Παίζουν ιδιωτικά συμφέροντα στην Κεντρική

 Συνεχίζονται, και μάλιστα με «περίεργες» τοποθετήσεις, οι αναφορές στην «πρόταση» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για διαγραφή ιδιωτικών χρεών. Τα σχόλια που ακούγονται, με πολιτικούς να έχουν μπει στον χορό των δηλώσεων, δεν είναι άσχετα με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία διαδραματίζουν όλο και πιο έντονο ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και μάλιστα καθόλου άσχετα δεν είναι και με το παρασκήνιο που αφορά στην διαδοχή στην Κεντρική Τράπεζα.

Το πρώτο περίεργο στοιχείο είναι πως συγκεκριμένοι κύκλοι έχουν «τροφοδοτήσει» στον τύπο συγκεκριμένη «πρόταση» του ΔΝΤ για διαγραφή χρεών. Τέτοια πρόταση δεν υπάρχει και πρόκειται για προφανή (και πολύ τραβηγμένη) διαστρέβλωση ενός κεφαλαίου από την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Το γεγονός ότι ορισμένοι επιμένουν στην ύπαρξη «πρότασης», «εισήγησης» και «σχετικής μελέτης» από το ΔΝΤ, εγείρει σημαντικότατα ερωτηματικά για τις προθέσεις και τους πραγματικούς σκοπούς εκείνων  που επιμένουν να κάνουν τις συγκεκριμένες αναφορές στον τύπο και αλλού.

Όπως είναι καλά γνωστό σε πολιτικούς, τραπεζικούς και κυβερνητικούς κύκλους, γίνεται μία προσπάθεια για να πειστεί η κορυφή της Κεντρικής Τράπεζας (είτε η σημερινή, είτε η μεταγενέστερη, εάν τελικά σημειωθεί αλλαγή στη σκυτάλη), για την διαγραφή συγκεκριμένων χρεών. Όλα δείχνουν πως αυτή η προσπάθεια, η οποία έφτασε πολύ κοντά στην κατάθεση νομοσχεδίου στο παρελθόν, σχετίζεται άμεσα με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου του ΔΝΤ, το οποίο παρουσιάζεται (ενδεχομένως και εσκεμμένα) ως πρόταση ή εισήγηση για την διαγραφή ιδιωτικών χρεών.

Επιπλέον, το γεγονός ότι γίνονται συνεχείς αναφορές στο παράδειγμα της Ισλανδίας, είναι ενδεικτικό της παραπλάνησης. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, αλλά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την μεταφορά του συγκεκριμένου συστήματος στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος και η ενδυνάμωση των συνεργατικών.

Το όλο παρασκήνιο εγείρει ισχυρές ανησυχίες κατά πόσον οι προθέσεις ορισμένων έχουν να κάνουν με το κοινό καλό, ή εάν στόχος είναι η αποκόμιση ιδιωτικού οφέλους, με πρόσχημα μια «πρόταση» από το ΔΝΤ η οποία δεν έγινε ποτέ.

Advertisements

17 thoughts on “Παίζουν ιδιωτικά συμφέροντα στην Κεντρική

  • χμμμ…παραδέχομαι…κι άλλα σύντομα (κατ’ ιδίαν αν θες τα λέμε, όμως)

 1. άτε ρε Μιχάλη γράψε το όνομα σου… ουπς συγνώμη το όνομα του εννοούσα

 2. πάντως εγώ άκουσα που από πίσω του έχει κάποιον άλλο που χρωστά ακόμη περισσότερα… τεράστια ποσά. Μετά θα βγαίνει να φωνάζει για τα προβλήματα των τραπεζών και ότι φταίει ο Ορφανίδης που άφησε τις τράπεζες να του δώσουν δάνειο!

  • Τι Fair play; εμένα φαίνεται το όνομα μου (αν είναι το δικό μου) εσείς έχετε μεγαλύτερη ευχέρεια να είστε λιγότερο διπλωματικοί.

   • Δημήτρη, ζητώ συγνώμη. Το σχόλιο περί «προέδρου απατημένων συζύγων» ήταν ένα αποτυχημένο λογοπαίγνιο που αφορούσε κάποιο που δεν ήξερε κατά πού πέφτει το Μαρί…

    Κύριε Διαχειριστά, παρακαλώ όπως το σχετικό σχόλιο διαγραφεί από τα πρακτικά…

 3. Εννοώ πως οι λοιποί σχολιογράφοι φαίνεται αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται.

  Ο υποφαινόμενος τακτικός αναγνώστης του παρόντος ιστολογίου (και των αντιστοίχων οικονομικών στηλών στην Καθημερινή και τον Πολίτη φυσικά), δεν καταλαβαίνει γρι!

  Εξ ου και το αθέμιτον!

  • Εν ονόματι του fair play, το οποίο τιμούμε πάντα, στα λέω ευχαρίστως μέσω email. Αντιλαμβάνεσαι πως κάποιοι κατάλαβαν πολύ καλά τι έπαιξε και πολύ φοβάμαι πως οι δικηγόροι των αφεντικών μου θα έχουν δυο-τρεις κουβέντες να μου πουν αν αναφέρω ονόματα….Αλλά με email, σε προσωπικό επίπεδο, παίζω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s