Αγνώστου πατρότητας η ανακοίνωση…

 Μυρίζει «μιλημένους» και όχι Καζαμία η ανακοινωση του Υπουργείου Οικονομικών

Σε μια ανακοίνωση που δεν θυμίζει την γενικότερη στάση του Υπουργού Οικονομικών, και που εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την πατρότητά της, το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπογράμμισε πως η διαχείριση του δημόσιου χρέους, όπως αυτή έγινε τον τελευταίο χρόνο, δεν έχει οδηγήσει σε αραίωση (crowding out). Πιο απλά, η ανακοίνωση αντιτάσσεται στο προφανές, ότι δηλαδή το δημόσιο χρέος έχει χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ρευστότητα στην οικονομία και να αυξηθούν τα επιτόκια.

Πραγματικά, η ανακοίνωση είναι περίεργη. Πρώτο, διότι είναι ξεκάθαρο πως τους τελευταίους 12 με 18μήνες η Δημοκρατία είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και δανείζεται από το εσωτερικό.

Αριστερός είναι ο Καζαμίας και καλά κάνει. Οργουελικός, όμως, δεν είναι.

Δεύτερο, είναι περίεργη διότι στηρίζεται σε στοιχεία που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο.

Η κατάσταση στην αγορά, και η ρευστότητα που επικρατεί, δεν επηρεάζεται τόσο από το ποσό του δημόσιου χρέους που κατέχει το τραπεζικό σύστημα, αλλά αντίθετα από το ποσό που κατέχουν άλλοι  φορείς της οικονομίας. Όπως εξάλλου ορθά σημειώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου, η παραχώρηση ομολόγων και άλλων ειδών χρέους στο τραπεζικό σύστημα αποτελεί ενίοτε και μέσο ενίσχυσης της ρευστότητας. Έτσι, η αναφορά στο χρέος που κατέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι εντελώς άσχετη και το σημείο που θέλει να θίξει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, η εγχώρια αγορά κρατά το 60% του υφιστάμενου χρέους της Δημοκρατίας, δηλαδή περίπου 7,2 δισ. ευρώ, με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό (με χρέος 65% του ΑΕΠ). Το ποσό αυτό, το οποίο είναι και το πιο ουσιαστικό στοιχείο, είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που αναφέρει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση εστιάζεται στο χρέος που κρατούν μόνο οι τράπεζες, το οποίο υπολογίζει στα 32,6% του συνολικού χρέους, αλλά δεν γίνεται αναφορά στο σχεδόν άλλο τόσο που κρατά η ίδια η «οικονομία».

Μάλιστα, η θέρμη συγκεκριμένων οργανισμών που συνδέονται με το κράτος να αγοράσουν προϊόντα χρέους, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Γράψαμε στις 5 Ιουνίου για το Ταμείο Συντάξεως της cyta, το οποίο, ενώ είχε μπόλικο καιρό να αποφασίσει, τελικά συνεδρίασε σαββατοκύριακο –εν μέσω εντάσεων- για να αποφασίσει πως από Δευτέρας θα αγόραζε χρέος της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως τότε το ταμείο έχασε σημαντικά ποσά, αφού αν ήθελε κρατικό χρέος της Κύπρου, θα μπορούσε να το είχε εξασφαλίσει από υφιστάμενα προϊόντα στην δευτερογενή αγορά, με πολύ υψηλότερα επιτόκια. (Το κλασικό επιχείρημα πως η αγορά του ομολόγου είναι ρηχή και δεν θα έβρισκαν, καταρρίπτεται από τις συναλλαγές που γίνονταν διεθνώς στο κυπριακό ομόλογο το συγκεκριμένο διάστημα). Άλλος ένας «μιλημένος» επενδυτής ήταν και το ταμείο συντάξεως της Αγγλικής Σχολής.

Ο δανεισμός, από τέτοιες πηγές, σχεδόν 30% του συνολικού υφιστάμενου χρέους, είναι ακριβώς το πρόβλημα για την οικονομία και, σε τελική ανάλυση, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την αύξηση των επιτοκίων. Αλλά, περιέργως, αναφορές δεν γίνονται στο χρέος που κρατούν οι «μιλημένοι».

Και, επειδή ξέρουν τη δουλειά τους –και τις εντολές τους- στου Υπουργείο Οικονομικών, αυτό το τεράστιο λάθος δεν μπορεί να έγινε τυχαία. Μάλιστα, έγινε σε ένα χρονικό σημείο όπου η φερεγγυότητα της Δημοκρατίας είναι υπό πίεση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να διαμηνύουν πως, ελλείψει μέτρων, δεν έχουν διάθεση να επαναχρηματοδοτήσουν χρέος που λήγει τους επόμενους μήνες. Εάν δεν πρόκειται για προπαγάνδα με πολιτικό στόχο, τότε μάλλον πρόκειται για προπαγάνδα με στόχο να πιέσει τις τράπεζες να επαναλάβουν το λάθος που ήδη έκαναν, με το ελληνικό χρέος.  Αν ενίστανται κάποιοι σε αυτή την διαπίστωση, πατριωτικό τους καθήκον είναι να λάβουν μέτρα και όχι να τα βάλλουν, όπως συνηθίζουν, με αυτούς που κάνουν την διαπίστωση.

Και επειδή, καταφανώς, πρόκειται για προπαγάνδα, επιμένω πως δεν «μυρίζει» ούτε Καζαμία, ούτε Γραφείο Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.

Τρίτο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, είναι πως άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια άλλα μεγάλα κενά που έχουν να κάνουν με την γενικότερη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Πέρα από την μαύρη τρύπα των Συνεργατικών, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, άρχισαν πλέον να τίθενται επιπλέον ζητήματα για το χρέος. Αυτό, καθιστά ακόμα πιο «ύποπτη», τόσο την ίδια την ανακοίνωση, όσο και το χρονικό σημείο στο οποίο εκδόθηκε.

Σημειώνεται, για παράδειγμα, πως τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν στο παρόν στάδιο. Ευθύνη -και μάλιστα πολύ μεγάλη- φέρουν οι ίδιες οι διευθύνσεις των τραπεζών, αλλά και το κράτος δεν συνέβαλε καθόλου στην μείωσή τους. Κι αυτό αποτελεί επιπλέον πηγή υποψίας για αυτή την οργουελική ανακοίνωση.

Τέταρτο, το ζήτημα της άντλησης ρευστότητας από την αγορά δεν αφορά καθόλoυ την περίοδο 2008-2011, με την οποία καταπιάνεται η ανακοίνωση, αλλά τους τελευταίους 12 με 18 μήνες και μόνο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο είναι αγνώστου πατρότητας. Τέτοιες πρακτικές, τις είδαμε και στο παρελθόν (κάποιοι εξ’ ημών και από πρώτο χέρι). Το μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, δεν είναι πως η κυβέρνηση μας παραπλανά. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως, αν είναι διατεθειμένη να μας παραπλανήσει με τόσο οργουελικό τρόπο, τότε σίγουρα δεν έχει την διάθεση να αντιληφθεί (πόσο μάλλον να παραδεχτεί) ποια είναι τα προβλήματα στην οικονομία. Έτσι, ουσιαστικά μέτρα για την οικονομία, μπορούμε να περιμένουμε μόνο εάν η αισιοδοξία μας υπερνικά την εμπειρία μας.

Σε τελική ανάλυση, το χειρότερο στοιχείο μιας τέτοιας προπαγάνδας, είναι αυτό. Η κυβέρνηση θέλει την οικονομία να είναι εντελώς υγιής όταν θα πεθάνει.

Επίσης, όπως πάμε θα ακούσουμε πως έγινε το ΓεΣΥ και πως εκπονήθηκε Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.