Aon Hewitt: Cash, μετοχές τραπεζών και ομόλογα κρατούν τα Ταμεία Προνοίας

Σημαντική βελτίωση στη διασπορά κινδύνου σε σχέση με το 2008 εντοπίζει η έρευνα της Aon Hewitt για τα Ταμεία Προνοίας, χωρίς ωστόσο η διασπορά να μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητική. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ένα υψηλό ποσοστό των επενδύσεων των ταμείων, διατηρείται υπό τη μορφή μετρητών, με το 10% των Ταμείων Προνοίας να «διατηρούν κατανομή σε μετρητά 100%», σύμφωνα με την έρευνα. Την ίδια στιγμή, η συνολική κατανομή σε μετρητά, που φτάνει στο 61%, επίσης κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλή.

Θέλουν προσοχή οι συντάξεις του κόσμου...

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, όμως, σε αντίθεση με την αποστροφή στο ρίσκο που καταδεικνύει η υψηλή κατανομή σε μετρητά, είναι η χαμηλή διασπορά του ρίσκου όσον αφορά τις ουσιαστικές επενδύσεις των ταμείων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδύσεις δείχνουν να έχουν εστιαστεί, κατά κύριο λόγο, σε κρατικά ομόλογα και μετοχές.

Ωστόσο, εντός των δύο αυτών κατηγοριών, δεν παρατηρείται σημαντική διασπορά του ρίσκου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια εικόνα μεγάλης έκθεσης σε διακυμάνσεις των αποδόσεων συγκεκριμένων προϊόντων. Όσον αφορά στις μετοχές, η έρευνα βρίσκει πως το 58% «είναι επενδυμένο μόνο στο εσωτερικό, που βασίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αυξάνοντας τη συγκέντρωση κινδύνου», ενώ σημαντική είναι και η διαπίστωση πως η πρόσβαση σε άλλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας (υγεία, βιομηχανία, ενέργεια, τεχνολογία κτλ.) είναι «ελάχιστη».

Πρέπει να σημειωθεί πως η συγκέντρωση των επενδύσεων σε κυπριακές μετοχές μεταφράζεται σε μεγάλη έκθεση, πέρα από τα αρνητικά σοκ όπως αυτά που παρατηρούμε σήμερα στον τραπεζικό τομέα, και σε μεγάλες διακυμάνσεις στις αξίες. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να αποτελεί «ειδική περίπτωση», με τη ραγδαία πτώση των τραπεζικών αξιών να έχει οπωσδήποτε προκαλέσει σημαντικές πιέσεις (οι οποίες μάλλον θα είναι και παρατεταμένες) στα Ταμεία Προνοίας, αλλά ακόμα και κάτω από «κανονικές συνθήκες» αυτή η συγκέντρωση δεν δείχνει ικανοποιητική.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως λόγω μεγέθους το ΧΑΚ καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις που συχνά δεν συνάδουν με τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών, μπορεί κανείς να διακρίνει σημαντική έκθεση των Ταμείων σε μη προβλέψιμες συνθήκες.

Κρατικά ομόλογα
Την ίδια στιγμή τα Ταμεία Προνοίας δείχνουν να έχουν μεγάλη έκθεση και στο κρατικό χρέος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Σύμφωνα με την έρευνα της Aon Hewitt, «η πλειοψηφία των επενδύσεων σε ομόλογα εστιάζεται στην εγχώρια αγορά (Κύπρος και Ελλάδα) κυβερνητικών και τραπεζικών εκδόσεων, αυξάνοντας σημαντικά τη συγκέντρωση κινδύνου».

Η συγκέντρωση σε κυβερνητικά και εταιρικά προϊόντα χρέους (ομόλογα, αξιόγραφα, χρεόγραφα κοκ.) φτάνει το 21%. Σημειώνεται, επίσης, πως σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας που έγινε το 2008, η στροφή των ταμείων σε τέτοιου είδους χρέος, έχει αυξηθεί ουσιαστικά κατά 7,4%.

Πάντως, καταγράφεται σε γενικές γραμμές επέκταση της διασποράς ρίσκου σε σχέση με το 2008, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται πλήρως η εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καταγράφεται μικρή αύξηση στα δάνεια μελών (1,3%), την ακίνητη περιουσία (0,9%) και τις μετοχές εξωτερικού (1,8%), ενώ έχουν μειωθεί τα μετρητά κατά 3,8% και οι μετοχές εσωτερικού κατά 8,5%.

Σε θετικό πρόσημο
Παρά τη μεγάλη έκθεση στις τραπεζικές μετοχές και στα κρατικά ομόλογα, δύο τομείς που έχουν αρνητικές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες, οι συνολικές αποδόσεις των Ταμείων φαίνεται πως έχουν επανέλθει σε θετικό πρόσημο, σύμφωνα με την έρευνα.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως, η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει τα πιο πρόσφατα πλήγματα που έχουν δεχτεί, κατά κύριο λόγο οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και το ελληνικό χρέος, αφού αφορά στο 2010.

Επίσης, δεν είναι γνωστό (δεν περιλαμβάνεται στην έρευνα) πώς διαχειρίζονται τα ταμεία το κυπριακό κρατικό χρέος, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως εσχάτως έχουν δημιουργηθεί πολλές ευκαιρίες αύξησης των αποδόσεων από τα κυπριακά ομόλογα σε περίπτωση που έγινε προσεκτική διαχείριση.

Σε κάθε περίπτωση, και εξαιρώντας τις πιο πρόσφατες ζημιές από τα προϊόντα χρέους, η μέση απόδοση των ταμείων φτάνει το πολύ σεβαστό 3,3% για το 2010, με την υψηλότερη να προσεγγίζει το εντυπωσιακό (πλην επικίνδυνο) 10%. Οι χαμηλότερες αποδόσεις κυμαίνονται κοντά στο -5% για το 2010.

Πάντως, πρέπει να αναμένεται πως για το 2011 τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα.

Τα Ταμεία Προνοίας σε αριθμούς
-36% των πληρωμών σχετίζονται με τη συνταξιοδότηση.
-32% των ταμείων πιστεύουν πως θα πρέπει να περιοριστεί το ποσοστό των ωφελημάτων που λαμβάνεται ως εφάπαξ.
-46% των Ταμείων είχαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις Διαχειριστικές Επιτροπές τους το 2010. Το 2008, το ποσοστό ήταν 67%.
-4% των ταμείων έχουν αναθεωρήσει τους τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη τους μέσα στο 2011. Το 54% των ταμείων δεν έχουν αναθεωρήσει ποτέ τους τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη τους.
-28% των ταμείων δεν ετοιμάζει ετήσια έκθεση και μόνο 48% διοργανώνει παρουσιάσεις για την λειτουργία του ταμείου στο προσωπικό.
-Λιγότερα από το 10% των ταμείων διατηρούν ιστοσελίδα ή/και εργαλείο συνταξιοδοτικού προγραμματισμού.
Info
Τα στοιχεία προέρχονται από την 2η Έρευνα Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών για το 2011 που διενήργησε η εταιρεία Aon Hewitt (www.aonhewitt.com.cy). Η έρευνα έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίου και  βασίζεται στις απαντήσεις από 31 Ταμεία, με 40 χιλιάδες συνολικό αριθμό μελών και 712 εκατ. ευρώ σε σύνολο αποθεματικών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s