Το πιο απλό βήμα για ανάπτυξη: Ακέφαλη η ΕΠΑ 7 μήνες…

(Το κείμενο γράφτηκε μαζί με την Μιραντα Λυσανδρου)

 

Στην ουσία επί επτά ολόκληρους μήνες η ΕΠΑ υπολειτουργεί, αφού δεν μπορεί να προβεί σε εξέταση καταγγελιών ή σε αυτεπάγγελτες έρευνες αναφορικά με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εταιρειών για καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, ώστε να λάβει τα ανάλογα μέτρα για την προστασία του ανταγωνισμού και του καταναλωτή. 

Δεν μπορεί επίσης να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει όλες εκείνες τις υποθέσεις που λήφθηκαν επί εποχής Κωστάκη Χριστοφόρου και έχουν ακυρωθεί η μία μετά την άλλη, μετά την ακύρωση του διορισμού του.

Μπας και κάποιοι δεν παίρνουν σοβαρά τον ανταγωνισμό;

Στον αέρα βρίσκονται και σοβαρές εκκρεμούσες υποθέσεις που βρίσκονταν από τότε ενώπιον της ΕΠΑ, όπως π.χ. η έρευνα για το καρτέλ στο γάλα. Την ίδια στιγμή, προκύπτει πως οι αιτήσεις εταιρειών που μπήκαν στην αγορά τους τελευταίους μήνες, έχουν μείνει αναπάντητες χωρίς καμία αντίδραση από την ίδια την ΕΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους, στον σχεδιασμό τους για τους επόμενους μήνες και έτη και κάποτε ακόμα και στις σχέσεις τους με τους επενδυτές τους.

Η ΕΠΑ παραμένει ακέφαλη από τις 25 Μαΐου 2011, οπότε και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή των εταιρειών πετρελαιοειδών, έβγαλε ομόφωνη απόφασή με την οποία έκρινε ότι ο διορισμός του Κωστάκη Χριστοφόρου στη θέση του προέδρου είναι άκυρος, επειδή δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα για να βρίσκεται στη θέση αυτή και το Υπουργικό δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τον διορισμό του. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση των εταιρειών πετρελαιοειδών είναι μία από εκείνες που θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με αυτήν τον Σεπτέμβριο του 2009 η ΕΠΑ είχε επιβάλει πρόστιμο 42,7 εκατ. ευρώ στις εταιρείες με την κατηγορία της νόθευσης των τιμών και του ανταγωνισμού, πρόστιμο το οποίο οι εταιρείες αρνήθηκαν να καταβάλουν.

Σημαντικό στοιχείο στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έχει και άμεση σχέση με την από τότε στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στην ΕΠΑ, αφορά στον τρόπο με τον οποίο είχε γίνει ο διορισμός Χριστοφόρου.

Μάλιστα, από το λεκτικό της απόφασης προκύπτει πως, ακόμα κι αν, κατόπιν εξέτασης, κρινόταν πως ο κ. Χριστοφόρου πληρούσε τα κριτήρια για να διοριστεί στην προεδρία της ΕΠΑ, ο διορισμός και πάλι θα «έπεφτε». Κι αυτό, διότι το Υπουργικό τον διόρισε με κριτήρια που δεν είχαν σχέση με τα προσόντα του. Ενώ, λοιπόν, προέκυψε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πως η κυβέρνηση έπρεπε να αναζητήσει άτομα με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα τους –και όχι, λόγου χάριν, πολιτικά ή κομματικά κριτήρια– κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει από τότε, αφήνοντας γυμνή την αγορά.

Και κατασπατάληση


Από την αδικαιολόγητη στάση της κυβέρνησης να μη διορίσει νέο πρόεδρο επτά μήνες μετά την ακύρωση της πιο πάνω απόφασης, προκύπτει και το ζήτημα της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων, αφού τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής (είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης) και το προσωπικό, υπάρχουν 18 εργαζόμενοι συνολικά, εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά παρότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ολοκληρωτικά στους όρους απασχόλησής τους παρά τις καλές τους προθέσεις.

Πηγές από την ΕΠΑ εξέφρασαν στην «Κ» την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διοριστεί πρόεδρος με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά κενά στον τρόπο ελέγχου του ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά. 

«Αυτό που εμείς κάνουμε από τότε που ακυρώθηκε ο διορισμός του προέδρου είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο συγκέντρωσης των επιχειρήσεων και της έγκρισης συγχωνεύσεων ή εξαγοράς», μας ανέφερε στέλεχος της ΕΠΑ. Γύρω στις 25 – 30 υποθέσεις παρουσιάστηκαν ενώπιον της τετραμελούς πλέον ΕΠΑ αυτούς τους επτά μήνες για τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις, αφού ο νόμος προνοεί ότι η ΕΠΑ πρέπει να απαντήσει εντός ενός μήνα.

Ο νόμος, ωστόσο, περί προστασίας ανταγωνισμού, ο δεύτερος μετά τις συγχωνεύσεις που καλείται να εφαρμόσει η ΕΠΑ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς πρόεδρο. «Αυτό τον νόμο δεν μπορούμε να το εξετάσουμε πλήρως. Μελετούμε φυσικά κάποιες υποθέσεις, τις καταγγελίες που έρχονται, θέλουμε να είμαστε γνώστες του τι συμβαίνει στην αγορά, αλλά δεν μπορούμε να τις εξετάσουμε. Εμείς θεωρούσαμε ότι ο διορισμός του προέδρου θα γινόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα», μας ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ενώπιον της ΕΠΑ, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες, όχι για καρτέλ, και όχι τόσο σοβαρές.

«Για να απασχολείται με κάτι»


Ακριβώς για να απασχολείται κάπως το προσωπικό, η ΕΠΑ προώθησε και κάποιους κανονισμούς, ένα σχέδιο επιείκειας και προέβη σε κάποιες γνωματεύσεις που της είχαν ζητηθεί από τη Βουλή κι από διάφορα τμήματα του Δημοσίου.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Προσπαθούμε με κάποιο φιλότιμο να εργαστούμε στο μέτρο του δυνατού. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα διοριστεί ο νέος πρόεδρος για να λειτουργήσει και η Επιτροπή. Ο σκοπός μας είναι να είμαστε σε επαφή με τις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να βάλουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την οικονομία», κατέληξε το στέλεχος της ΕΠΑ.

Ωστόσο, και ασχέτως προθέσεων των μελών και των υπαλλήλων της επιτροπής, η ουσία του ζητήματος είναι πως η ΕΠΑ δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά της, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Μάλιστα, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει για συγκεκριμένη υπόθεση εταιρείας, η οποία έφτασε στο σημείο, αφότου οι επιστολές της στο Υπουργικό δεν έφεραν αποτέλεσμα, να απειλεί τη Δημοκρατία με αγωγή στο δικαστήριο της Ε.Ε.

Η εταιρεία κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού την «πήραν με το καλό» από την κυβέρνηση, απευθυνόμενοι στο φιλότιμο των στελεχών της και χρησιμοποιώντας το «πατριωτικό» επιχείρημα πως μια προσφυγή θα εξέθετε την Κύπρο. Ωστόσο, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να ανησυχεί το ίδιο για το γεγονός ότι η δική της στάση εκθέτει τη Δημοκρατία.

Δεν στεριώνει πρόεδρος

Φαίνεται πάντως ότι στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού δεν στεριώνει πρόεδρος. Ο προηγούμενος, πρόεδρος, Παναγιώτης Καλλής, είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2008, επειδή, όπως κατάγγειλε τότε, δεν του παρέχονταν τα τεχνικά μέσα για να διεκπεραιώσει τις σοβαρές υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της ΕΠΑ. Πριν από τον κ. Καλλή ήταν ο Γιώργος Χριστοφίδης, εναντίον του οποίου είχαν ξεσηκωθεί οι εργαζόμενοι στην ΕΠΑ, καταγγέλλοντάς τον για στενή παρακολούθησή τους μέσα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Ο Χριστόδουλος Τσιέλεπος, πρώτος πρόεδρος της ΕΠΑ είχε κατηγορηθεί για παραποίηση πρακτικών. 

Όπως διαφάνηκε, οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την ΕΠΑ κυρίως ως χώρο βολέματος στελεχών (ιδίως προέδρων) και ουδέποτε φάνηκε να υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να διοριστούν άτομα με τα σωστά, αξιοκρατικά, κριτήρια. Ακόμα, όμως, κι όταν διόριζαν κάποιον, ο οποίος έπρεπε πέρα από τα προσόντα να κατέχει και το «τσαγανό» για να «πειράξει φίλους» ανθρώπων με επιρροή, ουδέποτε φάνηκε, έστω και αμυδρά, διάθεση από πλευράς της κυβέρνησης για να στηρίξει την ΕΠΑ, της οποίας ο ρόλος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΟ: Πρώτα τα αυτονόητα


Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος της οικονομίας σήμερα, είναι πως τα μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων και διάσωσης των δημόσιων οικονομικών, δημιουργούν συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη. Μάλιστα, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς νέα ύφεση μετά από ένα έτος περίπου αναιμικής ανάπτυξης, ενώ οι επενδύσεις συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά στην οικονομία. Από την πλευρά, του, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται, εδώ και καιρό, σειρά μέτρων των οποίων στόχος είναι να δοθεί στην οικονομία η ευκαιρία να ανασάνει και να μπει σε πορεία ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, όμως, που η ίδια η αγορά, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της οικονομίας και τις τάσεις της ανάπτυξης, δεν γίνεται η παραμικρή κίνηση στο πιο εύκολο και αυτονόητο «μέτρο για ανάπτυξη», που αφορά στη λειτουργία της ΕΠΑ.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει γιατί επιμένει η κυβέρνηση να μη διορίζει νέο πρόεδρο στην επιτροπή, αλλά φαίνεται πως ανάμεσα στα «προσόντα» που αναζητά η κυβέρνηση για τον νέο πρόεδρο, είναι και κομματικά. Αλλιώς, θα είχε βρεθεί άτομο μέχρι τώρα. 

Αλλά, δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να δηλώνει πως επιθυμεί να τονώσει την ανάπτυξη, όσο δεν κάνει το πιο απλό και πιο αυτονόητο από τα «μέτρα για ανάπτυξη».

www.kathimerini.com.cy

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s