Περικοπές που καταγράφονται σαν…ανάπτυξη

Eνδιαφέρον προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως είχε αναφερθεί και επίσημα, στον προϋπολογισμό οι εισφορές δεν «φαίνονται» στις δαπάνες, αφού τα χρήματα θα δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους και στη συνέχεια θα επιστραφούν από αυτούς στην κυβέρνηση. Έτσι, το ποσό που αναλογεί στις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, «καταγράφεται» στο ΑΕΠ ως κυβερνητική δαπάνη. Στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή στην επιστροφή των χρημάτων από τους δημόσιους υπαλλήλους πίσω στο κράτος, δεν φαίνεται να γίνεται «συναλλαγή» και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή των χρημάτων δεν περιλαμβάνεται στο ΑΕΠ.

Γειά σου ρε μά'ειρα!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτά το Υπουργείο Οικονομικών στην ιστοσελίδα του, οι εισφορές υπολογίζονται ως εξής: Στην εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για τις συντάξεις τους, ύψους 3% των μισθών, το κράτος θα δώσει και στη συνέχεια θα πάρει πίσω 56 εκατ. ευρώ. Από την εισφορά για το ταμείο χηρείας, το κράτος θα δώσει 14 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα τα πάρει πίσω, ενώ από τις έκτακτες κλιμακωτές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, το κράτος θα δώσει και θα του επιστραφούν 27 εκατ. ευρώ.

 Συνολικά, το ποσό των εισφορών είναι 97 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012, ένα ποσό το οποίο, ενώ περικόπτεται, την ίδια ώρα καταγράφεται ως δαπάνη. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,57% του ΑΕΠ (τιμές του 2011) και, από τη στιγμή που μετράται σε αυτό, αποτελεί μέρος του ΑΕΠ. Έτσι, προκύπτει πως το ΑΕΠ του 2012 θα «αυξηθεί» κατά 0,56% μέσα από μια «συναλλαγή», η οποία δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία. Επομένως, χρειάζεται προσοχή στους υπολογισμούς της αύξησης του ΑΕΠ για το 2012, αφού ένα μέρος των δαπανών είναι πλασματικό.

Σημειώνεται πως οι δαπάνες του κράτους για τις ίδιες τις συντάξεις και τα ταμεία, ούτως ή άλλως θα γίνονταν και επομένως δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Υ.Γ. Αφού μιλούμε για αναπτυξιακές δαπάνες, ας μιλήσουμε και για αναπτυξιακές περικοπές…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s