Έκλεισε, αλλά δεν προχωρεί, το ντιλ με το Κατάρ

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων καταγράφονται στο θέμα της επένδυσης του Κατάρ στο τεμάχιο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Αυτό, όμως, το ξεκίνησαν...

Σύμφωνα με πληροφόρηση, παρόλο που οι δύο πλευρές βρίσκονται «πολύ κοντά» στην τελική τους συμφωνία, αφού οι επί μέρους διαφωνίες έχουν επιλυθεί. Το χρηματικό ποσό που θα καταβάλει το εμιράτο, ως ισόποσο για το μερίδιο που θα καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία (δηλαδή τη γη), «έκλεισε» στα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον διαφορές, οι οποίες προέκυπταν από το γεγονός ότι η κυπριακή πλευρά εκτιμά πως η τιμή πώλησης των διαμερισμάτων και των καταστημάτων της ανάπτυξης θα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που εκτιμά το Κατάρ, έχει επίσης επιλυθεί. Αυτό το θέμα ήταν άμεσα συνδεδεμένο και με την τελική κοστολόγηση της γης, η οποία συμφωνήθηκε «υπέρ» των Καταριανών. Ως αντιστάθμισμα, η κυπριακή πλευρά εξασφάλισε στη συμφωνία πως σε περίπτωση που οι δικές της εκτιμήσεις δικαιωθούν και οι τιμές είναι υψηλότερες από εκείνες που αναμένει το Κατάρ, η διαφορά στις δύο τιμές θα μεταφερθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ζήτημα, πλέον, είναι πως, εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, οι διαπραγματευτές από πλευράς του εμιράτου καθυστερούν στην τελική τους απάντηση προς την κυβέρνηση. Κι αυτό, ενώ έχουν συμφωνήσει, όπως λέγεται, σε όλα. Το μόνο που παραμένει, πλέον, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να πέσουν οι υπογραφές, αφού όλες οι πτυχές της διαπραγμάτευσης που εκκρεμούσαν, έχουν συμφωνηθεί εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες.

Κανένας από την κυπριακή πλευρά δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πλήρως σε τι οφείλεται η αυτή η καθυστέρηση από πλευράς του Κατάρ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται πολιτική κωλυσιεργίας από πλευράς των διαπραγματευτών του εμιράτου, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα και, φυσιολογικά, προκαλεί ανησυχία ανάμεσα σε μερικούς από τους εμπλεκόμενους πως το εμιράτο μπορεί να κάνει «δεύτερες σκέψεις».

Πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προέκυψε «παρέμβαση» από άλλες χώρες, προς την πλευρά του Κατάρ για το όλο θέμα, αλλά σε ερωτήσεις της «Κ», κυβερνητικά στελέχη δεν ήταν σε θέση να το αποκλείσουν, κυρίως, λόγω, και της περίεργης στάσης που τηρούν οι διαπραγματευτές από πλευράς του Κατάρ.

Στο βάθος ο…εμίρης
Μέσα στην όλη συμπεριφορά των αρμοδίων του εμιράτου, πάντως, διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των διαπραγματευτών της QatariDiar από τη μία, και του εμίρη προσωπικά από την άλλη. Γι’ αυτό και γίνονται συγκεκριμένοι υπολογισμοί, από πλευράς της κυβέρνησης, με στόχο να ασκηθούν εσωτερικές πιέσεις στο εμιράτο.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως ο ίδιος ο εμίρης, Αλ Θανί, ίσως να αποτελέσει το «κλειδί» στην όλη υπόθεση. Κι αυτό, διότι η στάση της QatariDiar είναι μάλλον προσβλητική και δεν συνάδει με την εικόνα που επιθυμεί να στέλλει το εμιράτο στο εξωτερικό, ως επιχειρηματικός εταίρος. Οι ανεξήγητες καθυστερήσεις, μετά και την τελική συμφωνία σε όλα, ουσιαστικά, τα ζητήματα που αφορούν στην επένδυση, μπορεί να ερμηνευτεί ως «απρεπής» από τον εμίρη προσωπικά.

Γι’ αυτό και εικάζεται από πλευράς της κυβέρνησης πως, εάν απευθυνθεί στον ίδιο προσωπικά, παρακάμπτοντας τους διαπραγματευτές και ουσιαστικά «καταγγέλλοντάς» τους σε αυτόν, τότε το όλο θέμα ενδεχομένως να κλείσει πολύ σύντομα.
Από την άλλη, όμως, δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα αποδώσει τα αναμενόμενα, ιδίως εάν οι εκτιμήσεις που γίνονται δεν είναι απόλυτα σωστές και η κωλυσιεργία είναι απότοκο εντολών του εμίρη. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μπλοκάρονται σε μια πολιτική καθυστερήσεων που φαίνεται να ακολουθείται από πλευράς της QatariDiar, δεν εμπνέει ιδιαίτερα μεγάλη εμπιστοσύνη στο όλο εγχείρημα.
 
Πάντως, η ίδια η QatariDiar συνεχίζει να επεκτείνει τις εργασίες της . H εταιρεία, μαζί με την Qatar Holdings, επίσης θυγατρική της QIA (Qatar Investment Authority), κάνουν τον τελευταίο καιρό διάφορα ανοίγματα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ στην τουριστική περιοχή Kalpitiya στη Σρι Λάνκα, οποία θεωρείται ήδη περιοχή παροχής υψηλής ποιότητας τουρισμού, αλλά και με μεγάλες ακόμα προοπτικές ανάπτυξης.

Το πρότζεκτ στην Kalpitiya προβλέπει την ανάπτυξη πέντε θερέτρων, αλλά και ένα «mega mall». Στα ίδια πλαίσια, ετοιμάζεται και μια άλλη μακρά σειρά από πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων αγροτικών αναπτύξεων, ιχθυοκαλλιεργειών και αυτοκινητόδρομων στην ίδια περιοχή. Παρά το γεγονός ότι η QatariDiar στρέφει στην προσοχή στη Σρι Λάνκα με μεγάλη θέρμη τους τελευταίους μήνες, και ίσως να σχετίζεται η καθυστέρηση στην Κύπρο με την προτίμηση που δείχνει η QatariDiar προς ανατολάς. Οποιαδήποτε εικασία πέραν τούτου, όμως, θα ήταν παρακινδυνευμένη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s