Τα έπαιξε το ΧΑΚ…

Ου στραβάρα μου...

 

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup, και αμέσως μετά η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου με την οποία επιβεβαιώθηκε πως το κούρεμα μεταφράζεται σε ζημιές που φτάνουν το 1,1 δισ. ευρώ, το ΧΑΚ σημείωσε τεράστια πτώση. Δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος, μάλιστα, πως η πτωτική τάση δεν θα συνεχιστεί ακόμα και σήμερα, ημέρα Πέμπτη, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση για το PSI.

H αντίδραση των επενδυτών μπορεί να ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν ήταν και τόσο φυσιολογική.

Η απορία που μπορεί να θέσει κάποιος, είναι τι έμαθαν οι επενδυτές από προχτές μέχρι χτες. Πως η Ελλάδα πάει για κούρεμα; Πως το κούρεμα θα είναι λίγο πάνω από 70%; Πως η Τράπεζα Κύπρου είναι εκτεθειμένη στο κούρεμα και θα χάσει, ψιλά-ψιλά, κοντά στο 1 δισ., χωρίς να υπολογίζονται τα επισφαλή δάνεια; Ακόμα, πως όταν και η Λαϊκή θα ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα την άλλη εβδομάδα, θα είναι κι αυτή σε παρόμοιο παρονομαστή;

Ποιο από όλα είναι το νέο το οποίο οδηγεί το χρηματιστήριο σε πτώση; Λογικά, αφού όλα αυτά ήταν γνωστά, θα έπρεπε η αγορά να τα είχε κοστολογήσει και η μετοχή να φτάσει στην «κανονική» της τιμή πριν από την  επισημοποίηση των δεδομένων που «έμαθαν» οι επενδυτές τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μάλιστα, ενώ η Κύπρου ανακοίνωνε ζημιές, η Λαϊκή έτρωγε περισσότερο ξύλο…

Οι «επενδυτές» είναι λίγοι, και οι τζογαδόροι πολλοί. Μάλιστα, η έκπληξη που εξέφρασαν ορισμένοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, μάλλον εκνευριστική ήταν. Διότι, μετοχές αγόραζαν και όχι λαχεία, αλλά δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το πού πήγαινε το πράγμα. Ενώ όσοι παρακολούθησαν με κάποιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις δεν θεώρησαν ως «είδηση», ούτε το κούρεμα, ούτε τις ζημιές της Τράπεζας Κύπρου, άλλοι, που έβαλαν τα λεφτά τους στις μετοχές, δεν ήξεραν από πού τους ήρθε.

Στα χρηματιστήρια συμβαίνουν πολλά. Βλέπουμε πολλές εισηγμένες εταιρείες να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των μετόχων τους, να τους παραπλανούν και να τους παραμυθιάζουν. Βλέπουμε, άλλες φορές, όλος ο κόσμος να βουίζει διότι νιώθει πίεση από εταιρείες που τους αφήνουν εκτεθειμένους, και οι ίδιες οι εταιρείες να επιμένουν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα και πως όλες οι υποχρεώσεις τους είναι εντάξει.

Αυτά τα φαινόμενα, ούτε περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, ούτε γίνονται σήμερα για πρώτη φορά.

Ωστόσο, πέρα από την παραπλάνηση που πολλές φορές βλέπουμε στην αγορά, και για ην οποία έπρεπε να είμαστε όλοι υποψιασμένοι μετά την προηγούμενη φούσκα του ΧΑΚ, υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Δεν γίνεται –κι αυτό το είδαμε- να αγοράζει ο άλλος μετοχές επενδυτικής εταιρείας και να νομίζει πως είναι «μια εταιρεία στην Αραδίππου που κάνει αλουμίνια».  Κι ας μην ξεχνάμε τα ρήματα που χρησιμοποιούμε στην Κύπρο για το ΧΑΚ: «παίζω χρηματιστήριο», «ποντάρω στις τράπεζες» και «στο 318 βάλε διπλό και over».

Αν σε άλλα χρηματιστήρια υπάρχουν τέτοιοι επενδυτές, που έχουν μπούκκη αντί χρηματιστή, στην  Κύπρο το πράγμα είναι ακόμα χειρότερο. Κι αυτό διότι, με τους μικροσκοπικούς του όγκους και με τις μιάμιση μετοχή που έχει, όλη κι όλη, το ΧΑΚ είναι πολύ ευάλωτο σε αυτές τις στρεβλώσεις.

Όσο κι αν υπάρχει το πρόβλημα της παραπλάνησης από εταιρείες, το χειρότερο είναι πως πολλοί από τους «επενδυτές» του ΧΑΚ παρακαλούν να παραπλανηθούν. Η προσωπική ευθύνη είναι πολύ σημαντική και όσοι δεν θέλουν να παραπλανούνται με τόση ευκολία, καλά κάνουν να κοιτάζουν λίγο πριν να «παίξουν».

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ). Και, πάνω από όλα, τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν αυστηρώς εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

One thought on “Τα έπαιξε το ΧΑΚ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s