Δέκα χρονών παιδί ο Ερντογάν…

 

Το μόνο βέβαιο μετά το GreenTree, είναι πως θα ακούσουμε πολλών ειδών ερμηνείες για το αποτέλεσμα. Χωρίς αμφιβολία, όλοι θα εκφράσουν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτό, το είδαμε από την πρώτη ώρα μετά την επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. 

Αύριο θα τοποθετηθεί «επίσημα» και το ΑΚΕΛ. Όπως και όλα τα άλλα κόμματα, σίγουρα θα δηλώσει κι αυτό «δικαιωμένο» για τις εκτιμήσεις που έκανε για την συνάντηση, για τις κινήσεις που «εισηγήθηκε» και για τις προβλέψεις που έκανε. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το ΑΚΕΛ σίγουρα θα βρει λόγο να είναι ικανοποιημένο. Η διεθνής διάσκεψη, για παράδειγμα, δεν θα γίνει χωρίς την δική μας συμφωνία. Ίσως αυτό, ίσως κάποιο άλλο σημείο, θα «σηκώσει» το ΑΚΕΛ από

Δέκα χρονών ήταν ο Ερντογάν, στον...άλλο κόσμο του 1964

σήμερα για να δείξει πως είχε δίκαιο. 

Αλλά το θέμα, εδώ που φτάσαμε, δεν είναι ποιος δικαιώνεται. Ορισμένοι επέμεναν πως δεν έπρεπε να είχε γίνει αποδεικτή η πρόσκληση του Γ.Γ. ΟΗΕ, μια στάση τύπου «this is Sparta» που αδιαφορεί για την πραγματικότητα στο τραπέζι και που δείχνει πως δεν ενδιαφέρει και τόσο το αποτέλεσμα, φτάνει να νιώθουμε όλοι μαζί άντρες ρωμαλέοι και ισχυροί. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό – το πρόβλημα είναι τί κάνεις από την στιγμή που έφτασε ο Πρόεδρος και δέχτηκε την πρόσκληση. Μοναδική απάντηση που έδιναν, ήταν «να απεμπλακεί» από την διαδικασία, λες και εμείς θέλουμε το στάτους κβο και οι Τούρκοι θέλουν λύση, άρα ας φακκούν. Άσε που το «να απεμπλακείς» είναι όπως το «να νικήσεις»: Ωραία τα λέτε, αλλά πρέπει να μας πείτε και πώς. 

Ορισμένοι άλλοι επέμεναν πως ο Πρόεδρος πήγε στις συνομιλίες με την ψυχολογία «τερματοφύλακα», και είχαν δίκαιο. Αλλά ούτε αυτή η κριτική δίνει λύσεις, δεν εισηγείται κάτι το απτό. 

Από την πλευρά τους, στο ΑΚΕΛ έλεγαν λίγο-πολύ πως όλα καλά. Μάλιστα ακούσαμε πως ο κ. Χριστόφιας δεν κέρδισε τη ψήφο μας ως «πρόεδρος λύσης» και άρα δεν χρωστά κάτι το «ξεχωριστό» στον κυπριακό λαό. 

Σε τελική ανάλυση, από την όλη διαδικασία του GreenTree, και ενώ η πορεία που διαγράφεται μπροστά μας είναι ξεκάθαρη και καταθλιπτική, η βασικότερη έγνοια των κομμάτων ήταν –και πάλι- η επικοινωνία και όχι η ουσία. Ορισμένοι, εξάλλου, έκτισαν πολύχρονες καριέρες στο κυπριακό με μια απλή συνταγή: Πλειοδοσία στα λόγια (αμάν, υπομονή και επιμονή, το δίκιο μας και τέτοια) και εξάρτηση από το στοίχημα πως όλα κινούνται τόσο αργά, που πάντα πέφτεις μέσα.

Μια από τις εικόνες που ίσως να χαρακτήρισαν περισσότερο από κάθε άλλη αυτή την πραγματικότητα, ήταν η εκπομπή «Επωνύμως» στο ΡΙΚ, προψές. Ενώ η κα. Κενεβέζου προσπαθούσε να βάλει μια ροή στο πρόγραμμα, οι πιο πολλοί από τους πολιτικούς, βλέποντας τον κόσμο να χάνεται, έβγαλαν την χτενιά και άρχισαν να συζητούν «θέματα ουσίας»: Ποιός αντιπροσωπεύεται περισσότερο στο ΡΙΚ, ποιόν καλούν και ποιόν όχι, και άλλα άσχετα. 

Και, όταν η συζήτηση πήγε (περίπου) προς την ουσία, ακούσαμε από «ειδικούς» πως ο στόχος της Τουρκίας είναι αυτός που μάθαμε από τα έγγραφα του 1964. Το 1964, όμως,  ο Μπαν Κι-Μουν ήταν 20 χρονών, ο Χριστόφιας 18 και ο Ερντογάν 10. Αν τα συμφέροντα, η στρατηγικές και οι στόχοι της Τουρκίας είναι, την εποχή των χρηματιστηρίων τα ίδια με εκείνα της εποχής του μπρεν, τότε κάτι δεν πάει καλά. Διότι ο κόσμος αλλάζει. 

Τα μυαλά τα δικά μας δεν αλλάζουν. 

Από όλα αυτά δεν διασώζεται σχεδόν κανένας. Και, εδώ που ήρθαν τα πράγματα  -στο δεύτερο endgame του κυπριακού- φαίνεται πως κυρίαρχη ανησυχία είναι, ακόμα, πώς να στηθούν καριέρες στην πολιτική και πώς να δικαιωθούν οι προβλέψεις των κομμάτων. Παρόλο που τα μηνύματα του ΓΓ ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρα, οι ερμηνείες που θα ακούσουμε, θα είναι διαφόρων ειδών. Και, για άλλη μια φορά, θα αρχίσουμε να φωνάζουμε για τον Ντάουνερ κτυπώντας τα τριχωτά μας στήθη. Ο Ντάουνερ, φυσικά, δεν είναι honest broker, αλλά επιλέξαμε προσεκτικά κι εμείς πότε να το φωνάξουμε, ρίχνοντας μόνοι μας στάχτη στα μάτια μας…

Γι αυτό ας σοβαρευτούμε λίγο, να δούμε πιο νηφάλια τα πράγματα και να σκεφτούμε πιο σοβαρά τί θέλουμε πραγματικά και ειλικρινά στο Κυπριακό, αλλά και πώς θα το επιτύχουμε. Αλλιώς, ας συνεχίσουν να πηγαίνουν όλοι αυτοί στις κηδείες των αγνοουμένων και στα μνημόσυνα των ηρώων και να μιλούν για τα “δίκια” μας. Βράσε ρύζι. 

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Και, πάνω από όλα, τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν αυστηρώς εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

2 thoughts on “Δέκα χρονών παιδί ο Ερντογάν…

  1. Δεν συμφωνούμε μόνο στα οικονομικά.

    Για ευκολία, βάλε και το Κυπριακό στην τελευταία παράγραφο. Η λύση του είναι το ίδιο ευσεβοποθική, όπως τα άλλα.

  2. Το να ζητάς από τους Κύπριους πολιτικούς να λύσουν το κυπριακό είναι σα να ζητάς από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τον καπιταλισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s