Η αγορά «κοστολογεί» το φυσικό αέριο

 

«Ημέρες κρίσης» μέχρι τα μέσα του 2014 για το κυπριακό χρέος 

Για τα επόμενα δύο χρόνια ανησυχούν οι αγορές όσον αφορά στη φερεγγυότητα της κυπριακής οικονομίας, όπως φαίνεται από τις τάσεις των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στη διεθνή αγορά. Η φυσιολογική εξέλιξη των αποδόσεων, θα ήθελε τα «επιτόκια» του ομολόγου που λήγει το 2020 να είναι υψηλότερες από εκείνες των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014, αφού η μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι την ωρίμανση του ομόλογου συνεπάγεται και υψηλότερο κόστος ευκαιρίας για τους επενδυτές, αλλά, λογικά, και υψηλότερο ρίσκο.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κύπρου, η καμπύλη των αποδόσεων είναι «ανάποδη», αφού από το 2014 και μετά αρχίζει να «σκύβει». Αυτό το δεδομένο, που είναι αντίθετο με τη «φυσιολογική» καμπύλη αποδόσεων, η οποία γίνεται όλο και πιο ρηχή όσο μεγαλώνει ο χρόνος ωρίμανσης, καταδεικνύει κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το κυπριακό χρέος. Ότι, δηλαδή, οι αγορές αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια για τα επόμενα δύο χρόνια (μέχρι το 2014) σε σχέση με τις προοπτικές της Κύπρου σε βάθος χρόνου.

Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι πως η αγορά «κοστολογεί» στο μέλλον την αποκόμιση εσόδων από το φυσικό αέριο. Με αυτό το δεδομένο, είναι φυσιολογικό τα επιτόκια που αντιμετωπίζει η Κύπρος να είναι χαμηλότερα στο μέλλον, παρά άμεσα. Δηλαδή, από τη στιγμή που στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2014 και 2020 αναμένεται η Δημοκρατία να έχει έσοδα από το φυσικό αέριο, είναι φυσιολογικό να θεωρούν οι αγορές πιο φερέγγυα την Κύπρο σε αυτό το χρονικό σημείο, παρά την επόμενη διετία κατά την οποία δεν θα υπάρξουν έσοδα από τους φυσικούς μας πόρους.

Αυτό το δεδομένο εξηγεί, εν μέρει, και τη στάση των οίκων αξιολόγησης, η οποία κρίθηκε, από πολλούς, ως άδικη. Η Κύπρος, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας της Noble, ουσιαστικά «ανακοίνωσε» πως θα έχει αρκετά σημαντικά έσοδα στο μέλλον, από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Έτσι, σύμφωνα με την ίδια λογική, δεν είναι σωστό να υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ένα περίπου μήνα μετά την επιβεβαίωση ότι το κράτος θα έχει υψηλά έσοδα από τον φυσικό του πλούτο.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία της αγοράς, συμβαίνει κάτι διαφορετικό: Οι αγορές δεν ανησυχούν για την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάθος χρόνου (π.χ. το 2020), όταν θα εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο. Αντίθετα, «εκφράζουν», μέσα από την κοστολόγηση των κυπριακών ομολόγων, εντονότερες ανησυχίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Γι’ αυτό και τα στοιχεία της αγοράς επιβεβαιώνουν πως επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, ακόμα και σε βάθος χρόνου, και άσχετα με τα προσδοκώμενα έσοδα από το φυσικό αέριο, η γενικότερη εικόνα του δημόσιου χρέους δεν είναι ρόδινη.

 

Η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2020 είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως αν υπολογίσει κανείς και τη διαφορά στον χρόνο ωρίμασης και το γεγονός ότι, φυσιολογικά, το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο θα «έπρεπε» να κατέγραφε υψηλότερες αποδόσεις από τα πιο βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, με αποδόσεις κοντά στο 13%, και το ομόλογο που ωριμάζει το 2020 έχει πολύ υψηλές αποδόσεις.

Από αυτό το δεδομένο επιβεβαιώνεται και η δεύτερη εκτίμηση για το φυσικό αέριο, ότι δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εχέγγυο φερεγγυότητας. Όπως πολλές φορές έγραψε η «Κ», οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τα έσοδα του φυσικού αερίου είναι εξίσου σημαντικοί με τις προοπτικές.

Το spread του κυπριακού ομολόγου που λήγει το 2020, που βρίσκεται στις 114 μονάδες βάσης, είναι ανησυχητικά υψηλό και καταδεικνύει πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα. Φυσικά, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη πως η αγορά τού κυπριακού ομολόγου δεν είναι ρευστή και είναι αρκετά ρηχή, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις αποδόσεις. Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, που ξεπερνούν το 17,5% για το ομόλογο με λήξη το 2014 και προσεγγίζουν το 13% για το ομόλογο του 2020, εξακολουθούν να είναι πολύ ανησυχητικές.

 

Info:

Οι αποδόσεις που καταγράφονται εδώ βασίζονται στις τιμές κλεισίματος της περασμένης Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου 2012. Τα στοιχεία αφορούν τα τέσσερα ομόλογα ΕΜΤΝ που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε διεθνή χρηματιστήρια. Δεν χρησιμοποιούμε bid ή ask, αλλά την τελευταία καταγεγραμμένη συναλλαγή στο κυπριακό ομόλογο. Για το spread, το οποίο εδώ καταγράφεται η διαφορά (σε απόλυτο αριθμό) μεταξύ του γερμανικού ομολόγου και του αντίστοιχου κυπριακού. Για το καθένα από τα κυπριακά ομόλογα (λήξεις Φεβρουάριο 2012, το 2013, το 2014 και 2020) χρησιμοποιούμε το γερμανικό ομόλογο (bund) με τη χρονικά πιο κοντινή ωρίμανση. Πρόκειται για ένα απλοϊκό υπολογισμό, του οποίου τα στοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενδεικτικά και όχι ως απόλυτα. Αυτός είναι και ο σκοπός τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s