Προφανώς, μας θεωρούν όλους βλάκες…

 Όχι, δεν θα γράψω για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αν σας παρέσυρε ο τίτλος.

Ως μέσο εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η αδήλωτη εργασία χαίρει άκρας υγείας στην Κύπρο και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καλά έκανε και έθεσε το θέμα στο επίκεντρο της Υπουργίας της. Μέχρι αυτό το σημείο, πάμε καλά.

La Amistad, για 200 ευράκια...

Η στήλη αυτή, όμως, το φέρει βαρέως ότι πανηγύριζε και έδινε συγχαρητήρια στην Υπουργό Εργασίας για τις κινήσεις της, χωρίς να περιμένει να δει τί θα γίνει στη συνέχεια. Διότι, η συνέχεια ήταν, τελικά, το πρόβλημα. Η κυβέρνηση εστίασε τις επιθεωρήσεις «στους εργολάβους του δημοσίου», αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα φαστφουντάδικα, τις οικοδομές, την γεωργία και άλλους τομείς όπου πραγματικά υπήρχε πρόβλημα. Εκεί, όλοι ξέρουμε τί γίνεται με την διάβρωση των μισθών, με την εκμετάλλευση, τα απάνθρωπα ωράρια και συνθήκες εργασίας, και με καταστάσεις που αγγίζουν (και ενίοτε ξεπερνούν) τα όρια της δουλείας.

Αλλά η κυβέρνηση χαιρόταν που έκανε το πιο βασικό, δηλαδή επιθεωρήσεις στους εργολάβους της, λες κι αυτό είναι άξιο λόγου και ανακοίνωσης. Δηλαδή πρέπει να λέμε και μπράβο που φροντίζει η κυβέρνηση να μην παρανομεί η ίδια στις δουλειές της;

Τώρα, το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ανακοίνωσαν με χαρά και περηφάνια, μοιάζει με αστειότητα.

Πρέπει, λέει, να εκδίδεται πιστοποιητικό εργασίας. Ωραία. Και μετά;  Την πρώτη φορά που μια επιθεώρηση εντοπίζει παράβαση των κανόνων, θα εκδίδεται εξώδικο πρόστιμο 200 ευρώ. Δηλαδή, λιγότερα από το φακελάκι, και αν κάποτε θυμηθούν και κάνουν και καμιά επιθεώρηση. Την δεύτερη φορά που θα πιαστεί ο εργοδότης, (ωχ αμάν!) το πρόστιμο θα είναι 400 ευρώ. Την Τρίτη φορά, ο εργοδότης «θα οδηγείται στο δικαστήριο.»

Πιο απλά, η κυβέρνηση θέλει να πατάξει, λέει, την παράνομη απασχόληση και μετά εισηγείται μέτρα-χάδι, με τα οποία πρέπει να είναι και πολύ βλάκας κάποιος για να μην παρανομήσει. Μάλλον πλάτες στην παράνομη απασχόληση κάνουν αυτά τα μέτρα, παρά «πάταξη».

Αν ήταν ειλικρινείς και ενδιαφέρονταν να προστατέψουν τους νόμιμα απασχολούμενους, να σταματήσουν την διάβρωση μισθών, όρων εργασίας, ωραρίων και συνθηκών απασχόλησης που προκαλεί η αδήλωτη και παράνομη εργασία, δεν θα έκαναν τέτοιες εισηγήσεις. Τα ποσά των προστίμων, μάλλον θυμίζουν στάθμευση σε κίτρινη γραμμή.

Αν η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη του εγκλήματος, προφανώς ο κ. Φακοντής και η κυρία Χαραλάμπους έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη από αυτή την στήλη για το πόσο σοβαρό είναι αυτό το έγκλημα.

Αν ήταν ειλικρινείς, αντί να αναζητούν άλλοθι («μα εμείς εφέραμεν νόμο»), θα έβλεπαν τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, τις οποίες πολύκαλά γνωρίζει η κ. Χαραλάμπους, και θα έπαιρναν ιδέες. Για παράδειγμα, στην πρώτη παράβαση, το πρόστιμο πρέπει να είναι απαγορευτικό.  Αν ήταν 5 χιλιάδες ευρώ, δεκτό. Αν ήταν 10 χιλιάδες, καλύτερα. Μετά, στην δεύτερη παράβαση,  ο εγκληματίας που απασχολεί εργαζομένους παράνομα, πρέπει να υποφέρει: Ανάκληση άδειας εργασίας της εταιρείας, και αποκλεισμός οποιασδήποτε εταιρείας όπου συμμετέχει ο συγκεκριμένος εργοδότης από συμβόλαια του δημοσίου. Από πάνω, να καταβάλλει αναδρομικά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις όσα θα έπρεπε να καταβάλλει αν ήταν νόμιμος ο υπάλληλός του. Ακόμα, να πληρώνει πλήρως όλες τις δαπάνες για απέλαση αν ήταν παράνομος μετανάστης και να πληρώνει κι ένα τρομακτικό πρόστιμο από πάνω, που να πηγαίνει στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Και, στον νόμο να βάλετε και υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας να ολοκληρώνει ένα χ αριθμό επιθεωρήσεων τον χρόνο, και όχι μόνο «στους εργολάβους του δημοσίου».

Η πρόταση που ακούστηκε για πρόστιμα των 200 και 400 ευρώ είναι ασόβαρη. Το χειρότερο, όμως, είναι πως μαρτυρεί κάτι άλλο: Όσα μας έλεγαν κάποιοι τόσο καιρό, πως θέλουν να πατάξουν την αδήλωτη εργασία, πως θέλουν να σώσουν τους χαμηλόμισθους που υποφέρουν από την ασυδοσία των εργοδοτών, πως θέλουν να σταματήσουν αθέμιτες και ανήθικες πρακτικές, δεν μπορεί να ήταν αλήθεια. Διότι, αν θέλεις να προστατέψεις τους εργαζόμενους, δεν επιβάλλεις πρόστιμο 200 ευρώ, κύριοι. Εκτός κι αν νομίζετε πως είμαστε όλοι ηλίθιοι και θα το χάψουμε το παραμύθι πως «γνοιάζεστε» (στραβάρα μας).

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ). Και, πάνω από όλα, πρέπει τα έσοδα από το φυσικό αέριο να μείνουν αυστηρώς εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s