Ο «ιστός» των κινδύνων

ΕΚΤ, τράπεζες, Βρυξέλλες, Ελλάδα, και επενδυτές πιέζουν την Κύπρο προς τον Μηχανισμό

Με τη μοίρα των δημόσιων οικονομικών να είναι συνδεδεμένη για τα καλά με το μέλλον του τραπεζικού τομέα, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά από δύσκολες αποφάσεις, με στόχο να αποφύγει τα χειρότερα. Με ορατό, πλέον, τον κίνδυνο ένταξης σε Μηχανισμό, η Δημοκρατία χρειάζεται, πέρα από τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, και την εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα των τραπεζών.

Η όλη κατάσταση, με το εξαιρετικά άσχημο κλίμα εναντίον της Κύπρου στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, θέτει ενώπιον της κυβέρνησης το διπλό ζήτημα της λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και της διαχείρισης της διαδοχής στην Κεντρική Τράπεζα.

Όπως πολλάκις έγραψε η «Κ», αυτό το κλίμα οφείλεται στο γεγονός ότι η Δημοκρατία έχει απολέσει την όποια εμπιστοσύνη μπορεί να απολάμβανε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Κομισιόν, αν και στο Συμβούλιο (Ecofin) η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση εικόνα των τεκταινομένων, το βάθος και το εύρος του προβλήματος έγινε απόλυτα ξεκάθαρο στον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, ο οποίος, ούτως ή άλλως, είχε γνώση των περιστάσεων πριν από την υπουργοποίησή του.

Διασύνδεση

Τα διάφορα ζητήματα που τίθενται –επιτακτικά πλέον– ενώπιον της κυβέρνησης, είναι αλληλένδετα. Από τη μία, η έλλειψη εμπιστοσύνης κατά της Κύπρου, οφείλεται στο γεγονός ότι μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί προ καιρού (και για τα οποία η Δημοκρατία είχε δεσμευτεί ρητά) δεν έχουν προχωρήσει. Έτσι, η εντύπωση που (δικαίως ή αδίκως) επικρατεί είναι πως δεν υπάρχει διάθεση για λήψη «δύσκολων» αποφάσεων από την Κύπρο, η οποία καθυστερεί και αποφεύγει να κάνει ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Σιαρλής έκανε σαφείς τις προθέσεις του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα «δύσκολα» ζητήματα, όπως την ΑΤΑ και καθιστώντας ξεκάθαρη τη θέση του πως η Κύπρος θα πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, με όποια μέτρα χρειαστούν.

Επιπλέον, η διαδοχή στην Κεντρική έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στη Φρανκφούρτη, όσο και σε επενδυτικές τράπεζες στο εξωτερικό, με μία εξ αυτών να κάνει μάλιστα λόγο για «πανικό». Με αυτό το σημείο να φαίνεται «χαμένο», ο κ. Σιαρλής δεν είναι διατεθειμένος να «πολεμήσει» για την Κεντρική, γι’ αυτό και έχει επικεντρωθεί πλήρως, πλέον, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Καθόλου άσχετη με αυτά τα δεδομένα δεν είναι και η στάση της Ελλάδας προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Με τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονταν μέχρι πρότινος για επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες (βλέπε ανακεφαλαίωση) να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, αλλά και με τα δημόσια ταμεία να είναι στεγνά και να θέτουν την Κύπρο προ δύσκολων αποφάσεων, στην Ελλάδα η στάση για βοήθεια προς την Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα θετική.

Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση της «Κ», τόσο στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ανησυχία είναι πως, εάν βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών, η όλη προσπάθεια θα είναι μάταιη, εάν τελικά η Κύπρος προχωρήσει σε Μηχανισμό ή κάτι αντίστοιχο. Οι ανησυχίες αυτές έχουν εκφραστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διά ζώσης την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, με το όλο θέμα των ιδιωτών επενδυτών να έχει παγώσει, και με την Κύπρο να είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται επειγόντως έγκριση από την ΕΚΤ των δύο αιτημάτων του, για αγορά κυπριακών ομολόγων και για άρση των «σκληρών» όρων για τη χρησιμοποίηση των κυπριακών ομολόγων από την τράπεζες για άντληση ρευστότητας.

Η όλη εικόνα είναι πολύ άσχημη και μοναδική άμεση ελπίδα είναι να προχωρήσει η έκδοση χρέους προς τους γνωστούς ιδιώτες. Κάτι τέτοιο θα αναβάλει την «ώρα της κρίσεως» για μερικούς ακόμα μήνες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s