Πόσο δύσκολο θα είναι το 2012;

 

Από την Δευτέρα και μετά, το μεγάλο ερώτημα στο μυαλό όσων παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην οικονομία, ήταν με τι διάθεση θα επιστρέψουν οι Σιαρλής και Ορφανίδης από το κοινό τους ταξίδι στην Φρανκφούρτη. Η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Μάριο Ντράγκι θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της οικονομίας, ιδίως από τη στιγμή που αυτή η συνάντηση γίνεται στο μέσο του road show Λαϊκής, σε αναζήτηση επενδυτών.

Όλα δείχνουν πως κατά την επιστροφή τους ψες, οι δύο «σύμμαχοι» της οικονομίας, έφτασαν στην Λάρνακα χωρίς καινούριες εντυπώσεις αλλά με ακόμα πιο έντονο τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το τί μας περιμένει.

Ό,τι κι αν προκύψει στο θέμα της διαδοχής στην Κεντρική, έστω και μετά τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ που πλέον έχουν υποδείξει στο Προεδρικό το βάθος του προβλήματος, το πεδίο  μπροστά μας άρχισε να ξεκαθαρίζει.

Κι αυτό το πεδίο έχει να κάνει με τις επόμενες κινήσεις για την διόρθωση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Μπορεί στην πολιτική σφαίρα να γίνεται ακόμα μπόλικη συζήτηση για το θέμα, αλλά οι αναλυτές και όσοι ασχολούνται από την μέσα μεριά με το δημοσιονομικό πρόβλημα, έχουν μία ομόφωνη εντύπωση για το τί γίνεται: Οι τραπεζικές πιέσεις επιδεινώνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά, ακόμα και χωρίς τις δυσκολίες των τραπεζών, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Δεν λύνεται το πρόβλημα, ούτε από μη επαναλαμβανόμενες λύσεις, ούτε από επενδυτές. Αυτές είναι λύσεις που μας κερδίζουν μεν χρόνο, αλλά δεν καταφέρνουν παρά να αναβάλουν το θανατηφόρο πλήγμα για αργότερα. Πώς, για παράδειγμα, θα αντιμετωπίσουμε την συνεχή διαχείριση της ρευστότητας χωρίς να πνίξουμε άλλο την οικονομία και να αυξήσουμε τα επιτόκια;

Επιπλέον, πώς θα καλύψουμε το 1,5 δισ. που θα λήξει μέσα σε μία ημέρα στα μέσα του 2013; Οι επενδυτές και τα μεγάλα διμερή δάνεια δεν αποτελούν λύση.

Γι’ αυτό και με την επιστροφή Σιαρλή και Ορφανίδη από την ΕΚΤ, πρέπει να αναμένεται πως θα αρχίσει ένας έντονος κύκλος διεργασιών για την διόρθωση των διαρθρωτικών προβλημάτων των δημοσίων οικονομικών.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν, αναγκαστικά, στο τραπέζι, είναι και η ΑΤΑ, για την οποία τρεις διαφορετικοί υπουργοί Οικονομικών της Δημοκρατίας, έδωσαν ρητές υποσχέσεις αλλά δεν έκαναν το παραμικρό. Το θέμα αυτό θα τεθεί «καρφωτά» στο τραπέζι, είτε το θέλουμε είτε όχι. Και, ενώ η μεταρρύθμιση του θεσμού αποτελεί ανάγκη, ίσως αυτή να είναι και μια ευκαιρία για να διορθωθεί και κοινωνική αδικία του θεσμού, ο οποίος κάνει τους έχοντες «εχοντότερους» και τους μη έχοντες, φτωχότερους. Όσον αφορά στο 64ο για την αφυπηρέτηση, αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν αυξηθούν οι εισφορές και μειωθούν οι συντάξεις, φτάνει να ξέρουμε πως αυτό θέλουμε.

Αλλά ακόμα και αυτά δεν φαίνεται πως θα αρκούν. Το ερώτημα πλέον είναι τι μέτρα θα ληφθούν, επιπλέον, πέρα από το συνταξιοδοτικό και το ΤΚΑ και πέρα από την ΑΤΑ.

Κι αυτό το λέμε διότι όλα δείχνουν πως ο Διοικητής της Κεντρικής και ο Υπουργός Οικονομικών επιστρέφουν από την Φρανκφούρτη έχοντας πάρει το μήνυμα πως έστω κι αν είναι οι μόνοι δύο αξιωματούχοι του κράτους που δείχνουν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, οφείλουν να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους και να επιμένουν με ό,τι τρόπο είναι δυνατόν για να πείσουν και το υπόλοιπο κράτος.

Στα θετικά, πάντως, πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι ο κ. Σιαρλής έπεισε για την ανάγκη της συνταγματικής ρύθμισης, ενώ και το Προεδρικό δείχνει να έχει πλέον αρχίσει τις δεύτερες σκέψεις για τις επόμενες του κινήσεις, έχοντας βάλει το καλό του τόπου πάνω από τις προσωπικές αντιπάθειες. Επιπλέον, και η αντιπολίτευση δείχνει να έχει καταλάβει το βάρος που της αναλογεί, και είναι πλέον διατεθειμένη να ψηφίσει με «ευκολία» κυβερνητικές κινήσεις.

Έτσι, το 2012 θα είναι, μάλλον, ένα δύσκολο έτος μεταρρυθμίσεων. Κι αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη προοπτική, διότι εάν ζήσουμε ένα 2012 χωρίς δύσκολες αποφάσεις, τότε τα επόμενα χρόνια φαντάζουν πολύ μαύρα.

Επίσης, αναμένουμε τις λεπτομέρειες του ΓεΣΥ και του ΜΔΠ τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Και τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “Πόσο δύσκολο θα είναι το 2012;

  1. «το Προεδρικό δείχνει να έχει πλέον αρχίσει τις δεύτερες σκέψεις για τις επόμενες του κινήσεις, έχοντας βάλει το καλό του τόπου πάνω από τις προσωπικές αντιπάθειες.»

    Τεκμηριωμένη αισιοδοξία ή ευσεβοποθισμός;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s