Εκδίδει νέο χρέος η κυβέρνηση

 Στόχος η διαχείριση των προβλημάτων στην ρευστότητα του κράτους, ενώ δεν αποκλείεται και νέα έκδοση εντός του μήνα.

Με την έκδοση χρεογράφων, αξίας 50 εκατ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την στενότητα στην ρευστότητά του αντιμετωπίζει. Το χρεόγραφο θα έχει ονομαστική αξία 5.000 ευρώ και ονομαστικό επιτόκιο (στο κουπόνι 6%). Έτσι, κρίνεται ως αρκετά «ακριβή» η έκδοση. Το συγκεκριμένο χρεόγραφο σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι οι «ανάσες» ρευστότητας του κράτους έχουν στενέψει και η κυβέρνηση επιθυμεί να εισπράξει από την έκδοση ρευστό το οποίο θα της επιτρέψει να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση τις πληρωμές του Δεκεμβρίου.

 

Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια (τζιαι πούντα...)

Σημειώνεται πως, παραδοσιακά, ο τελευταίος μήνας του έτους είναι μήνας πολλών πληρωμών του κράτους και αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών πληρωμών. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην καταβολή δύο μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους (για τον Δεκέμβριο και για τον 13ο) αλλά και στο γεγονός πως πολλά από τα συμβόλαια του κράτους (εργολάβοι, προμηθευτές κτλ) είναι πληρωτέα στο τέλος του έτους.

 Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η σημερινή έκδοση (η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πρωί της Παρασκευής) δεν σχετίζεται με τις ανάγκες διαχείρισης του χρέους, οι οποίες έχουν ικανοποιηθεί για τους επόμενους 4 με πέντε μήνες, τουλάχιστον. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η έκδοση σχετίζεται με τα προβλήματα διαχείρισης της ρευστότητας του κράτους, τα οποία ως γνωστό, δημιούργησαν, εδώ και μήνες, ανησυχία στο Υπουργείο Οικονομικών. Εξάλλου, το μικρό μέγεθος της έκδοσης δεν προσφέρεται για ουσιαστική κάλυψη αναγκών του χρέους.

Η έκδοση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μικρούς θεσμικούς επενδυτές, όπως ταμεία προνοίας, αλλά και φυσικά πρόσωπα μπορούν να το αποκτήσουν στην πρωτογενή αγορά. Δεν είναι ακόμα γνωστές περεταίρω λεπτομέρειες που αφορούν στην διαδικασία προσφοροδότησης για το χρεόγραφο. Σημειώνεται πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται, επίσης, και σε έκδοση μίας ακόμα «πατρίδας» χρέους πριν το τέλος του έτους, η οποία να απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μάλλον η επόμενη έκδοση θα είναι υπό την μορφή T-bills, αλλά το ύψος της έκδοσης και το ονομαστικό επιτόκιο δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s