Τα βαθύτερα «αίτια» της κόντρας Παπαδόπουλου-ΡΙΚ

Η κόντρα που άρχισε μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του ΡΙΚ, με αφορμή την αποχώρηση του πρώτου από την εκπομπή «Κωδικός Ευρώπη», αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει –επιτέλους- ένας πιο ολοκληρωμένος διάλογος για τον ρόλο του ιδρύματος, τον προϋπολογισμό του, αλλά και για την ποιότητα του δημόσιου λόγου.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχουν χαθεί στην όλη συζήτηση που ξέσπασε, είναι η ποιότητα του διαλόγου που γίνεται μεταξύ των πολιτικών προσώπων. Ο «διάλογος» Γιώργου Λουκαϊδη-Νικόλα Παπαδόπουλου θύμιζε φοιτητικό debate σε καφετέρια, παρά τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ δύο πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πολιτική σκηνή: Κακαρίσματα, προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρισμοί και επίκληση επί μέρους στοιχείων για να γίνουν φαιδρές γενικεύσεις και να αρθούν αυθαίρετα και προκατασκευασμένα συμπεράσματα, οδήγησαν τους δύο σε μια ανταλλαγή που μόνο ως προσβολή προς τους τηλεθεατές μπορεί να εισπραχθεί. (Όχι πως άλλοι πολιτικοί είναι και καλύτεροι…)

Μέσα σε αυτή την κοκορομαχία, και την απελπισία του παρουσιαστή, Κυριάκου Πιερίδη, να φέρει την συζήτηση πίσω στην ουσία, εκνευρίστηκε ο κ. Παπαδόπουλος και αποχώρησε. Μπορεί ο κ. Πιερίδης να είχε δώσει περισσότερο χρόνο και να «ανέχτηκε» περισσότερο τον κ. Λουκαΐδη, αλλά η αντίδραση Παπαδόπουλου ήταν υπερβολική και μάλλον άδικη.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι κενές περιεχομένου οι επιθέσεις του κ. Παπδόπουλου κατά του ΡΙΚ. Στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπάρχουν ορισμένες εκπομπές που πραγματικά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αντικειμενικότητά τους. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι μια από αυτές, σε αντίθεση με άλλες του ιδρύματος, όπου ο παρουσιαστής μιλά και ο φιλοξενούμενος ακούει. Άλλο παράδειγμα είναι και το «Πρωινό Δρομολόγιο» στο Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, όπου οι δύο βασικές παρουσιάστριες δίνουν ρεσιτάλ και δεν χαρίζονται σε κανένα.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν φορές που το ΡΙΚ κινείται στα όρια της προκλητικότητας, τόσο με την επιλογή της θεματολογίας του, όσο και στον τρόπο παρουσίασής της. Ενίοτε, αυτό συμβαίνει ακόμα και στα δελτία ειδήσεων.

Το άλλο θέμα, το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε άκομψα πλην όμως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, είναι ο ίδιος ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ. Δεν αναφέρομαι μόνο στις περίεργες καταστάσεις σε μισθούς και συμβόλαια, ούτε στις εκνευριστικές αδικίες που γίνονται στα συμβόλαια συναδέλφων. Πάρτε για παράδειγμα εκείνο το τηλεπαιγνίδι για την κυπριακή γλώσσα: Σχεδιασμένο χωρίς φαντασία, σε ένα πλατό που θυμίζει την «βασίλισσα του χιονιού», χωρίς εξέλιξη και δομή, το παιγνίδι θα αποτελούσε θεραπεία για την αϋπνία αν δεν ήταν τόσο εκνευριστικό.

Ακόμα και ο τρόπος που παίζεται το παιγνίδι, αποτελεί ξερή αντιγραφή τηλεπαιγνιδιών που βλέπαμε την δεκαετία του 1980. Διερωτάται κανείς ποιος είναι λόγος που σκέφτηκαν να στήσουν κάτι τέτοιο, αλλά και πόσα από τα δικά μας λεφτά χαλά το ίδρυμα. Αν στόχος είναι να «προωθήσει» την κυπριακή γλώσσα, τότε αποτυγχάνει παταγωδώς και οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι παρουσιαστές.

Το «Παίζουμε Κυπριακά» το παραθέτω μόνο ως παράδειγμα και τίποτε άλλο, και το επέλεξα διότι είναι σχετικά πρόσφατο. Οι κάκιστες εκπομπές, οι οποίες έχουν στο φόντο την προώθηση κάποιας «ιδέας», «αξίας» ή «παράδοσης», αποτελούν σχεδόν μόνιμο γνώρισμα των παραγωγών του ΡΙΚ. Συγκεκριμένα το ΡΙΚ 2, δε, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί τρώει τα λεφτά μας για να υπάρχει.

Όλα αυτά δεν έχουν άμεση σχέση με το πόσο εκνευρίστηκε, ούτε το πόσο υπερβολική ήταν η αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου. Θα έλεγα, πως από όλες τις εκπομπές του ΡΙΚ που δικαιούνται να εισπράξουν την επίθεση του κ. Παπαδόπουλου, η συγκεκριμένη είναι η τελευταία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλά ζητήματα που αφορούν στην αξιοπιστία και αντικειμενικότητα του ιδρύματος, στον τρόπο με τον οποίο δαπανά τα δικά μας χρήματα και στον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις, πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ). Και, πάνω από όλα, θα πρέπει να έσοδα από το φυσικό αέριο να μείνουν αυστηρώς εκτός προϋπολογισμού.

ΥΓ- Δεν συμμερίζομαι τον σχολιασμό στο βίντεο. Ήταν το μόνο που βρήκα. Για το δεύτερο, ευχαριστώ OSR

Advertisements

One thought on “Τα βαθύτερα «αίτια» της κόντρας Παπαδόπουλου-ΡΙΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s