Πιέζουν τον Καζαμία για τις κοινωνικές παροχές

Ο Υπουργός Οικονομικών αντιλαμβάνεται πως οι στόχοι θα εκτροχιαστούν αν δεν γίνουν οι συγκεκριμένες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα

Δέχεται έντονες εκ των έσω πιέσεις ο Κίκης Καζαμίας

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συνεχίζονται οι διαφωνίες σχετικά με την μείωση των δαπανών για τις κοινωνικές παροχές. Εδώ και αρκετό καιρό, το Υπουργείο Οικονομικών είχε διαμηνύσει πως στις κοινωνικές παροχές θα επιβληθεί οριζόντια μείωση κατά 10%.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξασφαλίσει εξοικονομήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ από την στόχευση των παροχών, δια της οποίας πολλοί σημερινοί αποδέκτες επιδομάτων θα αποκλειστούν. Προς το παρόν, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος ο τρόπος και το ύψος στο οποίο θα υιοθετηθεί το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά οι αρχικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται προς το όριο των 70,000 ευρώ. Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 70,000 ευρώ (με δύο παιδιά στο νοικοκυριό), θα αποκλείονται από τις κοινωνικές παροχές. Ωστόσο, οι προσθαφαιρέσεις με βάση τον αριθμό τέκνων κοκ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.

Πέρα, όμως, από τα 70 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομήσει το κράτος μέσα από την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, είναι ξεκάθαρο πως, για να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση, πρέπει να αφαιρεθούν άλλα 130 εκατ. ευρώ από τις κοινωνικές παροχές.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε ως ξεκάθαρο στόχο του την κατάργηση συγκεκριμένων επιδομάτων, όπως την φοιτητική χορηγία, το επίδομα τέκνου, την επιστροφή ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία (που καταργείται με το νέο σχετικό νομοσχέδιο) και το πασχαλινό επίδομα. Ο σχεδιασμός αυτός, όμως, μπλοκάρει ακόμα και τώρα στο Υπουργικό, όπου ο κ. Καζαμίας δέχεται ισχυρές πιέσεις. 

Πάντως, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για «διάφορα έκτακτα επιδόματα που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια» και τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να καταργήσει. Χωρίς μια τέτοια κίνηση, δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η κυβέρνηση για να επιτύχει τον στόχο για έλλειμμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ για το 2012. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 1,12% του ΑΕΠ, με άλλο 0,97% να αντιστοιχεί στα προϋπολογιζόμενα έσοδα από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, η οποία επίσης δύσκολα θα περάσει.

Την Πέμπτη, πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό στην Βουλή. Στο Υπουργικό, όμως, και με την παρέμβαση του προέδρου, μαίνονται «μάχες» για την μείωση των επιδομάτων. Σε αντίθεση με κύκλους του Προεδρικού αλλά και ορισμένους συναδέλφους του κ. Καζαμία, ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως οι στόχοι θα εκτροχιαστούν αν δεν γίνουν οι συγκεκριμένες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, και επιθυμεί να προχωρήσει με αυτή την κίνηση.

Εάν τελικά ηττηθεί ο κ. Καζαμίας, και οι εξοικονομήσεις δεν φτάσουν στο επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει δημιουργήσει ανάλογες προσδοκίες, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Από την στιγμή που έχουν δημιουργηθεί «σφικτές» προσδοκίες στην αγορά, τους οίκους αξιολόγησης, τους επιχειρηματικούς κύκλους και τους επενδυτές για έλλειμμα ύψους 2,3% το 2012, ο εκτροχιασμός από τον στόχο θα είναι καταστροφικός. Ήδη, ξένοι επενδυτές και καταθέτες δείχνουν τάση φυγής, ενώ μια νέα υποβάθμιση που θα επικαλείται την πολιτική αδυναμία για λήψη μέτρων, πιθανότατα να μεταφέρει τα δημοσιονομικά προβλήματα και στον τραπεζικό τομέα, με την φυγή καταθέσεων.

Επιπλέον, έχει ήδη ουσιαστικά ανακοινωθεί πως ένα από τα βασικά εργαλεία για επίτευξη των στόχων, θα είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων στις κοινωνικές δαπάνες. Στο Υπουργείο Οικονομικών προτιμούν να προχωρήσουν με την κίνηση της οριζόντιας μείωσης εν όψει επιπλέον στόχευσης, παρά να μην μειώσουν καθόλου τις δαπάνες. Αντίθετα, κυβερνητικοί κύκλοι προτιμούν να καθυστερήσουν την μείωση των κοινωνικών δαπανών μέχρι να γίνει στόχευση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από τον προϋπολογισμό του 2013.

 ΥΓ. Είχαμε γράψει, μόλις ανέλαβε, πως όλα θα εξαρτηθούν από την δύναμη που έχουν τα κότσια του κ. Καζαμία. Ως εδώ, αντέχει καλά…

Advertisements

One thought on “Πιέζουν τον Καζαμία για τις κοινωνικές παροχές

  1. «…Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 70,000 ευρώ (με δύο παιδιά στο νοικοκυριό), θα αποκλείονται από τις κοινωνικές παροχές….»

    Δεν ξέρω τι γινεται σε άλλες χώρες, αλλά νομίζω άμα ακούσουν ότι ( εν καιρό κρίσης) «προσανατολιζόμαστε» να κόψουμε τις κοινωνικές παροχές σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από €70000, θα γίνουμε ανέκδοτο. πρώτον γιατί δίνουμε τέτοιες παροχές και δεύτερον γιατί ακόμα τις δίνουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s