Ψέματα, sms και εφάπαξ…

Η χτεσινή ημέρα ήταν ιστορική. Για πρώτη φορά, ίσως, οι ανεύθυνοι βρίσκονταν έξω από την Βουλή και οι σοβαροί μέσα. Και δεν μιλώ για τους πολύτεκνους. Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, καταθλιπτικά κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν έβρισκε πρόσχημα για να αλλάξει γνώμη για τα συμφωνηθέντα, αναγκάστηκε να φανταστεί δύο νομοσχέδια που ποτέ δεν υπήρξαν.

Οι δύο νευρίασαν με τους ψιθύρους του τρίτου...

Μάλιστα, την ίδια ώρα που ο κ. Χατζηπέτρου έκανε δηλώσεις για τον δημόσιο διάλογο και την απεργία κατά του παγώματος μισθών, η ΠΑΣΥΔΥ έστελνε μηνύματα sms αλλά και τυπωμένα non papers (έλεος) στα μέλη της, με τα οποία τα «ενημέρωνε» πως οι πολιτικοί προωθούν κρυφά νομοσχέδια για φορολόγηση του εφάπαξ και αποκοπή του 13ου μισθού.  Άλλοι τα έριχναν στον Αβέρωφ, άλλοι στον Κίκη.

Μπορεί να έγινε πριν από μία δύο εβδομάδες η «συνεννόηση» της ΠΑΣΥΔΥ με την κυβέρνηση πως θα πέσει «μια 24ωρη» για την τιμή των όπλων αλλά ως εκεί, αλλά αυτό ήταν κάτι διαφορετικό: Με την αιφνίδια απεργία της το πιο κρίσιμο διήμερο της οικονομίας, η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ επιχείρησε να κόψει όλα τα μέτρα, αλλά τον ίδιο τον προϋπολογισμό. Αν απέτυχαν, απέτυχαν διότι για πρώτη φορά οι πολιτικοί κατάφεραν (αμάν) να δείξουν σοβαρότητα και να περάσουν τα νομοσχέδια.

Σήμερα, οι «απεργοσπάστες» κακοπληρωμένοι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες της Βουλής θα κάνουν και πάλι το δικό τους κομμάτι για να σωθεί η οικονομία και θα παριστάνουν τους στενογράφους. Την ίδια στιγμή, οι προνομιούχοι με μόνιμη εργασία και αβέρτα επιδόματα (οι «εργαζόμενοι») θα βρίσκονται, είτε έξω με τις σφυρίχτρες, είτε στα καφέ της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους με φραπέ.

Αυτή η στήλη έγραψε πριν από μία εβδομάδα πως όλη η στάση της ΠΑΣΥΔΥ σχετίζεται άμεσα με τις εκλογές για την ηγεσία της συντεχνίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Χτες, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση/πληροφορία (για άλλη μια φορά) αφού η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ έβαλε στο περιθώριο τα πιο πολλά από τα μέλη της, για να εξυπηρετήσει εκείνους που έχουν «λόγο και ρόλο» στις εκλογές. Δηλαδή, κατά κύριο λόγο, τους υψηλόμισθους. Γι αυτό και το «καυτό» θέμα πίσω από την δικαιολογία του παγώματος αφορά κυρίως αυτούς.

Η αλήθεια είναι πως τα κόμματα, ομόφωνα, κατέθεσαν τροπολογία για το πάγωμα, μετά από εισήγηση των Νικολαΐδη, Συλλούρη και Περδίκη. Ως έχει, από το πάγωμα των μισθών την γλιτώνουν όσοι βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακάς τους και δεν έχουν να παίρνουν προσαυξήσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Έτσι, το πάγωμα «πιάνει» μόνο όσους έχουν προσαυξήσεις για να χάνουν. Η τροπολογία λέει πως όσοι είναι στην κορυφή της κλίμακάς τους, θα κάνουν κλιμακωτή έκτακτη εισφορά με αρχή το 2,5%. Η ενόχληση είχε να κάνει παραπάνω με τους υψηλόμισθους, οι οποίοι θα έπρεπε να δώσουν 4%.

Γι αυτό και στήθηκε αυτή η αντίδραση, με πρόφαση το ίδιο το πάγωμα, έστω κι αν τεχνοκράτες της κυβέρνησης (μέλη της ΠΑΣΥΔΥ) δηλώνουν πως με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι αδικίες εις βάρος όσων δεν βρίσκονται ήδη στην κορυφή της μισθολογικής τους κλίμακας.

Η δικαιολογία πως η απεργία είχε να κάνει με το ίδιο το πάγωμα των μισθών, είναι φτηνιάρικη και μόνο παλαβούς μπορεί να πείσει. Εδώ που φτάσαμε, όμως, ακόμα και το πάγωμα των μισθών που τσάκισαν την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά προκαλεί αντιδράσεις, έστω κι αν οι αντιδράσεις περιορίζονται μόνο σε όσους δεν αντιλαμβάνονται τί μας περιμένει (και ιδίως τί περιμένει τους ίδιους) μέσα στο 2012.

Γι αυτό και χτες βγήκε στην επιφάνεια και η χοντρή, πλέον, κόντρα μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ από την μια και της ΠΕΟ και ΣΕΚ από την άλλη, αφού η στάση της ΠΑΣΥΔΥ έβγαζε ανευθυνότητα στις συντεχνίες που έχουν και μέλη στον ιδιωτικό τομέα τα οποία αναζητούν εργασία και ευκαιρίες: Οι άνεργοι θα γέμιζαν τις κερκίδες του ΓΣΠ και του Τσιρείου, και οπού νά’σαι θα χρειαστεί και ο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Χτες, όμως, βγήκε και κάτι καλό. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι κατάλαβαν πως η ΠΑΣΥΔΥ εκπροσωπεί όλα της τα μέλη ίσα, αλλά κάποια μέλη πιο ίσα από τα άλλα. Και, οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να δείξουν την σοβαρότητα που για αρκετό καιρό κατάφερναν να αποφύγουν.

Η εικόνα της Κύπρου, πως δεν καταφέρνει να λάβει μέτρα αλλά κολλάει σε μικροκινήσεις, αντιστράφηκε. Όχι μόνο χάθηκε η συναίνεση, αλλά υπήρχαν και πρακτικά προβλήματα στη Βουλή που να δικαιολογούν μια νέα καθυστέρηση. Αλλά, παρά τις νέες δυσκολίες, η πολιτική ηγεσία κατάφερε (επιτέλους) να σταθεί υπεύθυνα μπροστά στις περιστάσεις.

Έτσι, η «άποψη» που σκεφτόμουν να γράψω χτες το πρωί, πως οι πολιτικοί δείχνουν δειλοί και δέχονται να τους πάρει ομήρους το πιο μικρό λόμπι της χώρας, δεν στέκει πλέον.

Εάν υπάρχει κάτι το θετικό, είναι αυτό: Ακόμα και η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, και ακόμα και με την πολιτική των ψιθύρων και των ψεμάτων, δεν μπόρεσε αυτή την φορά να σταματήσει την Βουλή από το να κάνει αυτό που πρέπει. Τώρα, ας συνεχίσουν οι Βουλευτές, για να σωθούμε όλοι.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).

 

ΥΓ. (update) Και, σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω, από την ώρα που γράφτηκε αυτό το κείμενο, κυκλοφόρησαν νέα sms και φήμες πως ο Κίκης Καζαμίας διέταξε να μην πληρωθούν όσοι θα εργαστούν στα εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές εκλογές. Ντροπή.

Advertisements

2 thoughts on “Ψέματα, sms και εφάπαξ…

    • Υπάρχουν δύο κωλύματα. Το πρώτο είναι η εκπαίδευση των ατόμων που θα λάβουν μέρος. Φυσικά, θα μπορούσε αυτό να είχε γίνει άσχετα με την απεργία, αν ήθελε να ακολούθησε η κυβέρνηση πολιτική «απασχόλησης» των ανέργων, έστω και για μια ημέρα. Φυσικά αυτό θα ήταν δύσκολο πολιτικά («εν κάνει που μας εκόψετε τους μισθούς, να το χάσουμε και τούτο;). Το δεύτερο κώλυμα, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, είναι νομικό, αφού φαίνεται πως πρέπει να είναι υπάλληλοι (με Κάποιο τρόπο) του δημοσίου. Ίσως στο δεύτερο να κάνω λάθος, όμως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s