Προχωρεί η κοινή βάση για τον εταιρικό…

Με πλειοψηφία 452 ευρωβουλευτών υπέρ και 172 εναντίον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση για την Οδηγία που αφορά στην κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ). Σύμφωνα με την πρόταση Οδηγίας, θα υιοθετηθεί μια κοινή βάση κανόνων στην Ε.Ε., επί της οποίας θα υπολογίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Η Μαριάν Τίσεν (Βέλγιο, Χριστιανοδημοκράτες), εισηγήτρια της έκθεσης, δήλωσε ότι «ένα εναρμονισμένο σύστημα υπολογισμού της φορολογικής βάσης θα έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας».

Το Κοινοβούλιο, το οποίο δεν νομοθετεί στα ζητήματα φορολογίας, ενέκρινε την έκθεση στα πλαίσια της διαδικασίας της διαβούλευσης. Ωστόσο, με την ώθηση που δόθηκε στο όλο θέμα, θα πρέπει να αναμένεται κάποια επιτάχυνσή του και στο Συμβούλιο. Πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία εντός του έτους, παρόλο που αυτός είναι ο στόχος της Επιτροπής και δη του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Σεμέτα.

Η κυπριακή προεδρία, από την πλευρά της, δεν σκοπεύει να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη Οδηγία, εκτός κι αν είναι «ώριμη» κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2012, κάτι που δεν αναμένεται.

Το όλο ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής στο Συμβούλιο το τελευταίο διάστημα, με τις πιέσεις Μέρκελ, και σε μικρότερο βαθμό του Σαρκοζί, για κοινό φορολογικό συντελεστή για τα κράτη-μέλη. Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιμένει πως στόχος της δεν είναι η εναρμόνιση του παρονομαστή αλλά της βάσης.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν επιθυμεί τη δημιουργία κοινών κανόνων (κυρίως λογιστικών αλλά και άλλων) που να απλοποιούν, όχι μόνο τη δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη, αλλά και τις δραστηριότητες επιχειρήσεων από τρίτες χώρες σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο αρμόδιος επίτροπος, Αλγκίρντας Σεμέτα, είχε τονίσει πως στόχος της Κομισιόν δεν είναι ο κοινός συντελεστής αλλά μια ενιαία «βάση κανόνων».

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πολλές ξένες επιχειρήσεις και ξένοι επενδυτές σχολιάζουν πως είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθούν στην Ε.Ε., όταν υπάρχουν 27 διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα για τον εταιρικό φόρο. Γι’ αυτό και η πρότασή μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινή βάση.»

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη Οδηγία ως την πρώτη κίνηση σε ένα δρόμο που οδηγεί, τελικά, στην εναρμόνιση και των συντελεστών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για την Κύπρο, η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον χαμηλό εταιρικό της φόρο για την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων. Έντονη είναι επίσης η ανησυχία άλλων κρατών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας (η οποία τάσσεται εναντίον όλων των φόρων), του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας.

Η ανησυχία της Κύπρου καθίσταται ακόμα πιο έντονη καθώς το ενδεχόμενο προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης είναι πλέον ορατό. Η προσφυγή στον Μηχανισμό, από μόνη της, δεν είναι κάτι το καταστροφικό. Ωστόσο, σε περίπτωση που, με γερμανικές πιέσεις, ενδεχομένως, συμπεριληφθεί στο σχετικό μνημόνιο και ρήτρα για αύξηση του εταιρικού φόρου, τότε η όλη εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.

Με αυτό το φόντο, η όλη συζήτηση για την κοινή φορολογική βάση στον εταιρικό φόρο δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον και για την Κύπρο. Η Οδηγία, ως έχει, κρίνεται ως αρκετά θετική για την Κύπρο, νοουμένου όμως ότι δεν θα ανοίξει την πόρτα για εναρμόνιση των συντελεστών. Αυτή είναι και η κυριότερη ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένας εναρμονισμένος συντελεστής στον εταιρικό φόρο θα αποτελέσει πολιτική απόφαση σε ύψιστο επίπεδο.

Ο κοινός συντελεστής
Παρά το γεγονός ότι, θεσμικά, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετήσει στο συγκεκριμένο θέμα, η Έκθεση Τίσεν στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς το Συμβούλιο και η ψήφιση της Έκθεσης έχει πολιτική, κυρίως, σημασία.

Με βάση και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η τελική έκθεση τονίζει πως η Οδηγία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα στοιχεία: η κοινή βάση να είναι προαιρετική, να μη γίνεται εναρμόνιση των συντελεστών, να απλοποιείται η φορολογική διαδικασία με μονοθυριδική πρόσβαση σε ένα κράτος-μέλος και να προστατεύονται πάνω από όλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πρόταση του Κοινοβουλίου, όπως ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο, θέλει όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (Societas Europea) να τίθενται κάτω από το κοινό σύστημα, μόλις αυτό τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή ήταν και η πρόθεση της Κομισιόν, όπως εκφράστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο στη συνέντευξή του στην «Κ».

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα έχουν μια σημαντική μεταβατική περίοδο πέντε ετών, στο τέλος της οποίας θα πρέπει κι αυτές να ενταχθούν στο κοινό σύστημα. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση και θα περιληφθούν στην κοινή βάση, μόνο εάν το επιθυμούν.

Η πρόταση Τίσεν ψηφίστηκε με βάση τη θετική ψήφο των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, μαζί με την Αριστερά, ψήφισαν εναντίον. Από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, οι Ιωάννης Κασουλίδης, Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου ψήφισαν υπέρ, ενώ οι Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ψήφισαν εναντίον.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s