Σε πορεία ύφεσης η οικονομία.

Επιβεβαιώνονται, τελικά, οι φόβοι που είχαν εκφραστεί στα τέλη του 2010, και οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί ως «υπερβολικοί», πως υπάρχει κίνδυνος «η ύφεση να έχει σχήμα w και να επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος (2011)». Τότε, η «Καθημερινή» είχε κατηγορηθεί για κινδυνολογία.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την Eurostat, η κυπριακή οικονομία κατάγραψε συρρίκνωση κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την ίσια περίοδο πέρυσι.
 
Η πορεία της οικονομίας μέσα στο 2011 παρέμεινε ρηχή και ασταθής, με αποτέλεσμα η εξαιρετικά ευαίσθητη ανάπτυξη που είχε καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2011, να έχει πλέον αντιστραφεί. Εάν η οικονομία δεν επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης για τους τρεις τελευταίους μήνες, τότε θα υπάρξει και επίσημα περίοδος ύφεσης.
 
Σημειώνεται, ακόμα, πως η λεγόμενη «έξοδος από την ύφεση» ήταν εντελώς πλασματική, αφού σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας σημείωναν σημαντική υποχώρηση μέσα στο έτος, με μοναδική εξαίρεση τον γενικότερο τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο τουρισμός, ο οποίος επωφελήθηκε από μην επαναλαμβανόμενες, εξωγενείς εξελίξεις (και ιδίως από την αναταραχή στην Αίγυπτο). 
 

Ύφεση w βλέπαμε και μας έλεγαν πως γίναμε Κασάνδρα. Αλλά, εδώ που τα λέμε, αν οι Τρώες άκουγαν την Κασάνδρα, η ιστορία θα ήταν αλλιώς....

Έτσι, η τεχνική έξοδος από την ύφεση, η οποία μεταφράστηκε σε στασιμότητα του ΑΕΠ, ήταν εντελώς επίπλαστη. 
 
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας είχε η έκρηξη στο Μαρί. Όπως έγραψε και τότε η «Καθημερινή», με αποτέλεσμα να δεχτεί επιθέσεις από την κυβέρνηση αλλά και ανεξάρτητους σχολιαστές, τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή στο Μαρί δεν έχουν να κάνουν με την άμεση καταστροφή, η οποία μάλιστα λειτουργεί “ευεργετικά” για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αντίθετα, το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο κοστολογήθηκε σε “σχεδόν 3% του ονομαστικού ΑΕΠ” σχετίζεται με την απώλεια ανθρωποωρών λόγω των παράπλευρων ζημιών, στην αυξητική τάση του πληθωρισμού, στην αυξημένη απώλεια πόρων (spoilage) και στην αυξημένη αναταραχή η οποία μεταφράστηκε σε αύξηση των κόστων συναλλαγών.
 
Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, πως οι προειδοποιήσεις ότι απαιτούνται μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης δεν αποτελούσαν “κινδυνολογία” αφού η ανάπτυξη του ΑΕΠ, ακόμα και πριν από την καταστροφή στο Μαρί, ήταν εύθραυστη και ουσιαστικά μηδενική.
 
Στα θετικά στοιχεία, πάντως, καταγράφεται η ρηχή αλλά σταθερή ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδίως της οικονομίας της ευρωζώνης.
 
Σε κάθε περίπτωση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ, και η πορεία προς νέα ύφεση, έχει σημαντικές δημοσιονομικές προεκτάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.