Στα τέλη του 2013 η εκμετάλλευση

Ασφαλείς πληροφορίες για το κοίτασμα, δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τα μέσα του 2012

Οι συνολικές δαπάνες για την πλατφόρμα εξόρυξης και το τερματικό υπολογίζονται στα 10 δισ. δολάρια

Σύμφωνα με στοιχεία του American Petroleum Institute, (API), η διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου, από τη στιγμή παραχώρησης των δικαιωμάτων του τεμαχίου μέχρι και τη στιγμή όταν θα αρχίσει το κράτος να αποκομίζει οφέλη, δεν είναι καθόλου σύντομη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, θα πρέπει να αναμένουμε πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, θα αρχίσει γύρω στα μέσα με τέλη του 2013.

Το API δίνει ως «τυπική» τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού. Η συγκεκριμένη μονάδα, την οποία θεωρούν ως χαρακτηριστική της βιομηχανίας, χρειάζεται έξι χρόνια, από τη στιγμή της ανάθεσης μέχρι να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η «τυπική» μονάδα παραγωγής βάσει της οποίας διαμορφώθηκε ο υπολογισμός του, API βρίσκεται σε θάλασσα με βάθος 5.000 πόδια (1,5 χλμ. περίπου), που είναι συγκρίσιμο με το βάθος της θάλασσας στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά στο βάθος της εξόρυξης, δηλαδή την απόσταση από τον βυθό της θάλασσας μέχρι το βάθος στο οποίο εντοπίζεται το κοίτασμα. Ο υπολογισμός του API βασίζεται σε πηγάδι βάθους 30,000 ποδών (9,14 χλμ.). Στη δική μας περίπτωση, οι τρισδιάστατες μελέτες που μίσθωσε η Noble, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το κοίτασμα θα βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια του βυθού, κοντά στα 3,2 χλμ. ή 10,500 πόδια.

Πάντως, ερωτηθείς στο πλαίσιο του συνεδρίου Offshore Technology Conference (OTC) που ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου στο Τέξας, στέλεχος της Noble Energy ανέφερε πως η περίπτωση της Κύπρου, με τα γεωλογικά και άλλα τεχνικά της χαρακτηριστικά «είναι αρκετά τυπική» και «δεν σπρώχνει την υφιστάμενη τεχνολογία στα όριά της». Έτσι, δεν συντρέχει άμεσος λόγος για να αναμένονται υψηλά κόστη.

Έτσι, η προσδοκία είναι πως, εκτός από κάπως ταχύτερη, η εξόρυξη στην Κύπρο μπορεί να είναι και σημαντικά φθηνότερη από εκείνη που χρησιμοποιείται από το API ως βάση σύγκρισης. Η συγκεκριμένη μονάδα, που βρίσκεται σχεδόν σε τριπλάσιο βάθος από εκείνη της Κύπρου, στοιχίζει μεταξύ 1,3 και 5,7 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η συμφωνία με τη Noble Energy προβλέπει πως η εταιρεία θα λαμβάνει τα έσοδα από την εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν, μέχρι να ανακτήσει τα έξοδά της (costs recoverable). Μόνο τότε θα αρχίσει να παραχωρεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το συμφωνηθέν ποσό από τα κέρδη της εκμετάλλευσης. Έτσι, μια κατακόρυφη αύξηση στις υπολογιζόμενες δαπάνες της εταιρείας, θα επηρέαζε άμεσα και τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το όλο εγχείρημα. Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας και της Noble, αλλά είναι σύνηθες η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε εκμετάλλευση του κοιτάσματος, να παρακρατά 100% των κερδών μέχρι να καλυφθούν όλα τα κόστη (costs recoverable). Αν και στην Κύπρο συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η Δημοκρατία δεν πρέπει να αναμένεται πως θα έχει έσοδα από το φυσικό αέριο πριν από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Χιούστον, η Noble θα χρειαστεί περίπου 60 ημέρες για να ολοκληρώσει την πρώτη εξερευνητική γεώτρηση, ενώ άλλες 30 ημέρες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν πριν να είναι πλήρως ξεκάθαρη η εικόνα που θα έχει η εταιρεία για τα κοιτάσματα. Η ανάλυση, εκτός από την ίδια την ποιότητα του φυσικού αερίου, θα εξετάσει και άμεσα γεωλογικά δεδομένα εντός του κοιτάσματος, όπως το πόσο διαπερατό και πόσο πωρώδες είναι το έδαφος εντός του κοιτάσματος.

Επιπλέον, τυπική διαδικασία στη συγκεκριμένη βιομηχανία, είναι να ολοκληρώνονται δύο ερευνητικές γεωτρήσεις πριν να αρχίσει η εκμετάλλευση, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ακόμα και σε μεγάλα κοιτάσματα, το ποσοστό επιτυχίας των ερευνητικών γεωτρήσεων κυμαίνεται γύρω στο 30-50%. Χαρακτηριστικό του πόσο συχνά «αστοχούν» τα ερευνητικά τρυπάνια, είναι το παράδειγμα του κοιτάσματος Λεβιάθαν όπου οι δύο από τις συνολικά έξι εξερευνητικές γεωτρήσεις, δεν βρήκαν κοίτασμα.

Έτσι, ασφαλείς πληροφορίες για το κοίτασμα, δεν πρέπει να αναμένουμε πως θα έχουμε πριν από τα μέσα του 2012. Η διαδικασία εκμετάλλευσης δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τα μέσα του 2014, ενώ δεν θα πρέπει να αναμένεται εμπορική εκμετάλλευση φυσικού αερίου και διάθεσή του στην αγορά, πριν από το 2015 ή ακόμα και το 2016.

Δαπάνες και προοπτικές

Συνολικά, το κόστος της γεώτρησης θα είναι, σύμφωνα με άτομα της βιομηχανίας, γύρω στα 100 με 150 εκατ. δολάρια ανά πηγάδι, με την περίπτωση της Κύπρου να βρίσκεται «κοντά στην πιο φθηνή από τις εκτιμήσεις». Άλλα 3-5 δισ. δολάρια να χρειάζονται για την ολοκλήρωση της «μόνιμης» πλατφόρμας εκμετάλλευσης, πριν να αρχίσει η εμπορική εξόρυξη. Συνολικά, το όλο εγχείρημα θα στοιχίσει περίπου 10 με 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενώ άλλες εκτιμήσεις από το API, θέτουν το κόστος πιο κοντά στα 7 με 8 δισ. δολάρια. Η διαφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα και πρόκειται για χρήματα που η εταιρεία θα ανακτήσει από την εκμετάλλευση πριν να αρχίσει η «πληρωμή» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κέρδη της εκμετάλλευσης.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s