Βαθαίνει το πολιτικό παρασκήνιο για την οικονομία

Τα πάντα εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις που κάνουν τα κόμματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ ο Κ. Καζαμίας «ενημέρωσε» τις συντεχνίες, δεν «διαβουλεύεται μαζί τους», αφού η επιλογή είναι μεταξύ παγώματος μισθών σήμερα ή δραστικής μείωσής τους μέσα στο 2012.

Πολύ μακρυά κόβει το προεδρικό από την οικονομία...

Ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό σχετικά με τα μέτρα, και ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, τίθενται δύο σοβαρά ερωτήματα ενώπιον της κυβέρνησης. Πρώτο, εάν τα μέτρα που είναι υπό εξέταση θα είναι αρκετά για να αποφευχθούν τα χειρότερα για την οικονομία. Τα μέτρα δεν προσφέρουν μόνιμης φύσεως λύσεις και επομένως δεν μπορούν, εξ ορισμού, να θεωρηθούν «διαρθρωτικά» ή να καταγραφούν ως «μεταρρυθμίσεις». Σχεδόν στην ολότητά τους είναι προσωρινής φύσεως και δεν επιβάλλεται με νομικό ή θεσμικό τρόπο η επανάληψη των περικοπών και στο μέλλον. Επιπλέον, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού, ο οποίος στηρίζεται σε προβλέψεις για έσοδα μέσα στο 2012 που δείχνουν να είναι κάπως αισιόδοξες.

Δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πως θα καταλήξουν σε συμφωνία τα κόμματα. Παρόλο που άπαντες διαμηνύουν πως στόχος τους είναι η συναίνεση, στον ορίζονται διαφαίνονται πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί, ακόμα και τώρα, να τορπιλίσουν την όλη προσπάθεια για να αποφευχθεί ο μηχανισμός.

Εάν εκτιμηθεί από τα κόμματα πως τα όποια μέτρα είναι σήμερα στα σκαριά, δεν αρκούν για να αποσοβήσουν τον κίνδυνο για την οικονομία, τότε οι σχεδιασμοί θα αλλάξουν άρδην. Το ΑΚΕΛ διαχωρίζει ξεκάθαρα τη δική του θέση από την κυβέρνηση, κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα και στη σημερινή συνέντευξη που έδωσε ο γ.γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού στην «Κ». Όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κυπριανού φέρεται, σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, να «έχει κατανοήσει πλέον το εύρος του προβλήματος». Μάλιστα, στη σημερινή του συνέντευξη έδωσε και προειδοποιήσεις προς τις συντεχνίες πως θα πρέπει να αποδεχτούν το πάγωμα μισθών.

Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ανησυχία –εντός του ΑΚΕΛ– πως τα μέτρα ενδεχομένως να μην είναι πλέον αρκετά για αποφυγή του Μηχανισμού ή και των κυρώσεων κάτω από τους νέους όρους της Ε.Ε. Με βάση αυτή την ανησυχία, το ΑΚΕΛ τηρεί στάση αναμονής, δηλώνοντας πως είναι διατεθειμένο να «συζητήσει» τα μέτρα της κυβέρνησης. Η επικοινωνιακή απόσταση που κρατά το ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση, καταδεικνύει πόσο βαθειά ανησυχεί το κυβερνών κόμμα πως τα υπό εξέταση μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να ανατραπεί η πορεία της κυπριακής οικονομίας προς τον Μηχανισμό και τις κυρώσεις.

Εντός του ΑΚΕΛ, πάντως, επικρατούν δύο τάσεις. Η μία τάσσεται υπέρ της αναζήτησης των οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια για την οικονομία, ασχέτως πολιτικού κόστους. Και αυτό διότι αισθάνονται πλέον πως η ένταξη στον Μηχανισμό θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από τα οποιαδήποτε μέτρα. Η δεύτερη θεωρεί πως, από τη στιγμή που δεν αποφεύγονται τα χειρότερα, το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να εκμαιεύσει καταψήφιση του προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση, με στόχο να αποκτήσει άλλοθι για το ό,τι θα ακολουθήσει. Πάντως, η πρώτη τάση δείχνει να υπερισχύει.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις εσωτερικές εκτιμήσεις που γίνονται, στο ίδιο συμπέρασμα έχει φτάσει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός με αποτέλεσμα το κόμμα της αντιπολίτευσης να εξετάζει πλέον σοβαρά την επιλογή να απαιτήσει επιπλέον μέτρα για την ψήφιση του προϋπολογισμού και της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός ο ΔΗΣΥ θα μπορέσει να «έχει καθαρή συνείδηση» πως έκανε ό,τι μπορούσε για να διασωθεί η οικονομία, ενώ εάν αποτύχει η προσπάθεια, δεν θα επιφορτιστεί το πολιτικό κόστος για τα λάθη της κυβέρνησης. Παρόμοια είναι και η στάση των άλλων κομμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ασφαλείς τάσεις ή ενδείξεις για τις προθέσεις τους.

Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, είναι πως μπροστά στην ασφυκτική πίεση της 15ης Δεκεμβρίου, οι πολιτικές συζητήσεις συνεχίζουν να οδηγούν σε καθυστέρηση. Ξεκάθαρη εικόνα θα διαμορφωθεί στις αρχές του έτους, τη στιγμή ωστόσο που είναι ξεκάθαρο πως και η Κομισιόν έχει «παρατηρήσει» πως τα μέτρα δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Συνάντηση στο προεδρικό

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση Χριστόφια-Αναστασιάδη έχει καταδείξει πως υπάρχουν «συγκλίσεις και αποκλίσεις», δηλαδή μια από τα ίδια. Ενώ ο χρόνος τελειώνει, και ενώ πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κάποια πρόοδο στην σημερινή συνάντηση, όλα δείχνουν πως ταχύτερες εξελίξεις (εκτός από την ανακοίνωση μέτρων για ανάπτυξη) δεν θα προχωρήσουν ούτε αυτή την εβδομάδα.

Ουσιαστικά, διαφάνηκε για ακόμα μια φορά η απόσταση που επικρατεί μεταξύ του προεδρικού και του «κονκλαβίου» που περιβάλλει τον κ. Καζαμία, με το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, συμφωνεί και ο ΔΗΣΥ. Ωστόσο, και με την συζήτηση για τον προϋπολογισμό να αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, το πολιτικό σκηνικό άρχισε να παίρνει φωτιά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s