Οι ΗΠΑ ψάχνουν λύσεις για το αέριο

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την ανατολική Μεσόγειο ως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στη γενικότερη στρατηγική τους για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και το άνοιγμα νέων αγορών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με σχόλια που έκανε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Ενέργεια στην Ευρώπη και Ασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist που διεξήχθη στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, στόχος των ΗΠΑ είναι να λυθούν όλα τα υφιστάμενα προβλήματα που δημιουργούνται στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κοιλάδα της Λεβαντίνης.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την ανατολική Μεσόγειο ως ενεργειακή πηγή που θα λειτουργήσει ως «συμπληρωματική» του «Νοτίου Διαδρόμου», από τον οποίο θα τροφοδοτείται η Ευρώπη με φυσικό αέριο και πετρέλαιο προερχόμενα από τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.

«Μυριάδες προβλήματα»
«Υπάρχουν πολιτικές ανησυχίες και ρίσκα που γνωρίζετε πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Μόρνινγκσταρ, τονίζοντας πως υπάρχουν, επίσης και «μυριάδες νομικά ζητήματα». Η αναφορά αυτή, που στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του, γίνεται στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, πριν από την ονομαστική του αναφορά στην Κύπρο, μεταφράζεται σε «χλιαρή» πολιτική όσον αφορά στην αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία.

Σημείωσε, ωστόσο, πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει γεωτρήσεις εντός της υπεράκτιας Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, επίσης, και τις αιτήσεις αμερικανικών εταιρειών για αδειοδότηση για γεωτρήσεις.

Το όλο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, πέρα από τις συγκρούσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, αλλά και τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, που πλέον δημιουργούνται, περνά και μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

Γι’ αυτό και η στάση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το σχόλιο που έκανε ο κ. Μόρνινγκσταρ κατά τη διάρκεια του γεύματος στο συνέδριο του Economist, περιστρέφεται γύρω από την πολιτική των ΗΠΑ για το Κυπριακό, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και χρόνια:

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία λύση του Κυπριακού που να βασίζεται στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Ο κ. Μόρνινγκσταρ σχολίασε πως «αυτό είναι και το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Κύπρο και την Τουρκία: Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την ανακάλυψη», αφού το κέρδος του ενός εκάστου δεν πρέπει να γίνει απαραίτητα σε βάρος του άλλου (this is not a zero-sum game).

Ως σημαντική κρίνεται και η αναφορά του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, σχετικά με το όφελος που μπορεί να έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αφού σχολίασε πως τα οφέλη πρέπει να διαμοιραστούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων με τρόπο ισοδύναμο και δίκαιο (equitable).

Γενικότερη πολιτική
Η γενικότερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο όλο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Λεβαντίνης, είναι πως άπαντες θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξευρεθούν αμοιβαία ωφέλιμες λύσεις. Η στάση αυτή των ΗΠΑ καθόλου άσχετη δεν είναι, ούτε με την ανάγκη της Ε.Ε. για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειάς της και την απεξάρτησή της από τη Ρωσία, ούτε ακόμα και με τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο.

Με το γενικότερο γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή να δείχνει μεγάλη αστάθεια, οι ΗΠΑ επιθυμούν την πλήρη εξομάλυνση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, ούτως ώστε να μην περιπλέκεται η «υπόθεση» του Ιράν από άλλους, εξωγενείς παράγοντες.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να ερμηνευτεί και η αμηχανία των ΗΠΑ όσον αφορά στο πρόβλημα της Συρίας. Επιπλέον, η στάση της Ουάσινγκτον όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με επίκεντρο αυτή τη φορά, την αμφισβήτηση της ισραηλινής ΑΟΖ, έχει τον στόχο, ακριβώς να βρεθεί μία λύση που να λύνει τις εντάσεις.

Γι’ αυτό και γίνονται «εισηγήσεις» και παρασκηνιακές υποβοηθητικές κινήσεις που έχουν να κάνουν με τη διαφωνία Λιβάνου-Ισραήλ, οι οποίες αφορούν άμεσα και την Κύπρο, όπως είναι καλά γνωστό στο ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, είχε αναφέρει πως το «Σημείο 23» αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα για τον Λίβανο.

«Το μόνο που φοβόμαστε είναι πως το Ισραήλ θα εκμεταλλευτεί τις εντάσεις σχετικά με το θέμα της Τουρκίας για να αρνηθεί το δικαίωμα του Λιβάνου να επεκταθεί πέρα από τα 850 ναυτικά τετραγωνικά χιλιόμετρα (sic)», σημείωσε ο κ. Μπέρρι, σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ.

Σύμφωνα πάντα με λιβανέζικες πηγές, ο κ. Μπέρρι φέρεται να σημείωσε πως «ο Λίβανος είναι μία χώρα πλούσια σε φρέσκο νερό που χρειάζεται η Κύπρος, που δεν βρίσκεται μακριά από τα ναυτικά σύνορα Κύπρου-Λιβάνου, και το οποίο υπάρχει μέσα στη θάλασσα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κύπρο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».

Η «προσφορά» φρέσκου νερού από κάποιου είδους θαλάσσιας ή υποθαλάσσιας πηγής, φέρεται, πάντως, να έχει γίνει προς την Κύπρο από την πλευρά του Λιβάνου, έναντι παραχωρήσεων από κυπριακής πλευράς, οι οποίες θα διευκολύνουν την επίλυση των διαφορών Λιβάνου-Ισραήλ.

Η στάση των ΗΠΑ όσον αφορά στο φυσικό αέριο δεν είναι άσχετη και με τις πιέσεις στο Κυπριακό για άμεση επίλυση του προβλήματος. Δεν επιθυμούν οι ΗΠΑ να έχουν ένα ανοικτό πολιτικής υφής «μέτωπο» που να αφορά στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι εντάσεις με το Ιράν, με όλα όσα κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η αστάθεια σε Συρία, αλλά και Αφγανιστάν και Ιράκ, περιπλέκει την κατάσταση από την οπτική σκοπιά των ΗΠΑ, ενώ μεγάλο ερωτηματικό σε περίπτωση κλιμάκωσης του «ιρανικού» προβλήματος, είναι και το κουρδικό.

«Χαμηλά οι τόνοι»
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μόρνινγκσταρ επέμεινε πως η καλύτερη πρακτική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι να τηρηθούν «χαμηλοί τόνοι». Κλείνοντας την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου, σχολίασε πως «όλες οι χώρες της περιοχής μπορούν να ωφεληθούν από τις ανακαλύψεις (υδρογονανθράκων) στην ανατολική Μεσόγειο, από την Αίγυπτο μέχρι την Ελλάδα… Εάν βρεθούν δίκαιες και ίσες λύσεις, όλες οι χώρες και οι λαοί μπορούν να έχουν όφελος. Αν δεν βρεθούν όμως λύσεις, δεν θα ωφεληθεί κανείς… Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να επιτραπεί, τελικά, σε πολιτικά ζητήματα και νομικές διαφωνίες να αναστατώσουν (mess up) τα οφέλη για την κάθε χώρα και τον κάθε λαό της περιοχής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s