Τί γίνεται στην μετοχή της Τρ. Κύπρου;

 

Πάντως, τα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας δεν δείχνουν να δικαιολογούν μια τόσο πανικόβλητη αντιμετώπιση από τους αναλυτές

Με νέα απότομη μείωση έκλεισε χτες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου την Δευτέρα, εγείροντας σημαντικά ερωτηματικά για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Η Τράπεζα Κύπρου, η μετοχή της οποίας σε μεγάλο βαθμό «κατευθύνει» ολόκληρο το ΧΑΚ, δέχεται έντονες πιέσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά και τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου. Η Τράπεζα Κύπρου είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική λόγω της διάχυσης που έχει η μετοχή της στα κυπριακά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η μείωση των αξιών να επηρεάζει και τα στοιχεία ενεργητικού των νοικοκυριών στην κυπριακή οικονομία. Ψυχολογικά, δε, διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού η Κύπρου θεωρείται ως ο πιο ασφαλής και εύρωστος οργανισμός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Γι αυτό τον λόγο, η νέα υποχώρηση της μετοχής, η οποία έκλεισε στο εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο των 55,4 σεντ ανά μετοχή, προκαλεί αίσθηση πανικού στην αγορά.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως, τουλάχιστον στο ΧΑΚ, έχουν αποφευχθεί η κινήσεις υστερίας και πανικού, και ο όγκος συναλλαγών της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου παραμένει σχετικά χαμηλός τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή όλα δείχνουν πως ο αποκλεισμός της Τρ. Κύπρου από τον δείκτη του MSCI standard και η εισαγωγή της στο Small Cap έχει οδηγήσει πολλούς θεσμικούς επενδυτές σε αποξένωση των αξιών που κατέχουν στην Κύπρου. Αυτή ακριβώς φαίνεται να είναι και η κίνηση που σκάβει το έδαφος κάτω από τη αξία της μετοχής.

Πού θα πάει η μετοχή...

Πάντως, τα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας δεν δείχνουν να δικαιολογούν μια τόσο πανικόβλητη αντιμετώπιση από τους αναλυτές, παρόλο που πρέπει να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές, η πτωτική τάση συνδέεται και με το κούρεμα στο ελληνικό χρέος, το οποίο έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για ενίσχυση του κεφαλαίου της τράπεζας. Αναλυτές σχολιάζουν πως, παρόλο που η Τρ. Κύπρου παραμένει πιο εύρωστη από αντίστοιχους οίκους, και μάλιστα δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν άλλες τράπεζες με αποτέλεσμα να απευθυνθούν στο ELA για στήριξη, το κούρεμα έχει αλλάξει πλήρως την εικόνα. Ακόμα κι αν τα προβλήματα της Τρ. Κύπρου είναι σαφώς μικρότερα -και πιο διαχειρίσιμα- από εκείνα άλλων τραπεζών, το κούρεμα «έχει αλλάξει την εικόνα της διαφορετικότητας της Τράπεζας Κύπρου» στο μυαλό πολλών επενδυτών. Πιο απλά, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα, δεν μπορούσε να είχε αφήσει την Κύπρου ανεπηρέαστη. Το βάθος στο οποίο έχει φτάσει η μετοχή, ωστόσο, εγείρει κι άλλα ερωτηματικά.

Παρόλο που θα πρέπει να αναμένεται κάποια ανάκαμψη της τιμής της μετοχής, λογικών εχόντων των πραγμάτων, η εμπειρία δείχνει πως το ΧΑΚ συχνά δεν ακολουθεί την λογική. Γι’ αυτό και η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι μάλλον παρακινδυνευμένη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το πόσο βραχυπρόθεσμες είναι οι «διαθέσεις» των επενδυτών στο ΧΑΚ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πως, με τη τιμή που προκύπτει για τους επενδυτές που θα ασκήσουν τα rights να βρίσκεται στα 50 σεντ, δεν είναι παράλογο η μετοχή να έχει υποχωρήσει, δείχνοντας την τάση να προσεγγίσει την συγκεκριμένη αξία. Από την άλλη, όμως, η μετοχή σήμερα βρίσκεται χαμηλότερα από την αξία που της δίνεται μέσα από την μετατροπή των μετατρέψιμων χρεογράφων (cocos), που είναι στα 75 σεντ.

Η συνδυασμένη τιμή των cocos και των rights, προκύπτει στα 62 σεντ, μια τιμή αρκετά χαμηλή με βάση τις παλαιότερες διακυμάνσεις της Κύπρου, αλλά υψηλότερη από την σημερινή. Έτσι, η αντίδραση των αγορών δεν μπορεί να εκτιμηθεί, τουλάχιστον στο βραχύ διάστημα. Ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται, πάντως, είναι η αντίδραση όσων κατέχουν cocos. Γι αυτούς, δεν έχει μόνο χαθεί το «κέρδος» -«premium»- που θα κέρδιζαν από την μετατροπή, αλλά στην ουσία η μετατροπή τους προκαλεί ζημιά, με δεδομένο ότι θα μπορούσαν, χτες, να αποκτήσουν μετοχές (ουσιαστικά) σε τιμή 75 σεντ, αντί για 55,4σεντ. Έτσι, η πραγματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου βρίσκει αντιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρου μπορεί να μετατρέψει τα cocos σε κεφάλαιο, έναντι της τιμής του 1 ευρώ, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην οποιαδήποτε ανησυχία για αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας.

Ωστόσο, με δεδομένη την «ζημιά» που θα προκληθεί στους κατόχους των cocos, πρέπει να αναμένεται πως η διοίκηση της τράπεζας θα καθυστερήσει μια τέτοια κίνηση όσο μπορεί, ή τουλάχιστον μέχρι η τιμή της μετοχής να αυξηθεί, εάν γίνει κάτι τέτοιο στο επόμενο διάστημα.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε χτες στην Καθημερινή http://www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.