Αμηχανία και στο βάθος…εκλογές για την ΠΑΣΥΔΥ

Εκλογές; Εκλογές...

Χωρίς προτάσεις και χωρίς ουσιαστική συζήτηση συνεχίζονται οι διεργασίες της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και του Υπουργού Οικονομικών, οι συντεχνίες ακόμα εξετάζουν τις αντιδράσεις τους για το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο.

Τα θέματα που συζητούνται αυτή την ώρα -τα μέτρα ανάπτυξης αλλά και ο ισολογισμός του προϋπολογισμού- βρίσκονται ήδη «κοντά σε συμφωνία», σύμφωνα με πληροφόρηση. Έτσι, ενώ κόμματα και κυβέρνηση δείχνουν να έχουν σκύψει υπό το βάρος των περιστάσεων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δείχνουν ακόμα να λειτουργούν υπό το καθεστώς αμηχανίας.

Κι αυτό διότι, σε ΠΕΟ και ΣΕΚ έχουν ήδη ενταθεί οι αντιδράσεις μελών τους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και άρχισαν να λαμβάνουν το μήνυμα που υπουργείο Οικονομικών, πως ελλείψει νέων μέτρων που να αφορούν στο μισθολόγιο του δημοσίου (και δη τους υψηλόμισθους), αυτοί θα πληγούν περισσότερο. Έτσι, οι εσωτερικές φωνές στα συνδικάτα (πλην της ΠΑΣΥΔΥ) δείχνουν να έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις αντιδράσεις τους.

Όσον αφορά στην ΠΑΣΥΔΥ, το Γενικό Συμβούλιο της αποφάσισε μετά την συνάντηση του Γλαύκου Χατζηπέτρου με τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη, όπως είχαν αποφασίσει χθες η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κεντρική Γραμματεία της οργάνωσης. Διάφορες πηγές αναφέρονται σε επαναβεβαίωση της «συμφωνίας» πως τα μέτρα θα περάσουν και οι αντιδράσεις θα περιοριστούν σε μια αντίδραση -ίσως και 24ωρη απεργία- «για την τιμή των όπλων».

Σημαντικό στοιχείο για τις αντιδράσεις της ΠΑΣΥΔΥ, αποτελεί η λήξη της θητείας του Γλάυκου Χατζηπέτρου στις αρχές του 2012, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά σε δύο σημεία:
• Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ αισθάνεται «υποχρεωμένη» να λάβει κάποιου είδους μέτρα, έστω και μία απεργία 24 ωρών.
• Καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο να αλλάξει η στάση της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων έναντι στα κλιμακωτά μέτρα, αφού αυτά εκ φύσεως θα πλήξουν τους πιο υψηλόμισθους.

Οι υψηλόμισθοι, όμως, έχουν και το περισσότερο λέγειν στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ. Έτσι εντείνεται η αντίδρασή τους προς τα μέτρα που να αφορούν τα επιδόματα (φιλοξενίας, παραστάσεως, εξωτερικού κτλ) τα οποία είναι αφορολόγητα αλλά συντάξιμα και τα οποία, ως γνωστό, είχαν συμφωνηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις με στόχο να γίνουν «από την πίσω πόρτα» αυξήσεις μισθών.

Έτσι, θα πρέπει να αναμένεται πως με δυσκολία θα προχωρήσουν οι πιο ουσιαστικές λύσεις, οι οποίες απαιτούν μείωση του κρατικού μισθολογίου, και οι οποίες θα μπορούσαν ευκολότερα να γίνουν μέσα από κλιμακωτές μειώσεις και με μείωση των πολλαπλών «ειδικών» επιδομάτων.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και μία περίπου εβδομάδα ετοιμάσει την λίστα μέτρων για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση πως θα γίνει κατορθωτό να καταλήξει σε συμφωνία η συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα με τα κόμματα.

Ωστόσο, στον αέρα τινάζονται οι ελπίδες για μείωση των κρατικών δαπανών μισθολογίου,  η οποία αποτελεί και το κλειδί της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s