Μας κάλυψε (σχεδόν) ως τον Απρίλη η Ρωσία

Σημαντική ανακούφιση στα δημόσια ταμεία δίνει το δάνειο, ύψους 2,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, αφού τα σημερινά επιτόκια στις δευτερογενείς αγορές παραμένουν απαγορευτικά. Χαρακτηριστικά, το επιτόκιο του ομολόγου που λήγει το 2014, την περασμένη Παρασκευή κατέγραφε επιτόκιο 14,58%.

Έτσι η κυβέρνηση έχει λύσει το πρόβλημα του δανεισμού για τους επόμενους μήνες χωρίς να αναγκαστεί να καταφύγει στην αγορά, όπου η στάση των επενδυτών παραμένει πολύ αρνητική για το κυπριακό χρέος. Σημειώνεται πως, ακόμα και στην εγχώρια αγορά τα επιτόκια σημειώνουν αύξηση που πρέπει να προβληματίζει.

Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, το γραμμάτιο που εκδόθηκε, με ωρίμανση στις 13 εβδομάδες, αγοράστηκε από την εγχώρια αγορά με το πολύ υψηλό επιτόκιο του 4,75%.

Χρειάζεται και ττάππος...

Ωστόσο, την ίδια στιγμή πρέπει να σημειωθεί πως η Δημοκρατία δεν έχει λύσει κανένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μπορεί να έχει αποφύγει την προσφυγή στις αγορές για δανεισμό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ αποτελεί μόνο προσωρινή ανακούφιση.

Οι ανάγκες δανεισμού της Δημοκρατίας μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, φτάνουν στα 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο το λήγον χρέος που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το επόμενο εξάμηνο. Προκύπτει, επομένως, πως το δάνειο από τη Ρωσία μόλις που αρκεί για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών της Δημοκρατίας. 

Εάν τελικά το 2011 κλείσει με έλλειμμα 6 με 6,5%, όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ για να καλύψει το φετινό έλλειμμα.

Έτσι, το δάνειο από τη Ρωσία δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Δημοκρατίας για το επόμενο εξάμηνο, αφού θα υπολείπονται περίπου 300 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους και κάλυψης του φετινού ελλείμματος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει, προφανώς, να λειτουργήσει σε αυτό το διάστημα. Τρέχουσες ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοί, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα δεν έχουν καν υπολογιστεί στα πιο πάνω στοιχεία. Επιπλέον, πρέπει να υπολογίζεται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, που είναι ιδιαίτερα αυξημένο τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα με τους αρχικούς μας υπολογισμούς, για το 2011 η Κύπρος θα πρέπει να πληρώσει γύρω στα 512 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ άλλο μισό δισ. ευρώ αναμένεται να χρειαστούμε και το 2012.

Μπορεί, επομένως, να έχει λυθεί ένα άμεσο ζήτημα για το Υπουργείο Οικονομικών αλλά σίγουρα δεν αλλάζει η γενικότερη εικόνα των δημόσιων οικονομικών, τα οποία δέχονται ισχυρές πιέσεις στα έσοδά τους, τη στιγμή που οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση που κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως το δάνειο από τη Ρωσία δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου του, ούτε μειώνει τις ανάγκες που καταγράφονται στον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και υπάρχει η επιμονή από πλευράς του κ. Καζαμία για την ανάγκη να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός με μειωμένες δαπάνες και αυξημένα έσοδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s