Εντυπωσιακές αυξήσεις….

Αγαπημένο χρώμα, το μωβ...

Ίσως και υπερβολικά εντυπωσιακές. Πιο κάτω μερικές από τις πιο περίεργες αυξήσεις στα έσοδα του κράτους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Αξίζουν μια εξήγηση…

–          Αύξηση των εσόδων από πρόστιμα και χρηματικές ποινές της Αστυνομίας κατά 7,5 εκατ. ευρώ (μέχρι σήμερα ήταν μηδέν και εκτός προϋπολογισμού)

–          Αυξημένα έσοδα από τα τέλη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά 200 χιλ. ευρώ (22%)

–          Συνολική μείωση στις αποζημιώσεις και δαπάνες για αγωγές κατά 19% (και ταυτόχρονη αύξηση των προστίμων και ποινών από όλα τα τμήματα, κατά 41%)

–          Απόλυτη μείωση σε όλες τις κατηγορίες εσόδων του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας. Ωστόσο, μετά την αύξηση στις χορηγίες της Ε.Ε. (κατά 31,3%) και στα «έσοδα μη άλλως κατατάξιμα» (κατά 1000%), τα συνολικά έσοδα του τμήματος έχουν αύξηση.

–          Τα έσοδα από τον ΦΠΑ για το 2011 ήταν, τελικά περίπου 150 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Δημιουργεί ερωτήματα για τους υπολογισμούς των εσόδων από την αύξηση του συντελεστή στο 17%.

–          Από τα τέλη 350 ευρώ που θα καταβάλλουν οι εταιρείες, υπολογίζεται πως το κράτος θα πάρει 98 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, εκτιμάται πως θα καταβάλουν τα 350 ευρώ 280 χιλ. εταιρείες. Η Ε.Ε. μετρά 42.688 εταιρείες στην Κύπρο. Αν υπολογίσει κανείς και τις περίπου 22.600 ξένες εταιρείες στην Κύπρο, τότε φαίνεται πως ο υπολογισμός βασίστηκε στην αρχική σκέψη για τέλος 1.500 ευρώ και όχι 350 ευρώ.

–          Γενικά, αύξηση των εσόδων από χορηγίες της ΕΕ σε μια μακρά σειρά κατηγοριών.

–          Υπάρχει μία μεγάλη λίστα από δάνεια του κράτους για τα οποία προβλέπεται πλήρης αποπληρωμή ή/και αύξηση από τα έσοδα τόκων (π.χ. τα δάνεια του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών και γενικότερα του Υπουργείου Οικονομικών).

–          Μείωση των εσόδων από τους δασμούς τελωνείου (12%) και από τις αποθήκες (bonded) αλλά ταυτόχρονα αύξηση εσόδων από την κατανάλωση (5,6%)

–          Αύξηση από τον εταιρικό φόρο (17,2%), αλλά αύξηση και στις πτωχεύσεις. Την ίδια ώρα, αύξηση (292%) στα τέλη εγγραφής εταιρειών και την εγγραφή εμπορικών σημάτων (71%)

–          Αύξηση ανεργίας και μείωση των αυτοεργοδοτούμενων αλλά αύξηση από τον φόρο εισοδήματος των υπαλλήλων (7,4%) (περισσότερη από όσα δικαιολογεί η νέα κλίμακα στον Φόρο εισοδήματος). Το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την αύξηση στην «αύξηση της απασχόλησης».

–          Μείωση των εσόδων από τις υπηρεσίες που προσφέρει το κτηματολόγιο (20%) αλλά αύξηση στα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων (43,8%) και στους

–          Μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και μείωση των έμμεσων φόρων από οχήματα (3,7%) αλλά αύξηση από τους έμμεσους φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ό,τι λέμε για το ΓεΣΥ, ισχύει. Και, με βάση τα πιο πάνω, ακόμα πιο επείγουσα είναι η ανάγκη για πραγματικό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s