Το τεκμήριο της ενοχής….

(Ποιά η στρατηγική του ΑΚΕΛ μετά την ανακοίνωση του πορίσματος)

Μόλις ανακοινώθηκε το πόρισμα Πολυβίου, η πρώτη φυσιολογική αντίδραση του ΑΚΕΛ θα ήταν ενισχύσει τις πιέσεις του προς το προεδρικό για παραίτηση του προέδρου. Ο γράφων σχολίασε την περασμένη Δευτέρα πως αυτό αναμένεται να συμβεί άμεσα, αφού ο κ. Χριστόφιας δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει αλεξικέραυνο για το κόμμα του, τραβώντας πάνω του τα πυρά.

Αντίθετα, το ΑΚΕΛ προχώρησε προς μια άλλη κατεύθυνση. Μετά από μια εκδήλωση που θα ντρόπιαζε (αν εξαιρέσει κανείς την αισθητική της διάσταση) την Λένι Ριφενσταλ, την οποία ακολούθησε μια περίεργη μεσονύκτια συνεδρία του Υπουργικού στο σπίτι του προέδρου, το ΑΚΕΛ βγήκε στην αντεπίθεση αμφισβητώντας το πόρισμα.

Η στρατηγική του ΑΚΕΛ, όμως, φάνηκε καλύτερα το επόμενο πρωί. Χτες, μια σειρά από στελέχη του κόμματος ακολούθησαν ακριβώς την ίδια γραμμή. Ο Γιαννάκης Θωμά, ο Άριστος Δαμιανού, ο Στέφανος Στεφάνου, ο Γιώργος Λουκαϊδης και ο Σταύρος Ευαγόρου έδειξαν προς τα πού πάει η λογική του ΑΚΕΛ.

Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις...Πρώτα, η αναφορά Πολυβίου σε «προσωπικές ευθύνες» του προέδρου, ερμηνεύεται χωρίς περιστροφές ως υπόδειξη (και είναι σημαντικό το «υπόδειξη») ποινικών ευθυνών. Μετά, τα βλέμματα στρέφονται προς το ποινικό πόρισμα το οποίο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να δείξει ποινικές ευθύνες στον πρόεδρο. Αντίθετα, από το πόρισμα της αστυνομίας θα προκύψουν κατηγορίες για 14 άτομα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται ο πρόεδρος.

Έτσι, η αστυνομική έρευνα θα ερμηνευτεί ως απόδειξη πως το πόρισμα Πολυβίου πάσχει, αφού η αστυνομία θα βρει ποινικές (και άρα «προσωπικές») ευθύνες σε άλλους.

Η στρατηγική αυτή, στην παγίδα της οποίας πέφτει ολόκληρη η αντιπολίτευση, έχει ήδη στηθεί. Το ζήτημα, όμως, είναι να ξεχωρίσει κανείς τί σημαίνει «προσωπική» ευθύνη, και τί σημαίνει «ποινική». Δεν πιστεύω πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πρόεδρο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν βαρύτατες προσωπικές ευθύνες.

Πίσω από αυτή την πολιτική διελκυστίνδα, θα πρέπει η προσοχή όλων να στραφεί στο μέγα κενό εξουσίας που υπάρχει πλέον στον τόπο μας, αλλά και στα 13 σημεία που σημειώνει ο κ. Πολυβίου, τα οποία συγκλίνουν στην άποψη πως, τελικά, ο κ. Χριστόφιας δεν είναι ο ίδιος προσωπικά η παθογένεια που μας έφερε την καταστροφή στο Μαρί, αλλά ένα από τα συμπτώματά της.

Φυσικά, ως είθισται στην Κύπρο, η δήλωση του κ. Χριστόφια πως δεν ευθύνεται, θεωρείται από μερικούς ως τεκμήριο για την αθωότητά του. Σε αντίθεση, όμως, με την νομική διαδικασία, δεν πρέπει ποτέ στην πολιτική να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Και, στην προκειμένη, το τεκμήριο της ενοχής ενισχύεται, όχι μόνο από μια σειρά από αποδείξεις, αλλά και από την ίδια την κατάθεση του προέδρου.

Σε δεύτερο χρόνο, το ΑΚΕΛ προχωρεί στην πόλωση. Το πράγμα φάνηκε καλύτερα όταν ο κ. Ευαγόρου (που μας έχει συνηθίσει σε πιο σοβαρές τοποθετήσεις) σχολίασε πως γίνεται προσπάθεια για να απομακρυνθεί πρόεδρος, και ευχήθηκε αυτό να γίνει «με συνταγματικά μέσα». Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το κόμμα απευθύνεται αποκλειστικά στον σκληρό του πυρήνα και ανασύρει το πραξικόπημα σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τις φωνές κατά του προέδρου ως δεύτερη πράξη των γεγονότων του 1974.

Advertisements

2 thoughts on “Το τεκμήριο της ενοχής….

  1. Η ερώτησή μου είναι η εξής: στο παρόν στάδιο τι είναι πιο ανησυχητικό; Η στρατηγική αποπροσανατολισμού όσον αφορά το συμβάν στο Μαρί και τις ευθύνες ή η καταπάτηση θεσμών συνταγματικών (πρόσβαση στην δικαστική εξουσία) και μη (ξεφτιλισμός ανεξάρτητης επιτροπής) από την κυβέρνηση;

  2. Παράθεμα: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευτούμε τον «κ. Χριστόφια» « Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s