Καλό στοίχημα για τους επενδυτές το κυπριακό ομόλογο

Παρατηρείται αυξημένη κίνηση συναλλαγών στο κυπριακό χρέος, με το επιτόκιο να σταθεροποιείται

 

Όλα δείχνουν πως το κυπριακό ομόλογο βρήκε τον πάτο του και πλέον παρατηρείται αυξητική τάση στην τιμή του. Μετά την ελεύθερη πτώση που παρατηρήθηκε στις τιμές των κυπριακών ομολόγων από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, πλέον όλα δείχνουν πως η χειρότερη περίοδος έχει κλείσει τον κύκλο της.

Τις ίδιες τάσεις δείχνουν όλα τα ομόλογα ΕΜΤΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία καταγράφουν αύξηση στην τιμή και μείωση στις αποδόσεις. Εξαίρεση αποτελεί, ωστόσο, το μακροπρόθεσμο χρέος που λήγει το 2020 και για το οποίο ακόμα καταγράφεται μηδενικό ενδιαφέρον. Παρόλο που τα διεθνή χρηματιστήρια, στα οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης το κυπριακό ομόλογο, καταγράφουν τιμές για το ΕΜΤΝ του 2020, ο όγκος συναλλαγών είναι σχεδόν μηδενικός και οι τιμές που καταγράφονται αφορούν, στις πλείστες των περιπτώσεων, τις τιμές που ζητούν οι αγοραστές (bid).

Αντίθετα, τα ομόλογα που λήγουν το 2012, το 2013 και το 2014 παρουσιάζουν ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, με την τιμή τους να ανακάμπτει. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η ανάκαμψη της τιμής δεν σημαίνει και «άνοιγμα» των αγορών για το κυπριακό χρέος αφού τα επιτόκια παραμένουν απαγορευτικά.

Καλό στοίχημα
Φαίνεται πως οι επενδυτές θεωρούν πως στο κυπριακό χρέος έχει υπερτιμηθεί το ρίσκο και πως η τιμή είναι αρκούντως χαμηλή για να δικαιολογεί αγορά του ομολόγου, ακόμα και για επενδυτές που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ροπή για ρίσκο.

Οι υψηλές αποδόσεις δεν συνάδουν απόλυτα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ιδίως για το χρέος που λήγει σύντομα, αφού μέχρι να γίνει κάποιο δυνητικό «κούρεμα» στο κυπριακό ομόλογο, οι συγκεκριμένες παρτίδες θα έχουν λήξει και θα έχουν αποπληρωθεί, με σημαντικά κέρδη για τους επενδυτές. Ακόμα και σε περίπτωση διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί για τους επόμενους μήνες, οι επενδυτές που αγοράζουν κυπριακά ομόλογα που λήγουν τους επόμενους 48 μήνες, αισθάνονται ασφαλείς.

Πάντως, η ανάποδη καμπύλη του ομολόγου, με το μακροπρόθεσμο χρέος να καταγράφει χαμηλότερο επιτόκιο και υψηλότερη τιμή από το μεσοπρόθεσμο του 2014, δεν έχει αντιστραφεί, γεγονός που δείχνει πως οι επενδυτές ανησυχούν ακόμα για τους επόμενους μήνες περισσότερο από ό,τι ανησυχούν για το μακρύ διάστημα.

Ωστόσο, η ανάκαμψη στις τιμές, σε συνδυασμό και με το αυξημένο ενδιαφέρον για συναλλαγές, δείχνουν ότι η αγορά ακόμα κι αν θεωρεί πιθανή μία διάσωση της Κύπρου, δεν φοβάται πως θα χαθούν τα χρήματα των επενδυτών.

Εξάλλου, με τιμές που βρίσκονται αρκετά χαμηλά σε σχέση με την ονομαστική αξία –και αναλόγως υψηλές αποδόσεις– δύσκολα θα χάσει ένας επενδυτής χρήματα ακόμα και στην απομακρυσμένη περίπτωση «κουρέματος» του κυπριακού χρέους. Η τάση στο κυπριακό χρέος «απεγκλωβίζεται», έτσι, από τις εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, οι οποίες κατεύθυναν τις τιμές του ομολόγου το τελευταίο διάστημα.

Αποκλεισμένοι
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τέλος που έχει δοθεί στην πτώση των τιμών του ομολόγου, και αντίστοιχα στην αύξηση των επιτοκίων, δεν πρέπει να υπερτονιστεί, πέρα από το γεγονός ότι το κυπριακό χρέος ΕΜΤΝ αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα μεσοπρόθεσμη επιλογή για τους επενδυτές.

Η τάση μπορεί να είναι ανοδική από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, οι τιμές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Το ομόλογο πωλείται σε τιμές «ειδικών προσφορών» (fire sale) και εξακολουθούν να δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κυπριακό χρέος. Το ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2012 ανέβηκε στα 99 σεντ στο ευρώ (990 ευρώ έναντι ονομαστικής αξίας 1.000). Το ομόλογο του Σεπτεμβρίου 2013, βρίσκεται στα 779,4 ευρώ στα 1.000, ενώ το ομόλογο του Απριλίου 2014, πωλείται στα 804,5 ευρώ στα 1.000.

Όσον αφορά στο ομόλογο του Οκτωβρίου 2020, η τιμή παραμένει καταθλιπτικά χαμηλή, στα 699,9 ευρώ έναντι ονομαστικής αξίας 1.000.

Αντίστοιχα, οι αποδόσεις είναι ακόμα εξαιρετικά υψηλές και η αγορά εξακολουθεί να καταγράφει επιτόκια που είναι μάλλον εφιαλτικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ακόμα πλήρως αποκλεισμένη από μια νέα ανοικτή έκδοση ΕΜΤΝ. Το ομόλογο που λήγει σε τέσσερις μήνες (Φεβρουάριος 2012) καταγράφει απόδοση 5,68%.

Το ομόλογο του Σεπτεμβρίου 2013 κινείται με επιτόκιο 20,94, ενώ το ομόλογο του Απριλίου 2014, έχει απόδοση 13,28%. Το μακροπρόθεσμο ομόλογο του 2020 καταγράφει αποδόσεις 10,12%.

Η διεθνής αγορά δεν έχει πειστεί πλήρως για την αξία του κυπριακού ομολόγου, παρά την ανοδική τάση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται επίσης και το spread των CDS (Credit Default Swaps) έχει ξεπεράσει εκείνα κρατών όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, που είναι ιδιαίτερα προβληματικές, αν και πρέπει να έχει κανείς υπόψη πως ο σχετικά μικρός όγκος του κυπριακού χρέους στρεβλώνει κάπως αυτό το στοιχείο. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί πως δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ανάκαμψη να αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον λίγων στον αριθμό επενδυτών που επιθυμούν να ποντάρουν σε ένα ομόλογο με πολύ υψηλές αποδόσεις και συγκριτικά χαμηλό επίπεδο ρίσκου.

Σημειώνεται, όμως, πως πολλοί Κύπριοι ιδιώτες και επιχειρηματίες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το κυπριακό ομόλογο και πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για αγορές στη δευτερογενή αγορά από Κύπριους επενδυτές, οι οποίοι, φυσιολογικά, κοστολογούν το ρίσκο πολύ πιο χαμηλά από ό,τι οι ξένοι. Πάντως, οι αποδόσεις μπορούν να κριθούν ως ιδιαίτερα υψηλές, ακόμα κι αν συνυπολογίσει κανείς την αξιολόγηση του χρέους, στο Baa1.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s