Ραντίζουν (και) στην Αγία Παρασκευή

Πολλοί το γνωρίζουν, πολλοί το συζητούν, αλλά κανένας δεν μιλά δημοσίως. Η εικόνα των δημοσίων οικονομικών είναι, ακόμα, τρομακτική. Οι προοπτικές που διαμορφώνονται και δημιουργούν μια κάποια ευφορία, δεν αποτελούν λύση.

Ραντίζουν το πρόβλημα, πάλι, κι αυτή την φορά, ο Πρόεδρος τα ξέρει όλα, από πρώτο χέρι, και πολύ καλά...

Πρώτο, διότι δεν οι επενδύσεις δεν είναι άμεσες. Δεύτερο διότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλες. Τρίτο, διότι δεν είναι επαναλαμβανόμενες και τέταρτο διότι σε ένα σημαντικό (όχι όμως απόλυτο) βαθμό, οι επενδύσεις που ακούγονται, θα αναθερμάνουν την παλιά γνωστή φούσκα των ακινήτων και τίποτε άλλο. Και η λέξη-κλειδί είναι «φούσκα». 
 
Ακόμα και το φυσικό αέριο, αποτελεί κίνδυνο όσο και ευκαιρία όσον αφορά στην οικονομία (αυτό είναι καλά γνωστό) και εν πάσει περιπτώσει, δεν θα έχουμε εμπορική εκμετάλλευση και έσοδα για πολλά ακόμα χρόνια.

Τα δημόσια οικονομικά, παρά τις κάποιες εξοικονομήσεις που έγιναν μέσα στο 2011, αλλά και την αύξηση των εσόδων μέσα από τους νέους φόρους, δεν έχουν διορθωθεί. Τα προβλήματα ρευστότητας και δανεισμού ακόμα υφίστανται. Ακόμα κι όταν (ή εάν) εκδοθεί νέο χρέος με τους «μιλημένους» επενδυτές από το εξωτερικό να αγοράζουν τα ομόλογά μας, ούτε αυτό διορθώνει το πρόβλημα, απλά αναβάλλει την ώρα της κρίσεως.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ένα κράτος δεν έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης ελλείμματος ή άλλων υποχρεώσεων, χρειάζεται να απευθύνεται στην διεθνή αγορά για δανεισμό, για λόγους διαχείρισης της ρευστότητάς της. 
 
Εξάλλου, πέρα από τις άμεσες υποχρεώσεις, και τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε και πολλές έμμεσες και δυνητικές υποχρεώσεις, όπως το 1.3 δισ. που «χρωστούμε» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ως μέλος του.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εξαρτάται για το μέλλον του τόπου από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τα δύο γνωστά της αιτήματα, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε ένα χρονικό σημείο το οποίο είναι άγνωστο, με το μόνο σίγουρο να είναι πως δεν προλαβαίνουμε τον Μάη. 
 
Πολλοί θα απαντούσαν πως για αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι τράπεζες. Ούτε αυτό, όμως, αποτελεί ουσιαστική απάντηση. Πρώτο, διότι οι τράπεζες αποτελούν μια ακόμα μεγάλη δυνητική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα των δημοσίων οικονομικών. Με τις ανάγκες των τραπεζών, εάν αυτές προκύψουν και πρακτικά, να αποτελούν Δαμόκλειο Σπάθη για την οικονομία, η πραγματικότητα είναι πως ακόμα και εάν οι τράπεζες ήταν μια χαρά, τα δημόσια οικονομικά θα ήταν, πάλι, σε κατάσταση κρίσεως. Δεύτερο, διότι η απάντηση «φταίνε οι τράπεζες» δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Και σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι μια λύση.

Η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές μπροστά της και όλα δείχνουν πως, με τους Ευρωπαίους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να γλυκοκοιτάζουν τον εταιρικό φόρο, τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν υπάρχουν, αντικειμενικά, συνολικές λύσεις στο πρόβλημα της χώρας. 
 
Από ΕΚΤ, από Μηχανισμό Σταθερότητας ή, ακόμα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα λεφτά μπορεί να έρθουν, αλλά η ουρά τους θα είναι σαν του σκορπιού.

Η απόφαση που σχετίζεται με το τέλος της θητείας του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως αν την κοιτάξει κανείς μέσα από αυτό το πρίσμα. 
 
Εν τω μεταξύ, η  κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το εύρος του προβλήματος και το μέγεθος των αποτελεσμάτων.  Και, όπως και μια άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, προτιμά να ραντίζει το κτήριο στην Αγία Παρασκευή, μπας και πέσει η θερμοκρασία. Την περασμένη φορά που ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική, όλοι ξέρουμε τί έγινε.

Εκτός, από την άλλη, εάν ο πανικός που προκαλούν οι μετρήσεις για τις προεδρικές, οδηγεί ορισμένους στην σκέψη πως, εάν μπορεί κανείς να ζήσει μια εφιαλτική κρίση, ρίχνοντας το φταίξιμο στο «κεφάλαιο», ίσως να γίνουμε κι εμείς Ελλάδα και να στραφεί ο κόσμος προς τα αριστερά. 
 
Δεν θέλω ούτε να φανταστώ ένα τέτοιο σενάριο. Μπορεί όμως κανείς να επιχειρηματολογήσει εναντίων του, εάν πραγματοποιηθεί;

Επίσης, πρέπει να δούμε πώς προχωρά το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και, πάνω από όλα, τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν αυστηρώς εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s