Το άλλο φιάσκο του αερίου…

Με μεγάλη προσοχή αλλά και δυσπιστία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο φυσικό αέριο, όπως διαφαίνεται από τη μέχρι σήμερα πορεία της ενημέρωσης για το θέμα. 

Η πληροφόρηση που λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, πολλές φορές από επίσημα χείλη και με διασταύρωση από «σιδεροκέφαλες» πηγές, τελικά αποδεικνύεται, τη μια μετά την άλλη, πως είναι ανακριβής, αναξιόπιστη και ενίοτε υπερβολική.

Τοτρυπάνι

Θύελλα πληροφοριών, αλλά θύελλα και οι λαφαζανιές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξαν οι συνεχείς αναφορές, από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη, πως το τρυπάνι της Noble Energy βρίσκεται στα 2000 μέτρα και «πολύ κοντά στο κοίτασμα». Για ένα σχεδόν μήνα, η πιο επίσημη πηγή διεμήνυε στους συναδέλφους πως «αύριο θα περάσει εντός του κοιτάσματος το τρυπάνι και θα έχουμε σαφή εικόνα». 

Ωστόσο, η επιμονή πως «αύριο μπαίνουμε στο κοίτασμα» επαναλαμβανόταν για τέσσερεις εβδομάδες και δεν επιβεβαιώθηκε παρά την τελευταία φορά. Την ίδια περίοδο, μάλιστα, άλλη υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου Εμπορίου σχολίαζε πως το τρυπάνι βρισκόταν σε βάθος 4000 μέτρων.

Στον αντίποδα, υπήρξαν πολλές αναφορές σε «ζημιές» και «τεχνικά προβλήματα» που δημιουργήθηκαν στην πλατφόρμα Homer Ferrington της Noble. Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη πληροφορία αληθεύει, παρουσιάστηκε με τρόπο που ήταν μάλλον παραπλανητικός. Κι αυτό διότι τα «τεχνικά προβλήματα» σε τέτοιου είδους γεωτρήσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και είναι εντός του σχεδιασμού των εταιρειών. Έτσι, δεν αποτελούν «είδηση» άξια λόγου.

Το αέριο

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με το μέγεθος του κοιτάσματος. Και πάλι με επίσημο τρόπο, ανακοινώθηκε πως το κοίτασμα περιέχει 10 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε σε πολιτικά «ύποπτο χρόνο», την ημέρα που επίσης ανακοινώθηκε και η διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Παρ’ όλο που την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση επιχείρησε να ανασκευάσει την «ενημέρωση» που είχε γίνει σχετικά με το μέγεθος του κοιτάσματος, οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από επίσημες πηγές πριν από δέκα μέρες. Η πραγματικότητα είναι πως το μέγεθος του κοιτάσματος ήταν, στη δεδομένη στιγμή, αντικείμενο εικασίας και μόνο. 

Εντός μίας εβδομάδας, η Noble ανακοίνωσε στους επενδυτές της πως το κοίτασμα έχει μέγεθος «μεταξύ 3 και 9 τρισ. κυβικών πόδων». Το σημαντικότερο στοιχείο από την ανακοίνωση της Noble δεν είναι τόσο πως το μέγιστο όριο που έθεσε η εταιρεία είναι μικρότερο από εκείνο που επισήμως ανακοίνωνε η κυβέρνηση, αλλά το μέγεθος της απόκλισης.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με απόλυτη ασφάλεια το μέγεθος του κοιτάσματος, πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών τουλάχιστον μίας ή και περισσότερων γεωτρήσεων. Οι δε συνεχείς αναφορές εμπειρογνωμόνων, πως δεν χρειάζονται γεωτρήσεις για να γνωρίζει κανείς το μέγεθος, είναι μόνο μερικώς αληθείς, αφού οι τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες δίνουν μεν μια πολύ σημαντική εικόνα, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν βέβαια τα στοιχεία χωρίς φυσική πρόσβαση στο κοίτασμα. 

Μάλιστα, σε ολόκληρη τη βιομηχανία της εξόρυξης υδρογονανθράκων, καταγράφεται αποτυχία του 1/3 των γεωτρήσεων, οι οποίες δεν «χτυπούν κοίτασμα», παρ’ όλο που καθοδηγούνται προσεκτικά από τις σεισμικές μελέτες. Σημειώνεται, για παράδειγμα, η αποτυχία δύο από τις έξι εξερευνητικές γεωτρήσεις στο γιγαντιαίο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.

Σημειώνεται επίσης και η δήλωση σοφών εμπειρογνωμόνων πως ενδέχεται η Noble να υποβαθμίζει το κοίτασμα με στόχο να μειώσει το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες εταιρείες για τον β΄ γύρο αδειοδοτήσεων, και έτσι να αποκτήσει νέα τεμάχια εκμετάλλευσης, σε πιο χαμηλές τιμές. Ωστόσο, η εταιρεία υφίσταται τεράστιες ζημιές από την αντίδραση των υφιστάμενων και δυνητικών επενδυτών και μετόχων. 

Η Noble ήταν σε θέση να γνωρίζει –αφού εξάλλου ήταν πλήρως προβλέψιμο– πως ο διεθνής Τύπος θα αντιδρούσε πολύ αρνητικά σε μια είδηση μειωμένων εκτιμήσεων για τη μελλοντική ροή εσόδων της εταιρείας και, εάν η Noble είχε κάποιο κίνητρο να παραπλανήσει για να ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση, τα έσοδα και την αξία της εταιρείας, τότε η σωστή κίνηση θα ήταν να υπερβάλλει για το μέγεθος του κοιτάσματος και όχι να το υποβαθμίζει.

Οικονομική αξίαΠάντως, το γεγονός ότι γίνονται μετά βεβαιότητας αναφορές στο κοίτασμα πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση, θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα ασφαλής ένδειξη πως οι συγκεκριμένες αναφορές δεν είναι αξιόπιστες. Πέραν τούτου, σημαντικό είναι επίσης να διαβάζονται με μεγάλη προσοχή και οι εκτιμήσεις για την οικονομική αξία και τα δυνητικά κέρδη.

Κι αυτό διότι δεν πρέπει να ολοκληρωθεί μόνο η διαδικασία της εξερευνητικής γεώτρησης, αλλά και η τεχνική (γεωλογική, χημική κτλ.) ανάλυση των δεδομένων. Χωρίς αυτή την ανάλυση, οι όποιες εκτιμήσεις για την εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος και την οικονομική του διάσταση γενικότερα, δεν αποτελούν παρά εικασίες.

Για παράδειγμα, η ποιότητα και η χημική σύσταση του κοιτάσματος, το είδος των πετρωμάτων και η πίεση που υπάρχει εντός του κοιτάσματος, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, οι οποίες πρέπει πρώτα να αναλυθούν. Σημαντικές ενδείξεις υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ασφαλείς πληροφορίες».

Η όλη ιστορία, όπως εξελίσσεται, χαρακτηρίζεται πλήρως από μεγάλη αναξιοπιστία των πληροφοριών, σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει έστω και μία πληροφορία που να έχει δει το φως της δημοσιότητας και να μπορεί να κριθεί ως σοβαρή. Αναφορές έγιναν μέχρι και για ναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου –και πάλι από επίσημα αλλά αναξιόπιστα χείλη– ενώ και η έξοδος του ελληνικού ναυτικού που είχε ανακοινωθεί ήταν επίσης εντελώς λανθασμένη πληροφορία, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη σοβαρότητα της πηγής.

Ένα άλλο παράδειγμα ανακριβούς πληροφόρησης και υπερβολής ήταν η ύπαρξη «φυσαλίδων» κατά τη γεώτρηση. Η συγκεκριμένη πληροφορία είχε ερμηνευτεί πανηγυρικά ως απόδειξη πως το κοίτασμα είναι «μεγάλο», αλλά και «καλό». Δεν μπορεί, ωστόσο, να δοθεί βέβαιη ερμηνεία για τις φυσαλίδες αερίου, τουλάχιστον χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της γεώτρησης. Μάλιστα, τις πιο πολλές φορές, τέτοιες φυσαλίδες αποτελούν αρνητική ένδειξη και «κακά νέα» για το κοίτασμα, και όχι «απόδειξη» για το μέγεθος και την ποιότητα του αερίου.

Ένα άλλο σημείο που αναφέρθηκε εσχάτως, έχει να κάνει με τη μετακίνηση της πλατφόρμας της Noble από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, πριν από την ολοκλήρωση των εδώ εργασιών. Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», το όλο θέμα της μετακίνησης της πλατφόρμας σχετίζεται περισσότερο με σοβαρή βλάβη στην πλατφόρμα Ensco 5006 που βρίσκεται στο «Λεβιάθαν» και η οποία θα αντικατασταθεί από την πλατφόρμα Transocean Sedco Express, που βρίσκεται στο κοίτασμα «Ταμάρ».

Η «δική μας» Homer Ferrington είναι προγραμματισμένη να αρχίσει εργασίες στο «Λεβιάθαν» στις αρχές του 2012, και όχι σε μερικές ημέρες, όπως γράφτηκε.

Εν πάση περιπτώσει, πέρα από το ίδιο το τρυπάνι, τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, την αξία των αποθεμάτων και τους ναυτικούς αποκλεισμούς, η όλη πληροφόρηση πάσχει σοβαρά από ανακρίβεια και αναξιοπιστία. Γι’ αυτό και η κάθε νέα είδηση σχετικά με το φυσικό αέριο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.