To παρασκήνιο της απεργίας…

Η όλη ιστορία με την απεργία της ΠΑΣΥΔΥ άρχισε το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του σώματος. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου έλαβε μήνυμα –από άγνωστο άτομο– με το οποίο πληροφορήθηκε πως σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού και του Αβέρωφ Νεοφύτου (άλλοι βάζουν στη συνάντηση και τον Νικόλα Παπαδόπουλο), ζητήθηκε από τους δημόσιους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με την πληροφορία, ήταν να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εισαγωγή νομοσχεδίων σύμφωνα με τα οποία θα γινόταν αποκοπή του 13ου μισθού στο Δημόσιο και θα επιβαλλόταν φορολόγηση κατά 40% του εφάπαξ.

Αργότερα κυκλοφόρησε άλλη πληροφορία, και πάλι από την ΠΑΣΥΔΥ, για άλλη συνάντηση, την Τρίτη σε άλλο χώρο. Τέλος, το απόγευμα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως είχαν κατατεθεί στη Βουλή και σχετικά νομοσχέδια (δεν χρειάζεται νομοσχέδιο για τον 13ο μισθό), κάτι που ωστόσο δεν συνέβη ποτέ.

Ο κ. Χατζηπέτρου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση πως υπήρχε «μυστική συμφωνία» για κατάθεση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχεδίων στη Βουλή, τα οποία θα ψηφίζονταν άμεσα, και τα οποία προέβλεπαν φορολόγηση του εφάπαξ κατά 40% και μείωση στον 13ο μισθό.

Με βάση την πιο πάνω «πληροφόρηση», η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει, κατεπειγόντως, παναπεργία με άμεση ισχύ. Σχεδόν ταυτόχρονα, έγινε και η έκκληση στους δημόσιους υπαλλήλους να μην εργαστούν (σε εθελοντική βάση) την Κυριακή στις δημοτικές εκλογές με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα, τα οποία προφανώς θα επιθυμούσαν διακαώς τη διεξαγωγή των εκλογών. Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης, ήταν προγραμματισμένα για ψήφιση τα 22 νομοσχέδια που αφορούσαν στα μέτρα για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών.

Ήταν προμελετημένη, καρφωτή και μιλημένη...

«Αβέρωφ και Κίκης»


Η απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ άρχισε άμεσα να διαβιβάζεται σε δημόσιους υπαλλήλους με διάφορους τρόπους: μηνύματα sms, τηλεφωνήματα, ακόμα και εγγράφως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έγγραφα που δεν έφεραν, ούτε τίτλο ούτε υπογραφή. Έτσι άρχισε η παναπεργία. Μέχρι το μεσημέρι άρχισαν, μάλιστα, να μαζεύονται δημόσιοι υπάλληλοι έξω από τη Βουλή, εκφράζοντας παράπονα για τις «αιφνίδιες αποφάσεις» που αφορούσαν στο εφάπαξ και τον 13ο μισθό. Οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που μαζεύτηκαν στη Βουλή, μάλιστα, σε συνομιλίες τους με την «Κ» τόνιζαν πως είναι «απαράδεκτο να μειωθεί ο 13ος μισθός» και πως «οι μυστικές συμφωνίες του Αβέρωφ με τον Κίκη για το εφάπαξ» δεν θα περάσουν. 

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί και συνδικαλιστές αντάλλασσαν μανιωδώς τηλεφωνήματα για να εξακριβώσουν τι συνέβαινε και, όταν διαφάνηκε πως τέτοια «κρυφή συμφωνία» δεν υπήρχε, οι ΣΕΚ και ΠΕΟ αποφάσισαν αμέσως να μην κινηθούν προς στήριξη της «παναπεργίας», η οποία τελικά περιορίστηκε στο Δημόσιο. 

Η συνάντηση που φέρεται να είχε γίνει, αλλά και η συμφωνία, δεν έγιναν ποτέ, ούτε υπήρχε καμία συμφωνία για υιοθέτηση «κρυφών» νομοσχεδίων. Γι’ αυτό και στις δημόσιες δηλώσεις της, η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ έκανε αναφορές στην απόφαση για πάγωμα των μισθών την οποία είχε αποδεχτεί προς ημερών, εκφράζοντας όμως και ενστάσεις.

Είναι πάντως άξιο απορίας, γιατί, ενώ τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ ενημερώνονταν για τα δύο επίμαχα νομοσχέδια (εφάπαξ και 13ο μισθό), την ίδια ώρα η ηγεσία της συντεχνίας έκανε αναφορές στο πάγωμα των μισθών.

Δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια τι είναι εκείνο που οδήγησε την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ στην αιφνίδια απόφαση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν προαποφασισμένη, αφού πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από την Τρίτη για «δραστικές κινήσεις που θα σταματήσουν τα πάντα». Η απόφαση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, πάντως, οδήγησε τη συντεχνία του Δημοσίου σε πλήρη απομόνωση από όλα τα κόμματα, τις άλλες συντεχνίες, ακόμα και το Προεδρικό, το οποίο έδινε στήριξη στην ΠΑΣΥΔΥ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα.

Κι αυτό, διότι η κίνηση αιφνίδιας απεργίας, και μάλιστα σε συνδυασμό με τη σαφή πρόθεση την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, δημιούργησε την εντύπωση πως η ΠΑΣΥΔΥ θα λειτουργούσε εκβιαστικά, χωρίς μάλιστα να υπάρχει στο τραπέζι κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί μια τέτοια στάση. 

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Χατζηπέτρου με τους πολιτικούς αρχηγούς το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την απόφαση για «παναπεργία» φέρεται να είχε επιμείνει πως ο λόγος για την απεργία ήταν αποκλειστικά το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και όχι άλλος λόγος.

Έγιναν και σκέψεις 


Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως, τόσο ο 13ος όσο και η φορολόγηση του εφάπαξ τέθηκαν επί τάπητος προ δύο μηνών. Ο μεν 13ος αποτελεί σοβαρό κενό στη διαχείριση της ρευστότητας του κράτους αλλά τελικά η σκέψη για αντικατάσταση μέρους του με ομόλογα ή άλλα προϊόντα, εγκαταλείφτηκε. Όσον αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ, και εκείνη η σκέψη αναβλήθηκε για να προχωρήσει μέσα στο 2012, ή μάλλον μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η στάση της ΠΑΣΥΔΥ ερμηνεύτηκε από πολλούς βουλευτές, όλων των κομμάτων, ως κίνηση που αποσκοπούσε σε μπλοκάρισμα των μέτρων εξυγίανσης και του ίδιου του προϋπολογισμού. Εικάζεται, μάλιστα, πως η απόφαση είχε σχέση και με την προώθηση νομοσχεδίου για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στα 64, το οποίο τελικά αναβλήθηκε για τις αρχές του 2012. 

Με δεδομένο, όμως, πως μια καθυστέρηση στην ψήφιση των μέτρων ή στον προϋπολογισμό θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, αποφασίστηκε σχετικά εύκολα κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών να προχωρήσει η Βουλή με την ψήφιση, άσχετα με τα όποια πρακτικά προβλήματα μπορεί να υπάρξουν λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του Σώματος.

Δημιουργήθηκε, τελικά, ένα κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αισθάνθηκαν, όχι μόνο εξαπατημένοι, αλλά και τον κίνδυνο που προέκυπτε για την ίδια την οικονομία. Μάλιστα, η έκκληση της ΠΑΣΥΔΥ στα μέλη της να μην εργαστούν για τις δημοτικές και να μην ψηφίσουν, εδραίωσε την εντύπωση πως επρόκειτο για μια ανεύθυνη και αδικαιολόγητη απόφαση, η οποία θα μπορούσε να είχε μεγάλες προεκτάσεις για τον τόπο.

Είχαν συμφωνήσει

Πρέπει να σημειωθεί πως πριν από τρεις εβδομάδες, υπήρξε συμφωνία μεταξύ Γλαύκου Χατζηπέτρου και κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε πως τα μέτρα εξυγίανσης θα γίνουν αποδεκτά, αλλά η ΠΑΣΥΔΥ θα έκανε μία «έως και 24ωρη» απεργία «για την τιμή των όπλων». Η πληροφορία αυτή είχε διασταυρωθεί όταν «έκλεισε», με πηγές διάφορα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Η απόφαση της περασμένης Τετάρτης εισπράχτηκε ως παραβίαση της συμφωνίας από την κυβέρνηση, η οποία αισθάνθηκε παραπλανημένη από την ΠΑΣΥΔΥ, αφού η απόφαση για την απεργία έγινε αιφνιδίως, και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία. 

Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΥΔΥ, με τον τρόπο που έλαβε την απόφαση και με τις ψευδείς «πληροφορίες» που απέστειλε στα μέλη της, αποξένωσε εντελώς τα μέλη της Βουλής στο σύνολό τους. 

Ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στάση πολλών μελών της ΠΑΣΥΔΥ, τα οποία αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην απεργία και τα οποία, μετά τη διευκρίνιση πως δεν υπήρχε τίποτε που να σχετίζεται με το εφάπαξ και τον 13ο μισθό, επίσης αισθάνθηκαν εξαπατημένοι.

Ο τρόπος που λήφθηκε η απόφαση για την απεργία, χωρίς καν να γίνει επαφή με την κυβέρνηση ή πολιτικούς αρχηγούς και χωρίς να γίνουν δεύτερες σκέψεις ή διασταύρωση της «πληροφορίας», άδειασε την αξιοπιστία της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ. 

Επίσης, σημαντικό ήταν το δεδομένο πως, εκτός από τις αντιδράσεις των μελών της ΠΑΣΥΔΥ, διαφάνηκε από την Παρασκευή πως τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ θα εργάζονταν για τις δημοτικές εκλογές. 

Αυτή η απομόνωση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά κυρίως και οι έντονες αντιδράσεις των μελών της, όταν διαφάνηκε πως οι «πληροφορίες» στις οποίες στηρίχτηκαν οι αντιδράσεις ήταν αναληθείς, οδήγησαν τελικά την ΠΑΣΥΔΥ σε αντιστροφή των αποφάσεων, τουλάχιστον για τις δημοτικές εκλογές.

Οι λεπτομέρειες άλλαξαν τα πάντα

Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η απεργία στη Βουλή, έδωσε την εντύπωση πως βασική επιδίωξη της απεργίας ήταν να καταστεί αδύνατη η ψήφιση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση, αλλά και ο προϋπολογισμός. Κι αυτό διότι κάποιοι από τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς έφευγαν από το κτήριο για να λάβουν μέρος στην απεργία, προχώρησαν σε απαράδεκτες κινήσεις «δολιοφθοράς». Τα συστήματα μικροφωνικής της Βουλής, τα οποία ελέγχονται από συγκεκριμένο δωμάτιο στο οποίο στεγάζονται τα συστήματα, είχαν κλείσει.

Μάλιστα, σε προσπάθειες κοινοβουλευτικών συνεργατών για να ενεργοποιηθούν τα συστήματα έγινε αντιληπτό πως η παροχή ρεύματος στο συγκεκριμένο δωμάτιο είχε διακοπεί από συγκεκριμένο διακόπτη. Έτσι, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει η παροχή ρεύματος, αφού ουδείς από τους παρόντες δεν γνώριζε πού βρίσκονταν οι επί μέρους διακόπτες ρεύματος. 

Αυτό το γεγονός εξόργισε τους βουλευτές, με τον Άντρο Κυπριανού να απαιτεί την διεξαγωγή έρευνας, αφού ήταν ξεκάθαρο πως στόχος ήταν να δυσκολευτεί το έργο της Βουλής στην ψήφιση των νομοσχεδίων. Παράλληλα, σημειώνεται πως, αρχικά είχε κλειδώσει και η αίθουσα της Ολομέλειας, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, αλλά εύκολα εντοπίστηκε… το κλειδί.

Παρομοίως, παρουσιάστηκε πρόβλημα (και πάλι ηλεκτρικής φύσεως) στην πόρτα ασφαλείας του γραφείου του προέδρου της Βουλής, η οποία τελικά έπρεπε να παραβιαστεί για να μπορέσει ο κ. Ομήρου να παραστεί στην Ολομέλεια. 

Σημειώνεται επίσης πως οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες που στενογράφησαν τις συνεδρίες της Ολομέλειας και της Επιτροπής Οικονομικών την Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα, δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα και προπηλακισμούς από υπαλλήλους της Βουλής που έλαβαν μέρος στην απεργία. Το ίδιο συνέβηκε και με υπαλλήλους που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών για να βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εργασιών της. 

Όλα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην εντύπωση πως επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια που στόχο είχε την διακοπή των εργασιών της Βουλής, και μάλιστα σε μια κρίσιμη για τον τόπο στιγμή.

Η απόφαση για παναπεργία, η οποία λήφθηκε επί τόπου από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, και χωρίς καμία εκ των προτέρων επαφή με την κυβέρνηση, τουλάχιστον για να διασταυρωθούν οι πληροφορίες, δημιούργησε πολλά προβλήματα και στη συνοχή της συντεχνίας. 

Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι τελικά επέλεξαν να εργαστούν την Τετάρτη (και ορισμένοι και την Πέμπτη), παρατηρήθηκαν και «συγκρούσεις». Σε ορισμένα Υπουργεία, επιβεβαιώνεται πως κυκλοφόρησαν λίστες με τα ονόματα όσων είχαν εργαστεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s