Οι άλλες (ξεχασμένες) εκλογές πίσω από τα μέτρα

Το μεγάλο ερώτημα για τη συζήτηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών με τις συντεχνίες τη Δευτέρα, ήταν το πώς θα διαμορφώνονταν τα μέτρα για συγκράτηση του μισθολογίου. Είχαμε (δημοσιογραφικά) πληροφορίες που έλεγαν πως οι συντεχνίες –με πρώτη την ΠΑΣΥΔΥ- θα έφερναν στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις, γι’ αυτό και το ρεπορτάζ στρεφόταν, Δευτέρα και Τρίτη, προς την “είδηση” που θα έβγαινε για νέα “παραλλαγή” μέτρων για το δημόσιο, τα οποία να αντικαθιστούν το πάγωμα των μισθών. Η νέα αυτή παραλλαγή, έλεγε το ρεπορτάζ, θα ήταν αποτέλεσμα των εισηγήσεων που οι συντεχνίες θα έφερναν στο τραπέζι.

Οι πραγματικότητες στην οικονομία εναντίων των "εκλογικών" ανησυχιών...

Τελικά, όμως, τίποτε τέτοιο δεν έγινε. Οι συντεχνίες, όπως λένε και οι ίδιες, δεν έθεσαν καμία δική τους εισήγηση, παρόλο που σκέψεις υπήρχαν και είχαν να κάνουν με την άμεση μείωση των επιδομάτων των υψηλόμισθων και κόψιμό τους από τις συντάξεις και τα εφάπαξ.

Γι’ αυτό και η τοποθέτηση του κ. Χατζηπέτρου αποτέλεσε και πάλι έκπληξη. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σχολίασε πως δεν έγινε καμία συζήτηση, πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει τις δικές της απόψεις και εισηγήσεις και πως το μόνο που βγήκε από την κουβέντα που είχαν με την κυβέρνηση, ήταν, τελικά, πως το πάγωμα μισθών ισχύει. Μάλιστα, επέμεινε πως αν ήθελαν διάλογο από την κυβέρνηση, αυτός θα μπορούσε να διαρκέσει “μια-δυο μέρες”.

Διερωτάται κανείς γιατί εξαφανίστηκε –πάλι- η σκέψη για μείωση των προνομίων (όπως τα αφορολόγητα αλλά συντάξιμα επιδόματα φιλοξενίας και παραστάσεως) από τους υψηλόμισθους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Διότι, όπως είναι τα πράγματα, η διττή απειλή του Υπουργού Οικονομικών, την οποία έλεγε η αντιπολίτευση εδώ και μήνες, ισχύει: Αν δεν γλυτώσουμε από τον Μηχανισμό, θα έχουμε περικοπές στο δημόσιο. Είτε στους μισθούς (υπολογίζεται στο 40%), είτε κατά 7.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Σήμερα, ξέρουμε πως το πάγωμα μισθών είναι απαραίτητη, όχι όμως και αρκετή προϋπόθεση για να σωθούμε.

Επομένως η απορία παραμένει γιατί δεν έθεσαν στο τραπέζι οι συντεχνίες τις εναλλακτικές τους προτάσεις και να επιμείνουν, όπως λέει ο κ. Χατζηπέτρου, πως σε μια-δυο μέρες θα συμφωνήσουν στο όλο θέμα που αφορά στη μείωση των δαπανών μισθολογίου: Αφού ήθελαν διάλογο, γιατί δεν εισηγήθηκαν κάτι; Και, αφού ήξεραν εξαρχής πως το πρόβλημα είναι “οι αριθμοί” που δεν βγαίνουν χωρίς ουσιαστική κίνηση στο κρατικό μισθολόγιο, γιατί δεν επέμειναν να αρχίσει ο διάλογος προ μηνών; Εξάλλου, ήξεραν πως πραγματικά μέτρα θα τους αγγίξουν, αφού η εισφορά στις συντάξεις τους δεν αποτελούσε “κλείσιμο της τρύπας” όπως τα σημερινά μέτρα, αλλά διορθωτική κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

Αν αναλάμβανε η ΠΑΣΥΔΥ την πρωτοβουλία, θα ήταν σε θέση να προστατέψει τους πιο αδύνατους δημόσιους υπαλλήλους, αντί να τους πατά για να προστατέψει τους υψηλόμισθους.

Και πάλι βλέπουμε σκοπιμότητες. Όχι κομματικές αυτή τη φορά, αλλά και πάλι εκλογικές, αφού η ΠΑΣΥΔΥ θα ψηφίσει για νέα ηγεσία τον Φεβρουάριο, και με δεδομένη την ισχύ (βλέπε αυξημένο ενδιαφέρον) που δείχνουν τα υψηλόμισθα μέλη της, οι προτάσεις της συντεχνίας του δημοσίου στρέφονται αποκλειστικά στην προστασία αυτών των “ψηφοφόρων”. Με αυτό τον τρόπο, και υπό το βάρος των περιστάσεων, το οποίο “γυρισε” ριζικά τη στάση του Προεδρικού, χάθηκε για άλλη μια φορά η λογική των κλιμακωτών μέτρων.

Η ίδια εκλογική ανησυχία φαίνεται να σπρώχνει την ΠΑΣΥΔΥ και στην άλλη της θέση: Εντός των συζητήσεων, και εκεί που δεν ακούει κανείς, δέχεται τα μέτρα για να αποφύγει επιπλέον κόψιμο των προνομίων των υψηλόμισθων, βαφτίζει εν τω μεταξύ “υψηλόμισθους” όσους παίρνουν 2.500 ευρώ ακάθαρτα και μιτσοκαμμά στην κυβέρνηση πως θα κάνει μια-δυο κινήσεις (μέχρι μια 24ωρη) και καθάρισε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από τη δειλία των πολιτικών που ήλπιζαν από το 2008 πως θα τη γλυτώσουμε με μικροκινήσεις, είναι η ΠΑΣΥΔΥ. Αλλά το μεγαλύτερο κενό εντός της ΠΑΣΥΔΥ είναι η ανοχή που δείχνουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα των μελών της στη στάση της ηγεσίας.

Με αυτή τη στάση καταδικάστηκαν να χαίρονται που πάνε για πάγωμα μισθών, με την αμυδρή ελπίδα πως δεν θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει την απειλή των ουσιαστικών περικοπών.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s