Πρώτη ανάγνωση των δημοτικών

www. kathimerini.com.cy 

Στρέβλωση στην εικόνα της αποχής – Σοβαρά μηνύματα από Λάρνακα και Στρόβολο – Πρέπει να προβληματίσει τον ΔΗΣΥ η Πάφος – Αλλά ο ΔΗΣΥ ήταν ο καθαρός (και μεγάλος) νικητής

Σχετικά εύκολη είναι η ερμηνεία του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών: Η υψηλή αποχή, ιδίως σε Λεμεσό και Λευκωσία, η αποτυχία των υποψηφίων του ΑΚΕΛ (με «ειδικές» εξαιρέσεις την Πάφο και Λεμεσό) και η μεγάλη ευκολία με την οποία ήρθε το αποτέλεσμα σε Στρόβολο και Λάρνακα για την αντιπολίτευση, θα αποτελέσουν τα κεντρικά μηνύματα κομμάτων και σχολιαστών.

Τί λέει η ττενέκκα;

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλες πλευρές που θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής διαχείρισης. Ο ΔΗΣΥ δικαιούται να πανηγυρίζει για τις επιλογές του, ιδίως με δεδομένο ότι ήταν ο μεγάλος ηττημένος των συμμαχιών πριν να αποδειχθεί ο μεγάλος νικητής της κάλπης. Εσωτερικά, όμως, πέρα από το μήνυμα που θα δώσει ο ΔΗΣΥ δημοσίως, θα πρέπει να υπάρξει και κάποια νηφαλιότητα στην «κατ’ ιδίαν» ερμηνεία του αποτελέσματος.

Όσον αφορά στην Πάφο, ο ΔΗΣΥ δεν είχε την ικανότητα να διαχειριστεί όπως έπρεπε την προεκλογική καμπάνια του υποψήφιου που υποστήριξε. Η αποτυχία είχε προδιαγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, όταν –κυρίως λόγω προσώπων που ήταν αναμεμειγμένα- η εκστρατεία του ΔΗΣΥ στον συγκεκριμένο δήμο, επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε κτυπήματα κάτω από την μέση. Ο έλεγχος των στελεχών του κόμματος που έχουν τέτοιο ιστορικό, θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο των μελλοντικών κινήσεων του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η αποχή
Στην Λευκωσία, όπου η αποχή ήταν 40%, φαίνεται πως λειτούργησε το ίδιο φαινόμενο με την Λεμεσό, όπου η εύκολη επικράτηση του φαβορί αύξησε την ήδη ενισχυμένη αποχή. Το 8% της αποχής ανά το Παγκύπριο, επικεντρώθηκε σε αυτούς τους δύο δήμους (πάνω από 44,000 άτομα). Εάν υπολογίσουμε και την Λάρνακα, όπου επίσης υπήρχε άνετο φαβορί, τότε αυτοί οι τρεις (μεγάλοι) δήμοι «ευθύνονται» για το 10,1% της αποχής. Εάν, δηλαδή, ολόκληρη η υπόλοιπη Κύπρος ψήφιζε με 0% αποχή, τότε η συνολική αποχή από τρεις δήμους με καθαρά φαβορί, θα ήταν 10%. Ψηλή, όμως, ήταν και η αποχή στον Στρόβολο, όπου υπήρχε μεν φαβορί, όχι όμως τόσο άνετο (και τελικά, έχασε).

Άρα, το πολιτικό μήνυμα της αποχής δεν μπορεί να είναι τόσο ξεκάθαρο και θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανάλυση ανά κόμμα και ανά δήμο για να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως το μήνυμα της αποχής δεν ήταν σημαντικό.

Λευκωσία
Επιστρέφοντας στην Λευκωσία, αξίζει να σημειωθεί η αρνητική εντύπωση που προκάλεσε το γεγονός ότι η επιφανής μητέρα του νέου δημάρχου έκανε «επίσημες» δηλώσεις στα κανάλια, πριν μιλήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Δημιουργήθηκε άσχημη εντύπωση (όπως όλοι αντιλαμβάνονται) και ο κ. Γιωρκάτζης θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά τέτοια σοβαρά επικοινωνιακά σφάλματα. Κατά τα άλλα, είναι ξεκάθαρο πως και εκεί λειτούργησαν μόνο εν μέρει τα κόμματα και ως το αποτέλεσμα είχε άμεση σχέση με τα τζάκια και τις κοινωνικές διασυνδέσεις της πόλης, όπως έγινε εξάλλου και στην Λεμεσό.

Στρόβολος-Λάρνακα
Ίσως το σημαντικότερο πολιτικό/κομματικό μήνυμα να προήρθε από τον Στρόβολο και την Λάρνακα. Όχι τόσο διότι επικράτησαν οι Σαββίδης και Λουρουτζιάτης, αλλά διότι επικράτησαν με εντυπωσιακή άνεση στις δύο από τις τρεις εκστρατείες όπου ο χρωματισμός ήταν πιο έντονα κομματικός σε σχέση με άλλες αναμετρήσεις. (Η τρίτη ήταν στην Πάφο, όπου όμως και οι προσωπικές κόντρες ήταν ακόμα πιο σημαντικές) Εκεί ίσως να ανήκει η πιο σημαντική κομματική ανάλυση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει και σημαντική παράμετρος όσον αφορά στους ίδιους τους υποψήφιους.

Γενικότερα, για άλλη μια φορά φαίνεται πως οι δημότες δεν ψήφισαν κόμμα και είναι σημαντικό πως στις πιο πολλές εκστρατείες, η κομματική διάσταση ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Για παράδειγμα σε Έγκωμη και Άγιο Δομέτιο, όπως και αλλού, ανατράπηκε ο κομματικός συσχετισμός δυνάμεων. Το πιο σημαντικό παράδειγμα, όπως είναι στην Κερύνεια, όπου υποψήφιος που απολάμβανε την στήριξη όλων (ουσιαστικά) των κομμάτων, δεν έλαβε αντίστοιχη στήριξη από τους ψηφοφόρους και κατατάχθηκε τέταρτη από τέσσερις, με πολύ μεγάλη απόσταση από τους άλλους.

Καταληκτικά, από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να αγνοηθεί το συμπέρασμα πως το ΑΚΕΛ έχει πρόβλημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι. Στο ΔΗΚΟ, οι εσωτερικές τριβές με γεωγραφική διάσταση, έχουν ακόμα να δώσουν και να πάρουν. Αντίστοιχα, μεγάλος νικητής φάνηκε ο ΔΗΣΥ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις ιδιαιτερότητες των δημοτικών εκλογών, ενώ στον Συναγερμό πρέπει να τους προβληματίσει, όχι τόσο η ήττα στην Πάφο, όσο κυρίως οι λόγοι που την προκάλεσαν.

Απόν την άλλη, πρέπει να σημειωθούν οι σημαντικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη. Πάνω από την «νίκη του ΔΗΣΥ», ίσως να είναι ακόμα σημαντικότερη η «ήττα του ΑΚΕΛ», όπως και οι ίδιοι σχολιάζουν από απόψε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ.

Επιπλέον, το μήνυμα της αποχής είναι πολύ σημαντικό, ιδίως με δεδομένο ότι αυτή εστιάζεται στους νέους, για άλλη μια φορά. Ωστόσο, πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική ανάλυση της αποχής, αφού στρεβλώνεται η εικόνα από μεγάλους δήμους που είχαν άνετα φαβορί.

4 thoughts on “Πρώτη ανάγνωση των δημοτικών

  1. Έτσι όπως το γράφετε, φαίνεται πως η οπτική σας γωνία είναι αυτή του ΔΗΣΥ.

    • Όχι απαραίτητα. Θεωρώ καθαρό νικητή τον ΔΗΣΥ απο τις εκλογές. Αλλά κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Το σχόλιο για την αποχή επίσης τους αφορά όλους..πρέπει να την αναλύσουν προσεκτικά

  2. Ξαναδιαβάστε το, αν μπορείτε, ψυχρά και θα καταλάβετε. Δίνετε δυσανάλογα μεγάλη έκταση στον ΔΗΣΥ, τόση που δεν δικαιολογείται απ’ το ότι ήταν ο νικητής.
    Και κυρίως σας προδίδουν οι συμβουλές που δίνετε στον ΔΗΣΥ («θα πρέπει να υπάρξει και κάποια νηφαλιότητα στην «κατ’ ιδίαν» ερμηνεία του αποτελέσματος», «ο κ. Γιωρκάτζης θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά τέτοια σοβαρά επικοινωνιακά σφάλματα. Κατά τα άλλα»). Οι παραινέσεις δεν έχουν θέση σε δημοσιογραφικές αναλύσεις, παρά μόνο σε προτάσεις επικοινωνιακής πολιτικής κομμάτων.

  3. Υπερβάλλεις. Εισηγήσεις ή «συμβουλές» έγραψα πολλές φορές και για πολλούς. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση αυτό το blog δεν είναι «δημοσιογραφικό» και δεν δεσμεύει την Καθημερινή -είναι προσωπικό και είναι εκ φύσεως στημένο για να εκφράζει προσωπική άποψη.
    Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως γράφω υπέρ του ενός ή του άλλου. ό,τι δω, σφυρίζω. Από την άλλη, ουδείς αλάθητος -κι αυτό ένα από τα μηνύματα του blog.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s