Κόκκινος συναγερμός για τις τράπεζες

 Άγνωστη η έκθεση ΤΚΑ και ασφαλιστικών – Ραγδαίες εξελίξεις σε μερικούς μήνες – Ζημιές για τις ασφαλιστικές – Εγγυημένες οι καταθέσεις –

Άρχισε ο «χορός» του κουρέματος, με το σφυροκόπημα που δέχονται οι τράπεζες στο χρηματιστήριο να αποτελεί μόνο την πρώτη πράξη των προβλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη γίνονται έντονες παρασκηνιακές κινήσεις με αποδέκτες τις μεγάλες τράπεζες του τόπου, ούτως ώστε να αρχίσουν άμεσα «τις δικές τους κινήσεις» για αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από το κούρεμα στο ελληνικό χρέος.
 

Παίζουν τα κουδούνια....

Με δεδομένο, πλέον, ότι το κούρεμα δεν θα είναι μικρότερο από 50% (και μάλλον θα είναι μεγαλύτερο), πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστούν επιπλέον κινήσεις από τον τραπεζικό τομέα, όχι όμως από όλες τις τράπεζες της Κύπρου.
 
Σε πρώτο στάδιο, πάντως, δεν πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές εξελίξεις αφού όσες τράπεζες βρεθούν να έχουν ανεπαρκή κεφάλαια μετά το κούρεμα, θα έχουν μπροστά τους μερικούς μήνες (ίσως 8, μέχρι τον Ιούνιο) για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση από τον ιδιωτικό τομέα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει μια νέα έκδοση τραπεζικών ομολόγων, απευθυνόμενη πρωτίστως στους σημερινούς μετόχους, αλλά και σε άλλους επενδυτές.
 
Σε περίπτωση που οι προσπάθειες για αύξηση κεφαλαίων (Core Tier I) δεν αποδώσουν, τότε είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να γίνει κάποιου είδους διάσωση.
 
Έτσι, ραγδαίες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται σε μερικούς μήνες και όχι άμεσα, εκτός και εάν προκύψει κάποια εντυπωσιακή συγχώνευση ή εξαγορά τράπεζας, ένα σενάριο που δεν πρέπει να αποκλείεται, πλέον.
 
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν λύσει το πρόβλημα, τότε μια πιθανή αρωγή για αύξηση κεφαλαίων θα πρέπει να περάσει πρώτα από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν πριν να καταφύγει η χώρα στο EFSF.

Κάτι τέτοιο, στην περίπτωση της Κύπρου, έχει δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτο, θα εξαρτηθεί από την ρευστότητα του κράτους και όχι το χρέος ή το έλλειμμα. Μια αύξηση κεφαλαίων από πλευράς της κυβέρνησης, τεχνικά μιλώντας, δεν αποτελεί αύξηση δαπανών αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μετατροπή» των ρευστών της σε μετοχές της τράπεζας που θα χρειαστεί ενίσχυση. Έτσι, τα χρήματα μπορεί να δαπανούνται μεν αλλά θα αποτελέσουν στοιχεία ενεργητικού για το κράτος, και όχι «δαπάνη».

Δεύτερο, στην περίπτωση της Κύπρου όμως, υπολογίζεται σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πως το ύψος της ενίσχυσης -εάν τελικά ο ιδιωτικός τομέας δεν δώσει μια λύση- μπορεί να φτάσει ακόμα και το 18%, ένα ποσό απαγορευτικό που σημαίνει, εκ προοιμίου πως θα αναζητηθεί λύση από το ταμείο σταθερότητας (EFSF).

Σημειώνεται πως, ενώ σήμερα οι κανόνες του Ταμείου προβλέπουν αρωγή μόνο σε χώρες που ήδη βρίσκονται σε Μηχανισμό Στήριξης, από τις αρχές του 2012 θα ισχύουν διατάξεις που θα επιτρέπουν την στήριξη τραπεζών και σε άλλα κράτη, κάτι που ανοίγει διάπλατα πλέον την πόρτα για την κυβέρνηση, η οποία «εξετάζει σοβαρά τις επιλογές της».
 
Σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη πολύ σοβαρά τις επιλογές της. Ο «Περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011» αλλά και το νομοσχέδιο σχετικά με την ενίσχυση των τραπεζών που κατατίθενται σήμερα στην Βουλή, προβλέπουν δρακόντεια μέτρα σε βάρος των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κι αυτό, είναι φυσιολογικό αφού οι διασωσθείσες τράπεζες λειτουργούν υπό το καθεστώς της αποτυχίας και εξ ορισμού θεωρείται πως οι διοικήσεις τους έχουν αποτύχει, ενώ ευθύνη φέρουν και οι μεγαλομέτοχοι τους.
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σχολίασε στην «Κ» πως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αποτελεί αυτοσκοπό η διάσωση μιας τράπεζας. «Αντίθετα, διασώζεται η τράπεζα για να σωθεί η οικονομία», σχολίασε.
 
Πάντως, η κυβέρνηση δείχνει αισιόδοξη, αλλά έχει πλήρη επίγνωση του δεδομένου, πλέον, πως έρχονται δύσκολες μέρες για το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που οι μεγαλύτερες ανησυχίες εστιάζονται σε ένα τραπεζικό οίκο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως το κράτος έχει εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών και πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ενεργοποιηθεί αυτή η εγγύηση». Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος σήμερα απουσιάζει στην συνάντηση του Ecofin, εξέφρασε χθες «αισιοδοξία» για τις εξελίξεις.
 
Άσχετα, πάντως, με τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν ορισμένες τράπεζες, δεν πρέπει να αναμένεται πως τα προβλήματα θα επηρεάσουν άμεσα τους καταθέτες.

 

Οι άμεσες επιπτώσεις από το κούρεμα 

 • Μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες, με επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη

• Πιθανή ανάκληση ορισμένων δανείων και πιέσεις στους δανειολήπτες από τις τράπεζες

• Άγνωστο το μέγεθος των απωλειών και ζημιών που θα έχουν τα ασφαλιστικά, επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s