέδια εκμετάλλευσης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται η κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από ιδιωτικά αεροσκάφη.

Το Harrods και η Silverstone
Η πιο διάσημη επένδυση του Κατάρ αποτελεί ίσως η πρόσφατη εξαγορά του θρυλικού πολυκαταστήματος Harrods από την QIA, το 2008, συναλλαγή η οποία προκάλεσε αίσθηση στην Αγγλία. Το Κατάρ έχει αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δράση στον τομέα του λιανικού εμπορίου της Βρετανίας, καθώς είναι ο κύριος μέτοχος της Sainsbury’s, της τρίτης μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Κατάρ φαίνεται επίσης πρόθυμο να δραστηριοποιηθεί στον κόσμο των αγώνων ταχύτητας.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Κατάρ βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με τη βρετανική λέσχη οδηγών ταχύτητας για την ενοικίαση της ιστορικής πίστας αγώνων ταχύτητας της Formula 1, Silverstone, για τα επόμενα 150 χρόνια. Η επικείμενη συμφωνία, η οποία αναμένεται με αγωνία από τους οπαδούς του συγκεκριμένου αθλήματος, θα κοστίσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Στην Ευρώπη, πάντως, και δη στην αυτοκινητοβιομηχανία, το Κατάρ διατηρεί έντονη παρουσία, ιδίως μετά την εξαγορά του 17% των μετοχών του γερμανικού ομίλου εταιρειών Volkswagen, ο οποίος έχει στην κατοχή του γνωστές μάρκες αυτοκινήτων όπως οι Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, SEAT και Skoda.

Δυναμικά και στην Ασία
Το Κατάρ έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία να επεκταθεί στην ινδική αγορά. Γι’ αυτό τον σκοπό έχει δημιουργηθεί ειδικό ταμείο 2 δισ. δολαρίων, υπό τον έλεγχο της QIA. Τομείς που αναμένεται να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο ταμείο αποτελούν η τουριστική βιομηχανία, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και ο τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για τον ίδιο σκοπό ανήγγειλε το 2008 και το Ομάν, ενώ το παράδειγμα των δύο χωρών αναμένεται πως θα ακολουθήσει και η Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία τρία χρόνια η προσοχή της QIA έχει στραφεί προς τον ασιατικό τομέα αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς το Κατάρ προέβη σε επενδύσεις σε πόλεις του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και της Κίνας, ενώ επενδυτικό ταμείο αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων συστάθηκε το 2010 για τη διεκπεραίωση ανοίγματος του Κατάρ στην αγορά της Ινδονησίας.

Το Κατάρ παίζει και… μπάλα
Απόδειξη της ποικιλομορφίας των επενδύσεων του Κατάρ συνιστά η παρουσία του στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα, με την εξαγορά του 70% των μετοχών της γαλλικής ομάδας ποδοσφαίρου Paris Saint-Germain, η οποία ιδρύθηκε το 1970 στο Παρίσι.

Πέρα όμως από την PSG, επενδυτές από το Κατάρ έχουν επιδείξει πολύ έντονο ενδιαφέρον για εξαγορά της Manchester United. Ο σύλλογος διαψεύδει τις πληροφορίες, ενώ άγνωστη είναι και η ταυτότητα του επενδυτή που φλερτάρει με την ομάδα, αλλά όλα δείχνουν πως η όλη υπόθεση αποτελεί, ουσιαστικά, μια νέα προσπάθεια για άνοιγμα στον χώρο του αθλητισμού από την QIA.

Η εμπλοκή του Κατάρ με το διεθνές ποδοσφαιρικό σκηνικό εντατικοποιήθηκε με την απόφαση της FIFA να αναθέσει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2020 στο εμιράτο. Η απόφαση αυτή έχει ιστορική σημασία καθώς είναι η πρώτη φορά που αραβική χώρα φιλοξενεί το Μουντιάλ.

Η προσοχή των ποδοσφαιρόφιλων, όμως, εστιάζεται κυρίως στην είδηση πως οι αγώνες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά σε πλήρως κλιματιζόμενα στάδια, εφόσον κρίθηκε αδύνατη η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου.

Silvestone: Την πίστα, όχι την Alicia...

Τα συστήματα κλιματισμού των συγκεκριμένων σταδίων, η ανέγερση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, θα τροφοδοτούνται εξ ολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής ή βελτίωσης των πέντε προτεινόμενων σταδίων αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο δισ. δολάρια.

Πάντως, τα έργα που ήδη έχουν αρχίσει στο εμιράτο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουν επηρεάσει την εγχώρια αγορά ακινήτων, αφού ο δείκτης τιμών παραγωγού στις κατασκευές καταγράφει το τελευταίο εξάμηνο ραγδαία αύξηση, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό, αλλά και η εισαγωγή πρώτων υλών, ασκούν σημαντικές πιέσεις, τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν μείωση λόγω της υπερπαραγωγής στον κλάδο.

Μαρίλια Παράσχου και Μιχάλης Περσιάνης

Καθημερινή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s