Σημαντική εξέλιξη το φυσικό αέριο, αλλά θέλει προσοχή…

 Έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων υπόσχεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Αφροδίτης, αν λάβει υπόψη κανείς το γεγονός ότι οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές κυμαίνονται γύρω στα 4,6-4,8 δολάρια ανά εκατ. BTU (MmBTU). Το κοίτασμα, μεγέθους 7 τρισ. cft (κυβικών πόδων), ισοδυναμεί με περίπου 7 δισ. MmBTU. Οι τιμές που αναφέρονται, προέρχονται από τα συμβόλαια για παράδοση μέσα στο 2014.

Στους υπολογισμούς, όμως, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες παραγωγής και τα μερίδια της εταιρείας που κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Επομένως, οι αξίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Οι έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία είναι ήδη ορατές. Οι υπηρεσίες υποστήριξης, που έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τις ολοκληρωμένες τους διαστάσεις, υπόσχονται να δώσουν μια πολύ σημαντική τονωτική ένεση στην οικονομία. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται άμεσα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δημιουργούνται άλλες 1,35 θέσεις εργασίας έμμεσα στην οικονομία. Αυτό προκύπτει από σχετικές μελέτες, αλλά και από τους μέσους όρους του λόγου άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Ήδη, καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον από πολλές ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η γνωστή Halliburton, για την παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια της εκμετάλλευσης. Κυπριακές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει αρκετά σημαντικά συμβόλαια για υπηρεσίες υποστήριξης στην υφιστάμενη πλατφόρμα της Noble, η οποία ωστόσο είναι πλατφόρμα εξερεύνησης και όχι εκμετάλλευσης. Δεν είναι ακόμα βέβαιο κατά πόσον υπάρχει «ανοικτό πεδίο» για άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών –και ιδίως πλοιοδιαχειριστικές εταιρείες με εξειδικευμένα σκάφη- για να μπουν στο παιγνίδι.

Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη έχει δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, σε παράλιες περιοχές και σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχετίζεται και με την τουριστική βιομηχανία. 

Συνιστάται και προσοχή
Πέρα από την φυσιολογική ευφορία που προκαλεί στην οικονομία η ανακάλυψη του φυσικού αερίου, παραμένουν σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων. Θα πρέπει να αναμένεται άμεση «αντίδραση» από την αγορά, αλλά και αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, ενώ και οι ξένες επενδύσεις (άμεσες και άλλες) θα πρέπει να αναμένεται πως θα αυξηθούν σημαντικά μετά την ανακοίνωση για το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως, πίσω από τις άμεσες «επιπτώσεις» της ανακάλυψης, η αγορά δεν έχει «εξασφαλισμένη» την ανακούφισή της σε βάθος χρόνου. Όπως πολλές φορές έγραψε αυτή η στήλη, η ανακάλυψη αποθεμάτων μεταφράστηκε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την διάβρωση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία. Είναι παραπλανητική –και λανθασμένη- η σκέψη πως, αφού εξασφάλισε η οικονομία ένα σημαντικό πόρο, αυτό θα μεταφραστεί απαραίτητα σε αυξημένο πλούτο για τον τόπο.

Μάλιστα, το σημαντικότερο μέρος των έμμεσων επιπτώσεων στην οικονομία, σχετίζεται άμεσα με τις αναπτύξεις στο δεύτερο στάδιο της αλυσίδας διάθεσης του προϊόντος (midstream). Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση ενός τερματικού για το φυσικό αέριο, αφού σε αυτή την φάση δημιουργούνται οι «έμμεσες θέσεις εργασίας» των αποθεμάτων.

Πάνω από όλα, όμως, το σημαντικότερο στοιχείο θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η πολιτεία θα διαχειριστεί τα έσοδα από την εκμετάλλευση. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, η απότομη αύξηση εσόδων μεταφράζεται πάντοτε (και χωρίς εξαιρέσεις) σε υψηλό πληθωρισμό, διάβρωση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας, και μεγάλη έκθεση σε δημοσιονομικούς κινδύνους από τα σοκ της αγοράς. Έτσι, πριν να επικεντρωθούμε στους πανηγυρισμούς, θα πρέπει πρώτα η πολιτική μας ηγεσία να συζητήσει πολύ σοβαρά τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων. Το μεγαλύτερο συμπέρασμα από τις εμπειρίες εκατοντάδων ετών γύρω από τα φαινόμενα της ολλανδικής νόσου και της «κατάρας των πόρων» είναι πως τα έσοδα πρέπει να μείνουν εκτός προϋπολογισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισπραχθεί και η δήλωση του Πρόεδρου Χριστόφια πως «δεν είμαστε πειθαρχημένος λαός».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s