Έπεσε η πρώτη συμφωνία για μείωση

Με αποκοπή 1,5% στον μισθό, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο της ΑΤΑ (1,7%) έδωσαν τα χέρια συντεχνίες και διοίκηση στην Cosmos trading.

Η συμφωνία, με την οποία ουσιαστικά παγώνουν οι μισθοί, είναι η πρώτη που κλείνει και επίσημα κατά την διάρκεια του δεκαπενθήμερου που μπαίνει, το οποίο κρίνεται ως «καυτό» για τις εργασιακές σχέσεις. Η συμφωνία στην Cosmos, η οποία απασχολεί σχεδόν 300 άτομα, προνοεί επίσης και μείωση κατά 2% στο Ταμείο Προνοίας (β), αλλά αποφεύγονται πιο ουσιαστικές μειώσεις στα έσοδα των εργαζομένων.

Καλούτσικα άρχισε αυτό το πράμα, αλλά πάμε για μειώσεις...

Η συμφωνία, της οποίας προηγήθηκε απόφαση της MSJ να προχωρήσει με αυξήσεις φέτος, εικάζεται πως θα αποτελέσει εν μέρει «πρότυπο» για τις συζητήσεις μεταξύ της ΟΕΒ και των συντεχνιών που αρχίσουν εντός της εβδομάδας. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως αυξήσεις θα δοθούν σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις.

Από τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην αγορά, τις επικείμενες απολύσεις και τις μονομερείς αποφάσεις των διοικήσεων για δραστικές μειώσεις στους μισθούς, αλλά και με τα αναμενόμενα «λουκέτα» σε αρκετές επιχειρήσεις, εκτιμάται πως το πάγωμα μισθών αποτελεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τις συντεχνίες, όπως εξάλλου διαφάνηκε και από την στάση τους στις διαβουλεύσεις με την Cosmos. Ωστόσο η περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας, δεν πρέπει να υπερτονιστεί, παρόλο ότι το χρονικό σημείο της συμφωνίας την καθιστά test case για το τί θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και δεν έχουν, ουσιαστικά, επιλογές πέρα από την άμεση και ουσιαστική μείωση δαπανών, μεταξύ των οποίων είναι και το μισθολόγιό τους.

Το μέγα ζήτημα
Σε πολλές περιπτώσεις, τα συνολικά έσοδα των εργαζομένων στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα επί μέρους επιδόματα και άλλα ωφελήματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις «επίσημες» δαπάνες μισθολογίου. Επιδόματα βάρδιας, αποζημιώσεις για δαπάνες, οδοιπορικά κοκ πολλές φορές αποτελούν μια «εναλλακτική» πηγή εσόδων για τους εργαζόμενους, που μπορεί να κυμαίνεται μέχρι και στο 40% των εσόδων τους.

Πολλές φορές, τα επιδόματα αυτά αποτελούν ρητή (αλλά «υπόγεια») συμφωνία μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου για να εξασφαλίζει ο δεύτερος έσοδα, δίνοντας όμως την ευκαιρία στον εργοδότη να τα καταγράφει ως «δαπάνες» εκτός μισθολογίου. Όπως είναι φυσιολογικό, δεν υπολογίζονται καθόλου στις συζητήσεις για την εξέλιξη των μισθών.

Έτσι, το «μεγάλο κόλπο» των συζητήσεων για περικοπές μισθών και ΑΤΑ, βρίσκεται στα επιδόματα, τα οποία πολύ πιθανό να μειωθούν –ίσως και δραστικά- τους επόμενους μήνες

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s